Naslovna / Zdravlje

Kada je hepatocelularni karcinom jetre izlečiv i šta možemo da uradimo u prevenciji

Piše: Marijana M. Rajić|8:45 - 29. 09. 2023.

Pacijenti često ne znaju da imaju hroničnu bolest jetre i odreaguju tek kada se pojave već uznemirujući simptomi kakvi su ascit (otok stomaka), bol ispod desnog rebarnog luka, gubitak na težini, povišena telesna temperatura, kaže za eKlinika portal dr Marija Ristić, medikalni onkolog

Hpatocelularni karcinom jetre Dr Marija Ristić: U planu je osnivanje Centra za hepatocelularni karcinom jetre Foto: Marija Ristić/privatna arhiva/Shutterstock

Hepatocelularni karcinom jetre je najčešći oblik maligne bolesti jetre i smatra se primarnim karcinomom ovog vitalnog organa jer je zastupljen u gotovo 90 odsto slučajeva.

Hepatocelularni karcinom jetre: Koliko pacijenata se leči na IORS i šta je najvažnije u smislu mogućnosti lečenja

Nažalost, ne postoji precizna evidencija koliko ljudi u Srbiji oboli od ove vrste maligne bolesti. Raspoloživi podaci kažu da se na godišnjem nivou u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije leči oko stotinu pacijenata obolelih od ove bolesti.

– I ova vrsta karcinoma je izlečiva ukoliko se otkrije na vreme. Poražavajuće je, međutim, da se oboleli uglavnom javljaju u odmaklim stadijumima bolesti. Čest slučaj je da se pacijenti koji boluju od hepatitisa jednostavno u nekom trenutku lečenja ili kontrola „izgube iz praćenja“, pa je posledica opisana situacija, da nam na Institut dolaze u uznapredovaloj fazi karcinoma. Tada su mogućnosti lečenja veoma ograničene a bolest se u odmaklom stadijumu ne može izlečiti, već samo staviti privremeno pod kotrolu dostupnim terapijama –  kaže u razgovoru za eKlinika portal dr Marija Ristić, medikalni onkolog.

Kada je moguće primeniti samo simptomatsku terapiju

Sagovornica našeg portala je i član Republičke komisije za odobravanje inovativnog leka pod generičkim nazivom sorafenib-tosilat, koji se i kod nas primenjuje u lečenju karcinoma jetre.

– Ono što je posebno izazovno u lečenju ovih pacijenata je to što mi u lečenju praktično ne lečimo samo karcinom, već i postojeću hroničnu bolest jetre. Lečenje je veoma zahtevno i teško za pacijente jer lekovi imaju visoku stopu toksičnosti. Koristim priliku još jednom da naglasim da je ipak najveći problem to što nam pacijenti dolaze prekasno, kada više nikakvo specifično onkološko lečenje i ne možemo da primenimo. Tada možemo da se okrenemo jedino simptomatskom lečenju, ali je to nešto što želimo da izbegnemo. Zato je izuzetno važno širiti svest o bolestima jeste koje mogu da dovedu do karcinoma, pre svega hepatitisima B i C, načinima zaštite i prenošenja virusa – ističe doktorka.

Ko više oboleva, žene ili muškarci i da li bolest preti i mlađoj populaciji

Zanimljivo je, napominja naša sagovornica, da se žene „približavaju“ muškarcima u stopi obolevanja, iako je do skoro hepatcelularni karcinom jetre bila bolest kojoj su muškarci skloniji.

Što se tiče starosne strukture pacijenata, uglavnom je reč o osobama starijim od 50 ili 60 godina. Međutim, skreće pažnju dr Marija Ristić, ima sve više mlađih pacijenata od 40, pa i 20 godina. Ti slučajevi su retki, ali ih ima, kaže doktorka.

Važnost prepoznavanja simptoma: Hepatocelularni karcinom jetre može da se prevenira i u slučaju zdravih i kod bolesnih od hepatitisa

Dr Marija Ristić naglašava da je za hronične bolesnike sa hepatitisima od životnog značaja da se redovno kontrolišu, barem jednom u šest meseci. To je, kaže naša sagovornica, jedini način da se spreče ishodi sa razvojem terminalne faze bolesti, kada više nije moguće pomoći im bilo kojom metodom ili inovativnom terapijom i dodaje:

Pacijenti često ne znaju da imaju hroničnu bolest jetre i odreaguju tek kada se pojave već uznemirujući simptomi kakvi su ascit (otok stomaka), bol ispod desnog rebarnog luka, gubitak na težini, povišena telesna temperatura… Često lutaju od simptoma do dijagnoze, a tu se gubi dragoceno vreme. Plan koji imamo na Instututu za onkologiju kako bismo ubrzali proces eventualnog dijagnostikovanja bolesti jeste otvaranje Centra za hepatocelularni karcinom. Tu bi pacijenti mogli da se jave i ranije, na vreme, a njihovim praćenjem i pravoremenim lečenjem bismo sprečili ili odložili letalni ishod.

Kako se sada leči metastatski hepatocelularni karcinom kod nas

U ranijim stadijumima bolesti sprovodi se hiruško lečenje. Prema rečima dr Ristić, u odmaklom stadijumu (kada još uvek nema udaljenih metastaza) sprovodi se TACE procedura-intratumorsko ubrizgavanje citostatika. Za pacijente kod kojih to nije moguće i kod onih sa metastatskom bolešću dostupan je lek Nexavar koji se primenjuje u tabletiranom obliku.

Njime lekari pokušavaju, objašnjava sagovornica našeg portala, da simptome stave pod kontrolu i odlože napredovanje bolesti i izražava važnu nadu u ime pacijenata i lekara:

– U svetu se primenjuju i nove, inovativne terapije, pa se i mi nadamo da će u bliskoj budućnosti one postati dostupne i za naše pacijente preko RFZO, čime bismo im omogućili bolji ishod – rekla je za eKlinika portal dr Marija Ristić, medikalni onkolog.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Bisenija
19:39, 29. 09. 2023.
Odgovori

Bravo 👍 doktorka sve lepo ,stručno objašnjeno ,svaka vam čast ,veliki pozdrav

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo