Hiperkoagulabilnost je stanje kada je krv gušća i lepljivija nego što bi trebalo da bude. Bolest može dovesti do stvaranja opasnih krvnih ugrušaka (trombova) koji su najveći krivci za srčani ili moždani udar, a ovo stanje se leči lekovima, ali i adekvatnom ishranom. Moguća je i kontrola biljkama, pod nadzorom doktora, jer neke od njih u neodgovarajućim dozama mogu biti toksične.
Postoje mnoge namirnice iz prirode, čajevi, tinkture koje mogu biti od pomoći, objašnjava u razgovoru za eKlinika portal epidemiolog dr Dušan Vujnović, koji izučava i biljke i o njima je napisao knjigu „Moj praktični biljarnik“. Dr Vujnović savetuje kako putem prirodnih namirnica možete da regulišete stanje hiperkoagulabilnosti, i daje čak i praktične savete, kako u kućnoj režiji da proverite da li vam je krv možda gusta.
– Govorimo o prirodnom načinu lečenja zgrušnjavanja krvi, ali ono što je primarno je lečenje sredstvima protiv koagulacije, antikoagulantnim agregatima. Pored toga, uz konsultaciju s doktorom koji je upućen u vaše stanje, možete, što se svakako preporučuje, regulisati ishranu. Nikako se kod ovih stanja, ne savetuje upotreba aronije, kupina, koprive. Mora se izbegavati svinjetina, crveno meso, mast, belo grožđe, heljda, rotkvica, šipak, beli hleb i sve vrste peciva od belog brašna, banane, kafa, gazirani sokovi, pušenje – ukazuje dr Vujnović.
Neka istraživanja naglašavaju značaj ishrane za kontrolu oboljenja, smatra se da odgovarajuća ishrana snažnije utiče na faktore zgrušavanja krvi nego na holesterol. Najjednostavniji način regulisanja guste krvi jeste uvođenje u ishranu, kiselo-mlečnih proizvoda, onih koji ukiseljavaju hranu i tako razblažuju krv kao što su vitamini, salicilna i limunska kiselina.
Dr Vujnović ne preporučuje upotrebu aronije kod pacijenata koji pate od zgrušavanja krvi. U plodovima aronije nalazi se dosta voćnih kiselina koje nadražuju sluznicu želuca i creva. Aronija se ne savetuje osobama koje pate od čira na želucu, gastritisa, niti pacijentima kod kojih postoji povećana opasnost od stvaranja krvnih ugrušaka.
Gusta krv može uticati na snabdevenost tela kiseonikom, sprečiti hormone i hranjive materije da dođu do tkiva i ćelija.
– Kod ovih osoba se preporučuje upotreba masne morske ribe koja doprinosi razblaživanju krvi, hladno ceđeno laneno ili maslinovo ulje koja jača krvne sudove i smanjuje viskoznost krvi. Preporučuje se cvekla, ali samo kuvana ili pečena, piletina, zečetina, čili paprika koja može da utiče na nivo holesterola i triglicerida i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka – ističe dr Vujnović.
Savetuju se i maline, jagode, borovnice, smokve, limun, pomorandža.
– Treba konzumirati po jedan grejpfrut ili dva limuna dnevno, dve pomorandže ili času jagoda. Posebno je dobar morski kupus, koji se može naći samo u bolje snabdevenim prodavnicama. On se samelje pa se koristi kao dodatak hrani, umesto kuhinjske soli. Dnevna norma je jedna čajna kašika, jer jod u njemu umanjuje viskoznost krvi, a povećava tonus krvnih sudova, što je bitno kada je u pitanju prevencija srčanog ili moždanog udara – kaže doktor Vujnović. Nešto jeftinije sredstvo, koje se pravi kao lek protiv guste krvi je beli luk, koji, kako savetujenaš sagovornik, mogu da koriste i osobe koje boluju od čira na želucu ili gastritisa na sledeći način:
– U 300 grama meda, dodati 250 grama samlevenog belog luka i ostaviti da odstoji tri nedelje. Uzimati jednu supenu kašiku tri puta na dan, 40 minuta pre jela.
Problem zgrušnjavanja krvi je prisutan kod muškaraca, uglavnom posle 40 godina i žena posle 50 godina, kada dolazi do promene hormonalnog statusa i promena elasticiteta krvnih sudova.
– Pravilna ishrana, odnosno higijensko dijetetski režim je važan u kontroli bolesti. Dodatni problem nastaje, ako se slabo krećete i ne bavite skoro nikakvom fizičkom aktivnošću. Dolazi do povećanja broja crvenih krvnih zrnaca, broja trombocita ili krvnih pločica, povećanja hemoglobina, hematokrita, svi ovi parametri ukazuju na zgrušavanje krvi – kaže dr Dušan Vujnović.
Doktor nam otkriva kako malim testom u kućnim uslovima možete da proverite da li imate gustu krv. Sve što vam je potrebno je sterilna igla iz apoteke, parče vate i alkohol.
– Alkoholom premažite jagodicu prsta, pa je ubodite iglom, merite vreme. Ukoliko se krv zgrušava u vremenu do 2 minuta, znači da je došlo do preranog zgrušnjavanja i najverovatnije se radi o gustoj krvi, ako se krv zgruša u roku do 5 minuta stanje je normalno. Ukoliko do zgrušavanja dođe posle 5 do 7 minuta najverovatnije se radi o retkoj krvi i onda se govori o nekim drugim bolestima – ukazuje sagovornik eKlinika portala.
Doktor Vujnović objašnjava da je poremećaj asimilacije vode često predisponirajući faktor za poremećaj zgrušavanja krvi, isto kao i gubitak krvi, nedostatak nekih enzima, vitamina, izloženost radijaciji, velika potrošnja šećera i ugljenih hidrata, trovanje hranom, dijareja, povraćanje, povećana koncentracija proteina u krvnoj plazmi, leukemija, dijabetes, proširene vene, trudnoća.
– Kod jednog broja ljudi uočavaju se i simptomi kao što su brzo umaranje, suva usta, rasejanost, slabost, depresija, povišen krvni pritisak, česte glavobolje, hladne noge, utrnulost dela tela, pojava čvorića na venama. Sve su to manifestacije koje ukazuju na moguće zgrušavanje krvi, odnosno, mogućnost nastanka tromba – precizira dr Vujnović.
Čaj, kafa, gazirani napici, pivo, alkohol doprinose izvlačenju tečnosti iz organizma i mogu dovesti do dehidracije i pojave gušće krvi. Zbog toga dr Vujnović posebno savetuje unošenje optimalne količine vode.
– Postoje mnoge biljke, koje potpomažu razređivanju guste krvi, kao što su kurkuma, đumbir, cimet, origano, mirođija, beli luk, ginko, morski kupus, aleva paprika, čili, ananas, crveno vino, kamilica, maslinovo ulje, kokotac, divlji kesten, pelin, suručica, brusnica, višnja, jagoda, malina, borovnica, grejpfrut, limun, kajsija, narandža, jarebika, orah, badem – kaže naš sagovornik.
Biljke koje mogu biti od pomoći dele se na dve grupe – na one koje sadrže salicilate, kao i aspirin, a to su suručica, iva, petoprst i na one biljke koje sadrže kumarine, koji u biljkama deluju kao prirodni pesticidi, štite od insekata. Kumarin ima karakterističan miris pa se koristi za parfeme i ovaj sastojak može da ojača krvne sudove.
– Biljka kokotac sadrži kumarine i ima dobro antikoagulantno dejstvo dobro razblažuje krv. Veoma je bitno, da se doza određuje uz preporuku fitoterapeuta, jer kokotac može biti toksičan. Moja preporuka je da jednu supenu kašiku osušene biljke kokotac, prelijete čašom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji jedan sat. Sve se posle procedi, pa se potom uzima jedna trećina čaše, tri puta dnevno, pola sata pre jela. Napitak se koristi jedan i po mesec, pravi se pauza od dve nedelje, pa možda može još jednom da se ponovi, ali prvo mora da se proveri krvna slika da se vidi protrombinsko vreme i utvrdi da je li je došlo do normalnog zgrušavanja krvi – savetuje dr Vujnović.
Doktor preporučuje kao jedno od najdostupnijih sredstava upotrebu belog luka. Dve do tri glavice belog luka se samelju, preliju sa pola litre medicinskog alkohola ili dobre lozove rakije. Ova mešavina se zatvori i drži na tamnom mestu dve nedelje, vremenom se malo protrese kako bi se talog razredio. Posle dve nedelje se sve procedi doda se deo meda i limunovog soka, kada se to izjednači uzima se jedna velika supena kašika, pre spavanja.
Đumbir sadrži salicilate odnosno soli salicilne kiseline koje imaju mogućnost da blokiraju efikasnost vitamina K, koji ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Doktor Dušan Vujnović savetuje njegovu upotrebu kod guste krvi i daje sledeći recept. Izrenda se 20 grama korena đumbira i doda se mala kašičica zelenog čaja, sve se prelije s dve čaše ključale vode, doda se pola čaše limunovog soka, koristi se dva do tri puta dnevno, pre jela. Takođe, kako ukazuje naš sagovornik, važan je dovoljan unos vode i napominje da neke od osoba koje boluju od kardiovaskularnih oboljenja, zbog kojih dobijaju lekove koji potpomažu izbacivanje tečnosti ili ljudi s insuficijencijom bubrega, ne mogu da primenjuju ove recepte.
Od prirodnih sredstava za razređivanje krvi se preporučuje i cimet, koji, isto kao i đumbir, sadrži salicilate. Birajte hranu koja sadrži omega 3 masne kiseline, kao što je tunjevina, skuša. Sve začinite belim ili crnim lukom u sirovom stanju, jer postoje istraživanja koja potvrđuju da upotreba obe vrste luka u malim količinama u sirovom stanju ima antitrombocitno dejstvo.
Lekari naglašavaju da bi oni koji piju varfarin trebalo da izbegavaju namirnice koje sadrže mnogo vitamina K koji direktno blokira dejstvo lekova za zgrušavanje krvi. Zelenu salatu, kupus, brokoli, spanać ove osobe mogu da jedu umereno. Sve ove namirnice su važne za dobro zdravlje pa je savet doktora da se, na primer, tokom jednog dana u jednom obroku jede samo spanać, sledećeg dana se uzdržite od vitamina K, ali kroz nekoliko dana možete jesti ponovo u umerenim količinama, na primer zelenu salatu.