Naslovna / Prirodna medicina

Kuvano vino sa karanfilićem nas greje, sprečava prehladu i poboljšava rad creva

Priredio/la: Ma.R.|14:30 - 13. 12. 2021.

Kuvano vino tradicionalno se pije tokom praznične sezone, ali može nas i ugrejati tokom ovih snežnih dana

Kuvano vino, karanfilić Kuvano vino sa karafnilićem, cimetom, citrusima i drugim začinima je ukusno i zdravo Foto: Shutterstock

Kuvano vino je jedan od omiljenih zimskih napitaka. Ukusan izbor za praznične dane, nešto uz šta možete da se zagrejete na skijanju... Ili jednostavno, opuštajući se pijuckate sa prijateljima. I to nije sve – ako se konzumira u umerenim količinama (jedna do dve čaše, ali ne svakodnevno), ne škodi zdravlju. Ima čak i određene koristi.

Kako se služi kuvano vino

Obično se servira toplo i pravi od crvenih vina. Prilog mogu da budu citrusi (pomorandže i limun), i razni začini. Neki od predloga su karanfilić, cimet, aleva paprika, muškatni oraščić, đumbir, biber ili kardamom. U nekim zemljama, kuvano vino spada u deo božićne tradicije, od II veka nove ere. Smatra se da ovaj običaj ima rimsko poreklo.

Manji rizik od kardiovaskularnih bolesti ako pijete kuvano vino

Neke studije kažu da crveno vino može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, prvenstveno srčanog i moždanog udara. Crveno vino je izvor antioksidanata, a smatra se da njegova umerena konzumacija može da pomogne u povećanju nivoa ‘dobrog’ (HDL) i spuštanju nivoa ‘lošeg’ (LDL) holesterola. Prvenstveno, efekat je u sprečavanju začepljenja arterija. Muškatni oraščić, čest dodatak kuvanom vinu, ima slične osobine. Istraživači su došli do podataka da jača srce i takođe smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti.

Kuvano vino može da smanji rizik od osteoporoze

Crno vino uz konzumiranje u umerenim količinama takođe je povezano i sa smanjenjem rizika od osteoporoze koja oslabljuje kosti. U crvenom vinu se nalazi resveratrol (polifenolno biljno jedinjenje) sa antiinflamatornim svojstvima, koja pomažu u povećanju mineralne gustine kostiju.

Usporavanje procesa starenja

Resveratrol takođe pomaže u podmlađivanju ćelija i usporavanju procesa starenja. Njegova visoka koncentracija doprinosi borbi protiv štetnih slobodnih radikala u koži, čineći da izgledate mlađe. Slobodni radikali su učesnici oksidativnog stresa koji uništava naše zdrave ćelije.

Jačanje funkcije mozga

Isto jedinjenje (resveratrol) poboljšava protok krvi, a studije kažu da to utiče na bolju funkciju mozga, prvenstveno pamćenje. Pored toga, muškatni oraščić u kuvanom vinu može da pomogne u stimulaciji mozga, smanjenju umora, stresa i anksioznosti, kao i poboljšanju koncentracije.

Borba protiv prehlade

Antioksidanti u crvenom vinu mogli bi da pomognu u borbi protiv infekcija i da ojačaju imunitet. Jedna španska studija je pokazala da ljudi koji su ga konzumirali određeni vremenski period imaju i do 40 odsto manji rizik od prehlade. Takođe, karanfilić ima i antivirusna svojstva, pa je ova kombinacija i ukusna i korisna.

Detoksikacija organizma

Kuvano vino sa muškatnim oraščićem dobro je za čišćenje jetre i bubrega od toksina. U umerenim količinama posebno je efikasno i kao svojevrstan eliksir za jetru. Muškatni oraščić takođe može da pomogne u sprečavanju procesa stvaranja kamena u bubregu.

Antiupalna svojstva

Pokazalo se da cimet u kuvanom vinu ima snažan antiinflamatorni efekat, smanjuje otoke i održava normalnu funkciju ćelija svih tkiva. To može da bude od značaja kod stanja kakvo je artritis. Antioksidansi u crnom vinu sa karanfilićem takođe deluju antiupalno.

Poboljšanje rada creva

Smatra se da karanfilić u kuvanom vinu pomaže u povećanju pokretljivosti creva, i da poboljšava varenje. Rezultat su manji probavni problemi, kao što su loše varenje, gasovi i zatvor.

Pomoć kod bolova

Uljana supstanca eugenol koja se nalazi u karanfiliću, ima lokalna anestetička i antiseptička svojstva. U kombinaciji sa crvenim vinom, može da bude od koristi za lečenje zubobolje. Naravno, svi ovi saveti odnose se na umerenu konzumaciju kuvanog vina. Takođe, nikako nemojte zanemaritavi terapiju, ako je imate, za bilo koje od navedenih stanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Roberto
22:38, 14. 12. 2021.
Odgovori

Sve ste lepo opisali ali pod No1 treba opisati afrodizijacka svojstva koja poseduje crveno ali vino od grozdja narocito prokupca .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo