Naslovna / Prirodna medicina

Prirodni repelenti koje možemo sami da napravimo ne izazivaju alergije, a odbraniće nas od buba i komaraca

Priredio/la: Ma.R.|11:40 - 21. 05. 2022.

Prirodne mešavine za rasterivanje komaraca, buba i drugih insekata će vas zaštititi od njihovih napada i ujeda, ali je pre upotrebe važno proveriti da li ste na neki od sastojaka alergični

prirodni repelenti Prirodni repelenti od biljaka ili eteričnih ulja efikasna su sredstva u zaštiti od insekata, a ne izazivaju alergijske reakcije Foto: Canva

Prirodni repelenti mogu da budu odlična zamena za industrijske proizvode koji zbog svojih sastojaka često izazivaju alergije i iritaciju. Neki predlozi, odnosno recepture su veoma jednostavni za pripremanje, a efikasni u odbrani od letećih „napasti“. Njihovi ujedi su čest razlog alergija, pa je za mnoge ljude važno odbraniti se od njihovih napada.

Limun i eukaliptus su moćni prirodni repelenti

Kombinacija eteričnog ulja eukaliptusa i limuna je efikasna prirodna mešavina koja se koristi kao repelent protiv komaraca. Prednost ove smese je oštar miris koji dokazano tera komarce. Takođe, može da bude i odličan čistač kože. Pomešajte pola šolje vode, malo jabukovog sirćeta, 2o kapi isceđenog limuna i 30 do 40 kapi ulja eukaliptusa. Jedino ulje eukaliptusa možete da dodate u većoj dozi od svih sastojaka, ako vam ovaj odnos ne bude dovoljno efikasan. Nemojte ovu mešavinu stavljati deci, ni kućnim ljubimcima.

Bube „mrze“ citruse, možemo da napravimo više kombinacija

Bube uglavnom „ne vole“ citruse, pa su tako ovi sastojci često deo u upotrebi i u industrijskim preparatima. Neki repelentni će biti neuporedivo efikasniji ako sadrže alkohol, a ako možete da pronađete hamamelis, i on je odličan dodatak raznim kombinacijama. Hahamelis može da zameni alkohol ako vam je koža osetljiva.

Dodajte nekoliko desetina kapi citrusa u vodu, stavite i do 10 kapi alkohola (može votka) ili hamamelisa, i sve sjedinite u bocu sa raspršivačem. Protresite pre prskanja na kožu i pazite na oči.

Ulje lavande

Ulje lavande je čest sastojak u domaćim repelentima protiv buba. Ono ima miris koji bube takođe ne vole, a dobro je za kožu ako se nanosi u malim količinama. Možete mu dodati nekoliko citrusnih kapi ili drugih ulja, poput kedrovog.

Repelent od nane i ricinusovog ulja

Nana i ricinusovo ulje su takođe cenjeni kao efikasni repelenti. Osim toga, nana lepo miriše i ljudi je uglavnom vole. Nova istraživanja su pokazala da je ricinusovo ulje efikasno protiv insekata, a u kombinaciji sa decentnim mirisom nane je još delotvornije. Ako volite nanu, ovo je možda za vas i najbolji izbor.

Eterično ulje kedrovine

Među eteričnim uljima, kedrovo ima poziciju egzotičnog i ekskluzivnog, jer se ne koristi često. Veoma je mirisno i prijatno za prskanje. Kedar ima jaka svojstva odbijanja insekata. Možete ga koristite samog ili dodati u druge sprejeve koje ste napravili, idealno sa citrusima.

Sprej od karanfilića

Ulje karanfilića ili nekoliko celih karanfilića uz malo alkohola ili nekog drugog eteričnog ulja, sipajte u bocu sa raspršivačem. Budući da je ulje karanfilića prilično jako, nemojte ga nanositi direktno na ruke ili ga ostavljati na koži preko noći. Obavezno ga razblažite nekim drugim uljem, ili samo naprskajte sa distance, bez direktnog nanošenja.

Prirodni repelenti od začinskog bilja bez eteričnih ulja

Ako ne želite da koristite eterična ulja, možete da napravite domaći repelent protiv buba od začinskog ili lekovitog bilja. Preporučuje se sveže začinsko bilje, posebno nana, mačja trava, ruzmarin, bosiljak. Izgnječite ili isitnite pola šolje biljaka, a zatim prokuvajte. Kada smesa proključa, ostavite je da se ohladi i procedite, pa koristite kao sprej.

Beli luk i limunov sok

Beli luk je dobro poznati repelent i za insekte i za životinje. One ne vole miris alicina, jedinjenja koje se u njemu nalazi. Limunov sok se takođe može koristiti za određene delove tela koje želite da zaštitite od buba. Zgnječeni čen belog luka potopite u neko eterično ulje i neka stoji najmanje jedan dan, a zatim pomešajte sa rastvorom vode i par kašičica limunovog soka. I ova kombinacija je dobra, ali se nemojte nakon toga izlagati jakom suncu.

Balzam protiv buba sa pčelinjim voskom

Ako više volite da koristite meleme ili paste umesto spreja, možete napraviti odličan i efikasan domaći melem. Počnite nežnim zagrevanjem mešavine pčelinjeg voska, dodajte kakao puter i kokosovo ulje, a zatim eterična ulja po izboru kada smesa počne da se hladi.

Domaće sveće mogu da rasteraju insekte

Sveće su popularna opcija za odbijanje buba i komaraca kada ste na zatvorenom, ali i otvorenom prostoru, i možete ih napraviti sami. Vosak ulijte u šolje ili čaše, a kada počne da se hladi, dodajte kapi eteričnih ulja eukaliptusa ili citrusa. Ne zaboravite da ubacite končić kao fitilj.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo