Naslovna / Prirodna medicina

Zbog svog mirisa i esencija neke biljke mogu da oteraju komarce i druge insekte iz okruženja

Priredio/la: M.R.|13:00 - 08. 07. 2021.

Ove biljke mogu da budu od velike pomoći u rasterivanju insekata iz vaše blizine, ali i u ublažavanju posledica njihovog ujeda

petonije.prirodni pesticid -biljne vaši Potonije su poznate i kao prirodni pesticid jer pored buba mogu da odbiju i brojne biljne vaši Foto: Shutterstock

Bilo da imate baštu ili terasu na kojoj uzgajate omiljeno cveće ili začinsko bilje, njihova uloga, pored dekorativne, može da bude još jedna – da vas odbrane od letećih insekata koji su posebno tokom leta prava napast i čiji ujedi mogu da izazovu i alergijske reakcije. Bilo bi dobro da se pre sadnje konsultujete sa nekim stručnjakom za hortikulturu budući da i neke od ovih biljaka sadrže alergene. Ako ste bezbedni što se toga tiče, evo nekoliko predloga biljaka koje mogu da budu od velike pomoći u rasterivanju insekata, ali i u ublažavanju posledica njihovih ujeda.

Petunije

Petunije su poznate i kao prirodni pesticid, jer pored buba mogu da odbiju i brojne biljne vaši. Petunije je vrlo lako uzgajati, uspevaju bez previše truda, i u zemlji i u saksiji. Vole sunce, i dobro dreniranu, često zalivanu zemlju, a najidealnije ih je posaditi odmah nakon poslednjih prolećnih mrazeva i niskih temperatura.

Lavanda

Intenzivan miris lavande rasteruje ne samo moljce, već i komarce. Lavandi pogoduje toplo i suvo vreme, tako da je ona dobar izbor za leto. Jarkoljubičasti cvetovi su svakako jedni od najdekorativnijih i najomiljenijih, a ulje lavande delotvorno je protiv komaraca i kada ga nanesete na kožu, kao prirodni repelent, sredstvo protiv ujeda.

Cvetna puzavica Dragoljub

Dragoljub odbija sitne bele i crne mušice, biljne vaši i razne bube, a ujedno štiti i vaše druge biljke proizvodeći jedinjenje koje ispušta iz cveta. Veoma lepo izgleda, cvetovi su žive narandžaste boje, a pogoduje mu dobro drenirana zemlja izložena suncu i redovno zalivanje. Sadite se u rano proleće.

Ruzmarin

Još jedna biljka koja je zbog svoje suve strukture idealna za leto. Pritom, komarci bukvalno ne mogu da podnesu jak miris ruzmarina. I on uspeva kao saksijsko cveće, ali i kao živica, živa ograda. Uz njegova izražena začinska svojstva i simboličku upotrebu u nekim radosnim životnim događajima, eto još jedne važne osobine ove biljke koja će rasterivati komarce iz vaše blizine.

Bosiljak

I ova rado korišćena začinska biljka rasteruje muve i komarce. Potrebno joj je šest do osam sati punog sunca, a zemljište treba da bude vlažno i dobro drenirano. Kad vidite da cvetovi počinju da se stvaraju, slobodno ih odstranite kako bi listovi, koji su najkorisniji deo biljke, imali više prostora. Lišće bosiljka može da pomogne i nakon ujeda komarca. Utrljajte nekoliko listića na kožu, oslobodiće se njegovo prirodno ulje koje će je umiriti i sprečiti burniju reakciju na ujed.

Limunska trava

Pored toga što odbija komarce, limunska trava je jestiva i često se koristi kao začin, najviše u azijskoj kuhinji. Držite je na sunčanom mestu i dajte joj dovoljno vode kako se ne bi sušila.

Nana

Komarci ne vole ni nanu, pa je pored jela i koktela možete koristiti i ovako. Nanu je lako uzgajati, možete čak doći u problem kako da je „obuzdate“ koliko buja. Uspeva i u saksiji, a ako je tokom zime držite u zatvorenom, od nje će bežati i muve.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo