Naslovna / Psihologija

Strah od braka (gamofobija) pogađa i žene i muškarce, može li se savladati

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 06. 02. 2023.

Okolnosti su sada značajno drugačije u odnosu na ranija vremena, sve je manje formalnih brakova a gamofobija je, čini se, izraženija nego ikada

strah od braka Gamofobija ima različite oblike i razloge; to mogu da budu strah od intimnosti i vezivanja, ali i od same ceremonije venčanja Foto: Shutterstock

Strah od braka, venčanja i obaveza koje nosi zajednički život dešava se i ženama i muškarcima. Zapravo, to uopšte nije tako retka pojava kako nam se čini. Problem nastaje kada pređe u fobiju, koja drugačije oblikuje svakodnevni život.

Šta je gamofobija, kada se javlja i kod koga je češća

Gamofobija (gamophobia) je uporni, panični strah koji se dešava onima koji još uvek nisu u braku i nisu se formalno obavezali na sve što brak nosi. Često počinje strahom od ljubljenja ili bliskosti, s vremenom se poverenje uspostavi, ali kada se samo spomene formalizovanje zajednice kao bračne, nastupa panika. U smislu identifikacije i opisivanja, češće se na ovu temu čak zbijaju šale sa muškarcima kao junacima. Ipak, ovaj panični strah se javlja i kod žena, iako ipak u manjem procentu. Odnosi se na sve koji nisu spremni za obaveze koje nosi brak.

Kako se društvene okolnosti menjaju pa je sve manje formalno sklopljenih brakova, tako se i prosek godina onih koji ulaze u prvi brak pomera ka kasnijem životnom dobu. Pred kraj prošlog veka, prosek za muškarce je bio 29, a za žene 23 godine. Okolnosti su sada značajno drugačije, a gamofobija, čini se, izraženija nego ikada.

Čega se zapravo plaši neko ko ima gamofobiju

Ova fobija se javlja u više oblika, kojima je zajednički strah od braka. Strah može ići od same ceremonije venčanja, čina stupanja u brak, ili bilo čega što podrazumeva čak i dogovore. Statistike kažu da je kod muškaraca češći i nesvesni strah od intimnosti i vezivanja, a to je čest okidač za gamofobiju.

Strah od venčanja, vezivanja i vernosti može da eskalira u druge poremećaje mentalnog zdravlja. Strahovi, nedostatak samopouzdanja, nedostatak poverenja, nemogućnost opuštanja u intimnim odnosima, mogu da budu izvor velike frustracije, koja se može razviti u gamofobiju, već i u depresiju i anksioznost.

Mogući razlozi zašto se neko plaši braka i razvija gamofobija

Gamofobija može da vuče koren iz detinjstva ako je bilo nekih neprijatnih događaja ili trauma. Kod muškaraca je sa druge strane čest i poznat Edipov kompleks koji se ogleda u tome da se prepuštanje drugoj ženskoj osobi doživljava kao opasnost, koja simbolično predstavlja kidanje veze sa majkom. I nedostatak poverenja u druge bliske ljude iz porodice može da bude uzrok.

Stoga čak i zrelim godinama može da bude veoma jak strah od približavanja drugim ljudima u intimnoj sferi, kao i od vezivanja za njih. Takođe se dešava da neko može da ostvari vezu, da ima normalne intimne i druge odnose. Ali, kada veza počne da poprima obrise obaveze ili dobija epitet ozbiljne veze sa perspektivom za budućnost, često dolazi do paničnog straha. Ponašanje se menja, a često se iz veze odlazi, pa i beži.  Gamofobija je ponekad potpuno svesna, ako se javi kao reflksija propalog braka, veze ili loših iskustava u emotivnim konekcijama.

Koji su simptomi gamofobije

To su:

  • ekstremno panični strah od braka i zjedničkog života (čak i sama pomisao na venčanje i brak može da izazove nalet straha)
  • izbegavanje svega što ima veze sa brakom (povezanih događaja, diskusija na tu temu, obaveza, planova…)
  • agresivnost, naleti besa, paničnog straha i burne reakcije (i u slučaju svog i tuđeg braka)
  • spoznaja da strah iracionalan, ali da ne može da se kontroliše
  • nedostatak ili veoma nisko samopouzdanje
  • fizičke manifestacije (plač, drhtavica, ubrzani rad srca i puls, poteškoće sa disanjem, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, nesvjestica, znojenje…).

Kada je potrebno lečenje i kako se leči ova fobija

Strah od braka ili gamofobija postaje signal za traženje stručne pomoći čim počne da menja nečije navike i utiče na svakodnevni život, koji nema veze samo za vezom ili brakom. Ovaj poremećaj može da odvede u ilozaciju ili samoizolaciju, a to ponekad dovodi do trajnog narušavanja odnosa, ličnih, profesionalnih, porodičnih. Razlozi velikog straha ne moraju biti vezani samo za gamofobiju, već i za druge strahove i fobije.

O načinu lečenja i efikasnoj terapiji odlučuje stručnjak za mentalno zdravlje, kao i o tome da li je uz psihoterapiju potrebno uključiti farmakoterapiju. Lekovi mogu da imaju neželjene efekte i neće izlečiti fobiju od braka, već će samo uticati na simptome ili potisnuti reakciju na strah. Iskustva kažu da najpre treba pokušati sa bihejvioralnom terapijom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo