Čaj od lista breze je stari, tradicionalni lek, a listovi breze su vrlo cenjeni među travarima i tradicionalnim isceliteljima zbog svojih svojstava. List breze bogat je esencijalnim mineralima i antioksidansima i dobar je izvor vitamina C i flavonoida (supstance sa antikancerogenim, antioksidativnim, antiinflamatornim i antivirusnim svojstvima).
Čaj od lista breze olakšava infekcije mokraćnih kanala
Ekstrakt lista breze takođe ima adstringentna, diuretička, analgetička i dijaforetska svojstva, što ovu biljku svrstava u red onih koje pomažu u rešavanju infekcija urinarnog trakta, problema sa bubrezima, reumatizma i raznih stanja kože.
Čaj od lista breze olakšava mokrenje kod upale i infekcije mokraćnih kanala, pomaže lučenje žuči, a u narodnoj medicini koristi se kod reume i artritisa. List breze pripada familiji Betulaceae. rombičnog je izgleda, na vrhu su zašiljeni, a po obodu dvostruko oštro nazubljeni. Listovi su sa lica tamnije boje, sa naličja svetlo zeleni, dok su mladi listovi lepljivi.
Kao lekoviti deo biljke koristi se:
- osušen list (Betulae folium)
- pupoljci (Betulae gemmae)
- kora (Betulae cortex)
- katran (Pyroleum betulae) – koristio se u dermatologiji.
Ne preporučuje se osobama sa određenim zdravstvenim problemima
Što se tiče hemijskog sastava čaja od lista breze kao najdelotvorniji sastojci izdvajajuse flavonoidi (do 3 procenata), tanini, saponini, fenil karbonska kiselina, vitamin C, triterpenski alkohol…
Čaj od lista breze upotrebljava se za olakšanje izmokravanja i kod upale i infekcije mokraćnih kanala, u kombinaciji sa drugim uroantisepticima i diureticima i za sprečavanje formiranja peska u bubrezima. Pupoljci se koriste za olakšavanje izmokravanja i lučenja žuči, a u kozmetici za izradu šampona.
U narodnoj medicini čaj od lista breze koristi se kod reume i artritisa. Rano proleće je, na primer, najbolje vreme da se koristi i sok iz mladog drveta breze a pije se kod gihta, reume, upale bešike ili bubrega. Farmaceuti upozoravaju da se bez saglasnosti lekara čaj ne preporučuje osobama sa edemom nastalim usled srčanih ili bubrežnih oboljenja.
Način pripreme i upotrebe čaja: Supenu kašiku lista breze preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti i piti između obroka 3 do 4 puta dnevno po šolju čaja.