Naslovna / Prirodna medicina

Prirodni i jednostavni načini da se zaštite od alergije

5:00 - 17. 09. 2020.

Polen ambrozije jedan je od najsnažnijih alergena u prirodi. Njegova zrna mogu biti prenesena vetrom na velike razdaljine, zbog čega se zadržavaju na našoj kosi, koži, odeći…

10 odsto populacije alergično je na polen ambrozije Foto: Shutterstock

Piše: Iva Pavlović

Da li i vi kijate ovih dana? Cvetanje ambrozije je u punom jeku a kako brojna istraživanja kažu, 10% populacije alergično je na polen ove jednogodišnje korovske biljke. Iako je alergija na ambroziju često nasledna osobina imunog sistema, može se razviti i tokom života padom odbrambenih snaga našeg tela i slabljenjem imuniteta pod uticajem promena uzrokovanih starenjem.

Pa kako se onda zaštiti i olakšati sebi tegobe koje nam kvare svakodnevicu?

Postoji puno različitih opcija za borbu protiv polenske alergije koju izaziva ambrozija. Da bismo bolje razumeli koji od tih načina najviše odgovara našem organizmu, potrebno je da se vratimo na početak i upoznamo ovu vrstu neprijatne sezonske pojave. Polen ambrozije jedan je od najsnažnijih alergena u prirodi i njegova zrna mogu biti prenešena vetrom na velike razdaljine zbog čega se često zadržavaju na našoj kosi, koži ili odeći. Kada ih udahnemo, zbog svoje građe i sposobnosti vezivanja za druge materije, zrnca polena prijanjaju za sluzokožu gornjeg dela respiratornog trakta uslovljavajući kijanje, slabiju ili burniju inflamatornu reakciju imunog sistema karakterisanu svrabom, crvenilom očiju, kašljanjem, pojačanom sekrecijom iz nosa i opštom iznemoglošću nalik gripoznim stanjima. Osim respiratornih simptoma, alergija na ambroziju može usloviti i pojavu kožnih promena u vidu osipa ili crvenih pečata praćenih svrabom i neprijatnim osećajem suvoće kože. Da bismo sebi olakšali prolazak kroz periode kada je cvetanje ambrozije u punom zamahu poput kraja avgusta ili početka septembra, neophodno je sprovesti nekoliko mera koje, zajedno sa tradicionalnom i zvaničnom medicinom, umnogome mogu olakšati naše tegobe.

Češće tuširanje toplom vodom

Spiranje polena sa tela i kose predstavlja jednostavnu a efektnu metodu kojom se njegova koncentracija smanjuje a mogućnost raznošenja po unutrašnjosti stana ili kuće – neutrališe. Takođe, toplota vode pogoduje otvaranju disajnih puteva i olakšanju tegoba poput teškog disanja uzrokovanog polenskom alergijom dok njeno blagotvorno dejstvo na kožu pomaže pri smanjenju osećaja svraba.

Izbegavanje šetnji u prepodnevnim časovima

U periodima cvetanja ambrozije, koncentracija polena najviša je u jutarnjim časovima kao i u intervalima pojačanog sunčevog zračenja zbog čega se savetuje izbegavanje boravka na otvorenom kao i na travnim površinama u ovom periodu. Kišovito vreme doprinosi smanjenju polenske koncentracije u vazduhu pa pogoduje svima onima koji se susreću sa ovom neprijatnom sezonskom alergijom.

Uzimanje suplemenata u cilju podrške imunog sistema

Ukoliko želimo da predupredimo jače simptome polenske alergije, bilo bi dobro da dva meseca pre sezone cvetanja ambrozije počnemo sa primenom preparata koji bi pospešili rad našeg imunog sistema poput suplemenata vitamina D, kalcijuma, omega 3 masnih kiselina, C vitamina, cinka i imunoglukana. Takođe, ulje divljeg origana smatra se za jedan od najboljih prirodnih dodataka borbi protiv polenske alergije uzrokovane ambrozijom. Svoj uspeh duguje sastojku karvakrolu koji ispoljava antiinflamatorno i odbrambeno dejstvo eliminišući mikroorganizme i alergene iz respiratornog trakta.

Akupunktura

Kao disciplina stara više hiljada godina, akupunktura predstavlja alternativni metod u medicini kojim se tretiraju brojna stanja uzrokovana nepravilnim radom imunog sistema. Postavljanjem tankih igala u predelu akupunkturnih tačaka na licu i telu, može doći do stimulacije imunog sistema promenom dejstva medijatora zapaljenja histamina i na taj način, do smanjenja tegoba uzrokovanih alergijom na ambroziju.

Izbegavanje hrane koja stupa u reakciju sa polenom ambrozije

Konzumiranje neke hrane u periodu cvetanja ambrozije može dovesti do specifične manifestacije osetljivosti u vidu oralne alergije na ambroziju koja se ispoljava oticanjem usana i jezika, otežanim gutanjem i osećajem grebanja grla. Ove simptome, iako ređe od respiratornih, mogu izazvati namirnice poput dinje, lubenice, čaja od kamilice, meda, celera, šargarepe ili krastavca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo