Psihologija

Svađa u braku: Ovih pet fraza najlakše iznervira i žene i muškarce

Priredio/la: Ma.R.

Ako ste zaista zauzeti to normalno i sasvim u redu, samo saopštite to partneru na adekvatan način

Čini se da je brak samo još jedna reč za beskonačno učenje veština komunikacije. Svakako da ga čini mnogo više od razmene misli, dogovora, prepiski, tolerancije da se razlike prevaziđu, ali niko ne može poreći da bi mnogo bračnih nedoumica ili svađa bilo izbegnuto ili rešeno kada bismo samo naučili da komuniciramo na zdraviji način.

Svađa se može izbeći i ako se neke stvari ne izgovore

Naravno da brak ne čini samo teorija i ne postoji idealan priručnik za njega. Međutim, ključ za zdravu komunikaciju jeste nešto bez čega nijedna zajednica nema izgleda na uspeh ako ga izgubimo, bacimo ili zanemarimo. Upamtite: nikada nije gotovo kakav god problem da je u pitanju i ne treba odustajati dok se svi alati komunikacije ne istroše u nameri da doprete do druge strane. Za ovo je, naravno, pored svesti o osnovnim postulatima komunikacije potrebna hrabrost i posvećenost, kao i kombinacija emocionalne i socijalne inteligenije. No, nije loše znati šta je ono šta bi po svaku cenu trebalo u komunikaciji da izbegavamo.

Iako je nemoguće definisati sve što bi trebalo reći ili prećutati u svakoj situaciji, ponekad se, međutim, veliki problemi mogu izbeći upravo ako se neke fraze izbegavaju, iako je svaka bračna ili partnerska zajednica svet za sebe.

1. Svađa često plane zbog „Zauzet/a sam…“

Psiholozi kažu da je među supružnicima kratka rečenica „zauzet sam“ često samo navika, ali može biti pokazatelj neke dublje disfunkcije (ne uvek, ali i ne tako retko). Stara izreka kaže: „Ako si previše zauzet za svog supružnika, onda nešto treba da promeniš“. Sigurno je da način života uslovljava to da radimo previše, da ako imamo više aktivnosti brak često trpi. Ali, treba učiniti sve da nađemo vremena za naše supružnike, pa tako realna zauzestost neće zvučati onako kako je to vrlo često slučaj.

Ako ste zaista zauzeti to je u redu, samo artikulišite tačno šta se dešava i saopštite to na adekvatan način. Tako će vas supružnik razumeti i podržati u zadacima i obavezama.

2. „Ti uvek…“

Apsolutne izjave poput „ti uvek…“ ili „ti nikad…“ nešto što bi trebalo ukloniti iz komunikacije u braku. Problem sa ovakvim izjavama je u tome što one gotovo nikada ne odgovaraju istini i predstavljaju pre svega subjektivni sud.

Primer: umesto „Ti nikada ne želiš seks…“, razmislite o izjavi kao što je „Osećam da se udaljavamo u poslednje vreme i da nismo dovoljno intimni…  Možemo li da razgovaramo o tome šta se dešava?“

Ako budete konkretni i svrsishodni u izjavama, napredovaćete umesto da optužujete jedni druge.

3. „Šta god (kako god)…“

Obe strane uglavnom traže jedinstvo i ravnopravnost u braku. A opet, koliko puta smo neku diskusiju završili sa jednim odbacujućim i samo naizgled odobravajućim „Šta god“?

„Šta god“ ili „kako god“ nećete pokazati da vam je stalo šta partner misli – naprotiv. Može vas upravo označiti kao nekoga kome je potpuno svejedno. I tolerancija i ljubav bi trebalo da budu strpljive, ljubazne, istrajne i saosećajne. Nema linije manjeg otpora koja će se na kraju završiti dobro, a ovakvi problemi samo kratkoročno deluju kao „sve će biti u redu ako ti povlađujem“.

4. „Voleo/la bih da si više kao… i „isto si kao tvoj (roditelj)“

Kada spojimo ove dve fraze svešćemo ih na isto: poređenje. Niko ne voli da ga porede sa nekim drugim, bilo da je to prijatelj, stranac, član porodice ili slavna ličnost. Ljudi nisu stvari, poput automobila sa karakteristikama koje treba porediti.

Posebno iriritajuće za oba partnera može biti poređenje sa roditeljima, bilo koja strana da je u pitanju i bilo da je poređenje po dobrom ili po lošem. Ne, ne treba da budete kao svoji roditelji već da budete autentične jedinke, koje će poštovanjem svog i integriteta partnera graditi funkcionalnu zajednicu.

5. Ta strašna reč „razvod“ i „Razvešću se od tebe!“

Nemojte koristiti termin „razvod“ čak ni u šali. Da li bi bilo smešno ili prikladno da kažete nekome da se iskreno nadate da će umreti užasnom bolnom smrću? Naravno da ne. Razvod je dobro rešenje kada drugog nema, ali spominjati ga ili njime pretiti kada postoje razlozi za to a to ne činiti, često je put i do nemilih reči, scena, ne samo svađa već i pretnji i nasilja.

Zaboravite ovu reč kao pretnju, duhovito olakšanje ili ucenu. Ako zaista želite da se razvedete, učinite to.