Domaći prirodni sok od cvekle, šargarepe i đumbira je napitak koji se jednostavno pravi a veoma je delotvoran s obzirom na to od kojih plodova se pravi. Lekovita svojstva cvekle, šargarepe i đumbira dobro su poznata, a kada se nutritijneti sva tri ploda sjedine – dobija se napitak koji se u narodnoj medicini smatra lekovitim i čuvarem dobrog zdravlja.
Čime su bogata 3 glavna sastojka od kojih se pravi domaći sok
Šargarepa
Šargarepa sadrži vitamine A, B, C, E i K, minerale kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum i selen. Najveća količina korisnih svojstava nalazi u spoljašnjim slojevima ploda, a ako konzumiramo 50 do 100 grama dnevno ovog povrća možemo da sprečimo avitaminozu. Šargarepa je bogata beta-karotenom, biljnim pigmentom karotenoidom, pretkom vitamina A, koji se u tankom crevu pretvara u vitamin A da bi se zatim skladištio u jetri, odakle se postepeno otpušta u zavisnosti od potreba organizma. Koren je tradicionalno poznat kao „hrana za vid“, podstiče jačanje imuniteta i poboljšava rad creva. Izuzetno je blagotvorna i kod disajnih tegoba jer pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme.
Cvekla
Cvekla obiluje vitaminima A, C i B, sadrži moćne minerale – gvožđe, magnezijum, kalijum, kalcijum, jod, bakar, fluor, a i riznica je vitamina B1, B2, vitamina C. Veruje se da može da reguliše krvni pritisak, čisti jetru, leči od nekih oblika anemije, da nas iznutra ugreje tokom hladnih zimskih meseci…Poznata je zbog blagotvornog uticaja na srce, krvne sudove, jetru i celi probavni sistem kao prirodno sredstvo koje štiti od karcinoma.
Đumbir
Đumbir je začin čija je lekovita dejstva priznala i zvanična medicina. Aktivni sastojak korena đumbira je gingerol, koji mu daje karakterističan ljutkast ukus. Veruje se da đumbir ima svojstvo analgetika, deluje protivupalno i antioksidativno, ima i jak antibakterijski efekat. Odličan je lek protiv mučnine, zatvora, nadutosti, prehlade. Svaki zalogaj đumbira sadrži vitamine i minerale kao što su gvožđe, vitamin C, kalijum, magnezijum i cink.
Recept za domaći tonik za zdraviju jetru
Sastojci:
1 velika cvekla ili 2 male, narezane na kriške
2 velike šargarepe
1 velika jabuka, narezana na kriške
pola limuna (očišćen od koštica)
komadić đumbira veličine 2,5 cm.
Sve sastojke stavite u multipraktik i napravite sok. Pijte odmah, u malim gutljajima. Domaći sok pijte nekoliko puta nedeljno, tokom dve sedmice.
Ovaj lekoviti napitak u kombinaciji s đumbirom bogat je fitonutrijentima koji stimulišu varenje i štite jetru od oksidacijskih oštećenja. Na taj način jetra se štiti od bolesti kao što su fibroza i steatoza (masna jetra).