Prirodna medicina

Kućni lekovi za ujede komaraca: Jednostavni saveti za ublažavanje svraba

Priredio/la: S.St.M.

Područje oko ujeda komaraca obično postaje iritirano i svrbi, ali tu u pomoć mogu da nam priskoče neki kućni lekovi i oslobode nas nesnosnog svraba

Prvi komarci pojavljuju se već sredinom aprila, njihov broj je najveći u julu, dok u septembru polako nestaju. Ovako je bilo nekada, a sada, zbog vremenskih prilika, i u oktobru ove male napasti zuje nam oko glave. Oni se hrane našom krvlju, a ujede komaraca karakterišu male iritantne izbočine na našoj koži.

Prilikom ujeda, komarci ubrizgavaju pljuvačku u našu kožu, a izbočine i svrab rezultat su reakcije našeg tela na tu pljuvačku. Prva stvar koju treba da uradimo jeste da vodom i sapunom operemo ujed i područje oko njega. Zatim možemo da nanesemo kremu protiv svraba, ali i kućne lekove na bazi prirodnih sastojaka kao što su krastavac, ovsena kaša i kora od banane kako bismo se oslobodili svraba.

Zašto svrbe ubodi komaraca

Ženke komaraca nas ujedaju da bi se hranile našom krvlju. Prilikom ujeda ubrizgavaju pljuvačku koja sadrži antikoagulanse i proteine, što može izazvati imunološki odgovor, kaže kozmetolog i stručnjak za kožu dr Jatin Mittal. Kada nas komarac ujede, naš imuni sistem oslobađa jedinjenja poznata kao histamini koja izazivaju svrab i otok, navodi se u istraživanju objavljenom 2022. u Frontiers.

Koji su najbolji kućni lekovi za ujede komaraca

1. Ledeno gel pakovanje

Nanošenje hladnog obloga ili ledenog gel pakovanja može da utrne područje, smanjujući otok i svrab. Hladni oblog uspeva da suzi krvne sudove, što pomaže u smanjenju upale. Stavite led ili hladnu, mokru krpu na zahvaćeno područje i ostavite je 5 do 10 minuta da biste ublažili svrab kože, savetuje Američka akademija za dermatologiju.

2. Jabukovo sirće

Nanesite malu količinu jabukovog sirćeta na ujed. Njegova kisela priroda može pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju svraba, kaže dr Mittal. Takođe može da deluje kao prirodno dezinfekciono sredstvo ako ste se mnogo češali.

3. Pasta za zube

Pasta za zube nije samo za oralno zdravlje, jer se može koristiti za lečenje svraba kože. Uzmite malo paste za zube i nanesite je na ubod komarca. Izaberite ukus mentola ili peperminta, jer ovi sastojci imaju efekat hlađenja i tako mogu pružiti trenutno olakšanje od svraba.

4. Luk

Zdravstvene prednosti luka su brojne. On ima prirodna antiinflamatorna svojstva, tako da može pomoći u smanjenju otoka i svraba. Samo utrljajte krišku crnog luka na ujed kako bi vam pružio olakšanje, kaže dr Mittal.

5. Krastavac

Krastavac je poznat po svojoj sposobnosti da pruži efekat hlađenja, što je odličan način da se smanji svrab. Isecite krastavac i stavite kriške na zahvaćeno područje. Za nekoliko minuta, osećaćete manje svrab.

6. Bosiljak

Sadrži kamfor i timol, koji mogu ublažiti svrab, kaže dr Mittal. Možete zgnječiti sveže listove bosiljka i naneti pastu na ujed. Drugi način upotrebe bosiljka je trljanje listova direktno na kožu.

7. Hamamelis

Hamamelis se sastoji od tanina, koji mogu pomoći u smanjenju upale na koži. Lokalna upotreba ne samo da smanjuje upalu, već i smiruje peckanje i iritaciju koji su povezani sa ujedima komaraca. Nanesite ekstrakt hamamelisa vatom direktno na ubod komarca.

8. Beli luk

Ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva, koja su korisna za ublažavanje svraba. Zgnječite čen belog luka i pomešajte sa malom količinom kokosovog ulja. Nanesite ga na ujed i ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim ga isperite.

9. Ovsena kaša

Ovsenu kašu bi trebalo da koristimo za kožu, jer je veoma korisnaMože da ublaži svrab i otok jer ima antiiritantno svojstvo. Napravite pastu od ovsenih pahuljica, mešanjem jednakih delova ovsene kaše i vode. Nanesite na kožu i ostavite da deluje 10 minuta, a zatim isperite.

10. Kora od banane

Kora banane sadrži prirodna ulja i jedinjenja koja mogu da smanje svrab i otok, kaže dr Mittal. Trljajte unutrašnji deo kore banane na ubod komarca nekoliko minuta da biste smanjili otok.

11. Soda bikarbona

Mešavina sode bikarbone i vode može pomoći u smanjenju svraba, navode Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Pomešajte jednu kašiku sode bikarbone sa malo vode da napravite pastu. Nanesite pastu na ubod komarca, sačekajte 10 minuta, a zatim je isperite.

Osobe sa osetljivom kožom, otvorenim ranama ili one koje su alergične na ove sastojke treba da izbegavaju korišćenje ovih kućnih lekova. Zbog toga je neophodno uraditi test na malom delu kože pre upotrebe novog leka na većoj površini.

Kako sprečiti ujede komaraca

1. Koristite repelent protiv komaraca

Nanesite sredstvo protiv komaraca koji sadrži sastojke poput DEET i pikaridin na izloženu kožu, kaže dr Mittal. Pratite uputstva na etiketi proizvoda za bezbednu i efikasnu upotrebu.

2. Obratite pažnju na garderobu

Pokrijte kožu tako što ćete nositi majice dugih rukava, duge pantalone, haljine, čarape i cipele sa zatvorenim prstima. Pokrivanje tela važnije je tokom perioda najveće aktivnosti komaraca, kao što su zora i sumrak.

3. Izbegavajte stajaće vode

Svi znamo da se komarci razmnožavaju u stajaćoj vodi, pa redovno praznite, pokrivajte ili tretirajte sve posude ili područja u kojima se skuplja voda. To mogu biti saksije, oluci ili kupke za ptice.

4. Koristite mreže protiv komaraca

Mreže protiv komaraca neophodne su na prozorima i balkonskim vratima. U letnim mesecima, tokom kampovanja i spavanja na otvorenom ili u područjima sa visokom aktivnošću komaraca, treba koristiti mreže za krevet tretirane insekticidom.

Postoji samo nekoliko koraka koje treba da preduzmemo da bismo sprečili ujede komaraca. Ali ako nas ipak ujedu, treba da koristimo ove prirodne lekove koji će nam pomoći da umirimo kožu i smanjimo nelagodnost koju izazivaju ujedi komaraca. Važno je samo da pre nego što isprobamo bilo koji novi tretman, uradite test na malom delu kože ili da potražimo savet dermatologa.

Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.