Naslovna / Prirodna medicina

Ovi zdravi napici mogu da ublaže dijareju ili retku stolicu

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 14. 06. 2024.

Dok je u teškim slučajevima potrebna medicinska pomoć, blaga dijareja često može da se leči kod kuće uz pomoć nekih jednostavnih kućnih lekova

dijareja Kao prirodni izvor elektrolita, kao što su kalijum i natrijum, kokosova voda može efikasno da leči dehidraciju uzrokovanu dijarejom i rehidrira naše telo Foto Shutterstock

Dijareja je jedan od najneugodnijih problema sa varenjem koji može da nam iscrpi energiju i učini da se osećamo neprijatno. Uzroci ovog stanja mogu biti razni, a među njima su infekcije, netolerancija na hranu ili prosto naš organizam nešto nije u redu. Dok je u teškim slučajevima potrebna medicinska pomoć, blaga dijareja često može da se leči kod kuće uz pomoć nekih jednostavnih kućnih lekova.

Zdravi napici za lečenje dijareje

Tokom dijareje, pacijenti iz tela mogu da izgube mnogo vode i elektrolita. Važno je da se izgubljena tečnost iz organizma nadoknadi kako bismo sprečili slabost i dehidraciju. U ovome mogu da nam pomognu zdravi napici koji mogu da nam pruže brzo olakšanje od dijareje i obezbede hidriranost.

1. Limunada

Limunada je jedno od najboljih letnjih pića, a može pomoći i kada je dijareja i retka stolica u pitanju.

– Ovaj napitak sa visokim sadržajem vitamina C pomaže u ravnoteži pH nivoa u crevima. Pored toga, limunska kiselina u limunu može pomoći u ubijanju štetnih bakterija koje mogu izazvati dijareju – kaže za HealthShots dr Dimple Jangda.

U limunadu možemo da dodamo kašičicu meda, dobro promešamo i pijemo polako, savetuje dr Jangda.

2. Kokosova voda

Poznato je da kokosova voda pomaže kod problema sa varenjem. Kao prirodni izvor elektrolita, kao što su kalijum i natrijum, može efikasno da leči dehidraciju uzrokovanu dijarejom i rehidrira naše telo. Takođe sadrži antioksidante koji su odlični za naš probavni sistem.

Svež kokos jednostavno otvorite i sipajte vodu u čašu. Dodajte prstohvat soli za dodatne elektrolite. Takođe možete dodati nekoliko kockica leda da biste ga konzumirali ohlađenog i postigli najbolje rezultate.

3. Smuti od banane

Banane su lako svarljive i bogate su kalijumom, esencijalnim vitaminima i vlaknima, koja se često redukuju kada je dijareja u pitanju.

– Banane mogu pomoći da se nadoknade ove esencijalne hranljive materije i smanji stres na vaš probavni sistem – objašnjava dr Jangda. Pored toga, banane sadrže pektin, rastvorljivo vlakno koje može pomoći u apsorpciji viška vode u crevima i pomoći u oblikovanju stolice, poboljšavajući rad creva.

Jednu zrelu bananu pomešajte sa šoljom mleka ili jogurta. Dodajte kašiku meda, ako želite, i prstohvat cimeta. Stavite u blender i mutite dok ne dobijete glatku smesu.

4. Mlaćenica

Mlaćenica je jedan od najefikasnijih kućnih lekova za dijareju. Bogata je probioticima, korisnim bakterijama koje promovišu zdrav mikrobiom creva. Takođe sadrži elektrolite kao što su kalijum i kalcijum, koji mogu pomoći da se nadoknade oni izgubljeni tokom dijareje. Važno je da niste netolerantni na laktozu, jer konzumiranje jogurta ili gruševine u takvim slučajevima može pogoršati simptome dijareje i sindroma iritabilnog creva (IBS).

Da bismo pripremili mlaćenicu treba da pomešamo jedan deo jogurta sa tri dela vode. Ovome treba dodati prstohvat soli, seckane listove nane ili korijander za dodatnu aromu i dobro promešati. Poslužite ohlađeno.

5. Voda od pirinča

Pirinčana voda je tradicionalni lek za dijareju koji se koristi vekovima.

– Obogaćena je skrobom, koji može pomoći u vezivanju retke stolice i pruža umirujući efekat na digestivni trakt. Može pomoći u rehidraciji i smanjenju broja stolica – kaže dr Jangda.

Isperite pola šolje pirinča u hladnoj vodi. Kuvajte pirinač u četiri šolje vode dok ne postane mekan i kašast. Procedite pirinač i sačuvajte vodu. Pustite da se voda od pirinča ohladi na sobnu temperaturu. Dodajte prstohvat soli i popijte.

Šta treba, a šta ne treba da radimo za efikasno lečenje dijareje kod kuće

– Šta treba

1. Održavajte dobru hidrataciju tela tako što ćete piti puno tečnosti kao što su voda, rastvori elektrolita i bistre supe da biste sprečili dehidraciju.

2. Vodite računa o higijeni. Temeljno operite ruke sapunom i vodom pre i posle jela, kao i posle korišćenja toaleta.

3. Konzumirajte lako svarljive namirnice kao što su banane, pirinač, pire od jabuka, kuvani krompir itd.

4. Odmarajte se i izbegavajte bilo kakve naporne aktivnosti kako biste omogućili svom telu da se oporavi.

5. Uzimajte probiotike kako biste obnovili zdrave crevne bakterije i poboljšali varenje.

– Šta ne treba

1. Izbegavajte mlečne proizvode, masnu hranu, začinjenu hranu i kofein, jer mogu da pogoršaju dijareju.

2. Ne konzumirajte alkohol ili gazirana pića, jer mogu pogoršati dehidraciju.

3. Ne jedite sirovu ili nedovoljno kuvanu hranu, posebno meso i jaja.

4. Ne ignorišite znake dehidracije, kao što su preterana žeđ, suva usta, taman urin ili vrtoglavica.

5. Izbegavajte samolečenje antibioticima osim ako vam to nije propisao lekar.

Imajte na umu ove savete i isprobajte ove kućne lekove za lečenje dijareje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo