Naslovna / Zdravlje

Bolan seks – zašto se javlja vaginalni grč i kako može da se spreči ova neprijatnost

Priredio/la: D. T.|15:00 - 28. 03. 2024.

Stanje je potpuno van kontrole žene, nekada može da se javi i bez jasnog razloga. U nekim kulturama postoji dosta predrasuda, vaginizam se doživljava kao nešto sramotno, pa se dešava da žene pate i ne traže pomoć

bolan seks Nije do kraja jasno zbog čega se javlja vaginizam, ali stanje se često dovodi u vezu sa pojačanim osećajem anksioznosti, strahom od seksa. Foto: Shutterstock

Bolan seks, praćen nesvesnim stezanjem donjih mišića vagine prilikom pokušaja penetracije, vrsta je seksualne disfunkcije koja se zove vaginizam. Ovo stanje izaziva snažnu i često bolnu kontrakciju mišića oko ulaza u vaginu, zbog čega je penetracija bolna ili nemoguća. Vaginizam može da se javi i tokom ginekološkog pregleda, pri stavljanju tampona. Grč je potpuno van kontrole žene, nekada može da se javi i bez jasnog razloga. Često je uzrokovan anksioznim poremećajem, ali i neprijatnijim seksualnim iskustvom, porođajnom traumom.

Bitno je potražiti pomoć

Bolan seks koji je posledica vaginizma u bitnoj meri utiče na kvalitet života. U nekim slučajevima moguća je dugotrajna apstinencija od seksa, ili i čak totalno izbegavanje seksualnih odnosa. Bitno je zato na vreme potražiti stručnu pomoć kako bi se prekinuo ciklus anksioznosti i bola. Bol prilikom odnosa može da bude blage prirode, ili praćen neugodnošću, u nekim slučajevima i veoma jak.

Dva oblika vaginizma

Postoje dva oblika vaginizma – primarni koji se javlja svaki put kada nešto uđe u vaginu i sekundarni kod žena koje su ranije imale seksualne odnose bez bolova. Sekundarni vaginizam je često posledica infekcije, operacije, porođaja, neke povrede, psihičke blokade, menopauze. Nivo hormona estrogena opada za vreme menopauze, pa seksualni odnosi mogu da postanu bolni. Mišići vagine nisu elastični pa dolazi do vaginizma.

Bolan seks kao prvi znak vaginizma

Bolan seks, dispareunija, često je prvi znak vaginizma. Stručnjaci naglašavaju da je pogrešno mešati dispareuniji i vaginizam, jer je dispareunija često posledica neke nelečene ciste, vaginalne atrofije, upale bolesti karlice.

Vaginizam je stanje koje onemogućava penetrativni seks, upotrebu tampona. Često je praćeno strahom od seksualnog odnosa, javlja se i gubitak seksualne želje.

Zašto se javlja vaginizam?

Nije do kraja jasno zbog čega se javlja vaginizam, ali stanje se često dovodi u vezu sa pojačanim osećajem anksioznosti, strahom od seksa. Ne zna se da li anksioznost prethodi vaginizmu, ili vaginizam anksioznosti.

Vaginizam se kod nekih žena javlja u svim situacijama, a kod nekih samo u određenim slučajevima. Moguće je da se bolno stezanje mišića vagine javi prilikom odnosa sa određenim partnerom i ne uvek. Pojedine žene mogu da imaju samo bolan seks, ali i ne problem prilikom ginekološkog pregleda.

Stanje je često posledica infekcije, suve vagine. U nekim kulturama postoji dosta predrasuda, vaginizam se doživljava kao nešto sramotno, pa se dešava da žene pate i ne traže pomoć.

Vežbe što opuštaju vaginalne mišiće

Postoje vežbe koje mogu biti od koristi ženama koje pate od vaginizma. Cilj vežbi je da se uspostavi kontrola i opuštanje vaginalnih mišića.

Kegelove vežbe mogu da uklone neprijatne simptome. Ove vežbe jačaju prokrvljenost vagine, neguju mišićni tonus i tako omogućavaju kvalitetniji seksualni odnos. Kegelove vežbe možete da radite nekoliko puta dnevno. Pokušajte da zaustavite na nekoliko sekundi protok urina.

Ženama koje pate od vaginizma savetuje se i da legnu na leđa, saviju klena, pa potom stegnu mišiće karlice, vagine i trbušnjaka, kao da žele da zaustave urin. Mišići se drže napetima 2 do 10 sekundi vežba se ponavlja 20 puta. Posle nekoliko dana tokom vežbanja u vaginu se ubaci jedan prst, može da se koristi lubrikant. Nakon još nekoliko dana vežbe se izvode tako što se do tri prsta postave u vaginu.

Psihoterapija

Mnogim ženama pomogne i psihoterapija. Kognitivno-bihevioralna terapija nastoji da uputi osobu na to kako misli utiču na emocije i ponašanje. Primenjuje se kod osoba koje pate od vaginizma, anksioznosti, depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor