Naslovna / Prirodna medicina

Kuvano vino ima 10 zdravstvenih koristi za organizam

Priredio/la: I. V. |11:00 - 07. 12. 2022.

Kuvano vino pravi se od kombinacije crnog vina i začina i u umerenim količinama ovaj napitak bi mogao da ima i neke neočekivane zdravstvene koristi

kuvano vino Kuvano vino pravi se od kombinacije crnog vina i začina Foto: Shutterstock

Kuvano vino jedan je od sinonima božićnih i novogodišnjih praznika te se smatra svečanom „poslasticom“ za odrasle i najviše pije tokom decembra i januara meseca. Iako je crno vino glavni sastojak ovog napitka, stručnjaci ističu da kuvano vino obezbeđuje brojne zdravstvene koristi, a najbolje je protiv upalnih procesa u organizmu i snižavanje holesterola.

Kuvano vino bogato je resveratrolom – jedinjenjem s brojnim zdravstvenim koristima

Kuvano vino pravi se od kombinacije crnog vina i začina i u umerenim količinama ovaj napitak bi mogao da ima i neke neočekivane zdravstvene koristi. S obzirom na to da je crno vino glavni sastojak to automatski znači da je napitak bogat antioksidansom koji se zove resveratrol. Polifenolno jedinjenje resveratol potiče iz crvene kožice grožđa i poznat je po tome što pomaže u zgrušavanju krvi i svojim protivupalnim svojstvima. Studija iz 2017. takođe je otkrila da resveratrol može da pomogne u usporavanja procesa starenja tela, odnosno podmlađivanju ćelija i podjednako je dobar za srce, jer pomaže da se održava dobar HDL holesterol u krvi. Resveratrol takođe sadrži antioksidante koji se, osim starenja, mogu boriti i protiv bolesti povezanih sa starenjem, kao što su moždani udar i bolesti srca.

Začini obezbeđuju dodatne koristi

U kuvano vino dodaju se i neki sastojci – začinsko bilje, pre svega cimet, karanfilić, crni biber i anis. Pored začina, u praznično kuvano vino dodaje se i sušena kora pomorandže. Dokazano je da cimet u kuvanom vinu ima snažan antiinflamatorni efekat, smanjuje otok i vraća normalnu funkciju tkiva. Stručnjaci navode da to svojstvo cimeta može da pomogne osobama koje imaju artritis. Isto svojstvo ima i karanfilić, koji su u dobra stara vremena koristili zubari kao lek protiv bolova.

Kada se u napitak doda cimet i karanfilić stvara se jedinjenje zvano eugenol, koje ima lokalna anestetička i antiseptička svojstva i mogu da ublaže tupe bolove poput zubobolje. Takođe, u kuvano vino dodaju se štapići cimeta koji pomažu u balansiranju šećera u krvi, u smanjenju otoka i nadimanja stomaka, a i obnavljaju normalnu funkciju tkiva. Nedavna studija pokazala je da ispijanje jedne do tri čaše crnog vina dnevno može da smanji rizik od osteoporoze jer su učesnici istraživanja, koji su pili tu količinu vina, imali veću mineralnu gustinu kostiju od onih koji nisu konzumirali kuvano vino.

Kuvano vino ipak sadrži alkohol zato „presecite“ čašom vode s limunom ili čajem

Sve to funkcioniše samo ako se kuvano vino pije umereno, jer vino ipak sadrži alkohol koji se nikome ne preporučuje. Kada pijemo alkohol, telo ga pretvara u hemikaliju koja se zove acetaldehid za koji se zna da je kancerogen. Naša jetra mora da preradi sve hemikalije pa je savet da se između svake čaše kuvanog vina popije čaša vode sa limunom ili biljnog čaja, kao što je čaj od maslačka. Koliko god uživali u ovom svečanom napitku – ipak, budite odgovorni prema sebi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Mali leteci medvedic
3:55, 08. 12. 2022.
Odgovori

Takodje je vrlo dobro popiti casu kuvanog vina zacinjenu biberom i secerom kada imate kijavicu ili vam curi nos. Vino crno kuvano brutalno ubija viruse i tera prehladu, upaljeno grlo takodje. Ali je svakako divan zimski napitak bas tako zacinjen secerom karanfilicem cimetom truncicom bibera i suvom mlevenom korom od pomorandze.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo