Naslovna / Psihologija

Dajte deci veću slobodu tokom pandemije, i vama će biti lakše, tvrde stručnjaci

Priredio/la: I. V.|20:00 - 09. 02. 2021.

Roditeljstvo zasnovano na autonomiji tokom pandemije učvrstilo je zajedništvo porodice, jer su deca radila po svome, a roditelji imali više energije i manje stresa

Roditeljstvo zasnovano na autonomiji i više slobode koja se daje potomcima promoviše dobrobit i dece i njihovih roditelja tokom pandemije covid 19. Stručnjaci se slažu da je roditeljstvo dece školskog uzrasta dok pohađaju školu na daljinu – veliki izazov. U nedostatku uobičajenih usluga kao što su vrtići, neki roditelji moraju da rade od kuće i u isto vreme brinu o deci.  Ovim problemom bavila se nova studija objavljena u časopisu Child Development i otkriva da je omogućavanje deci malo više slobode možda najefikasnija strategija za odrasle i decu.

Deci sloboda – roditeljima osećaj ispunjenosti

Tehnike roditeljstva zasnovane na autonomiji podržavaju pozitivno stanje roditelja i njihove dece tokom pandemije covid 19.

– Istražili smo da li će roditeljsko ponašanje koje podržava autonomiju deteta olakšati adaptaciju i imati veću korist za dete. Takođe smo istražili da li takvo roditeljsko ponašanje pomaže u stvaranju pozitivne emocionalne klime koja je od velike koristi i roditeljima i deci – kaže koautor studije Andreas B. Neubauer, sa Leibniz Institute za istraživanje i informisanje u obrazovanju u Frankfurtu na Majni, u Nemačkoj. Studija je otkrila da je „roditeljsko ponašanje koje podržava slobodu, autonomiju dece, pozitivno je povezano i sa boljim stanjem dece i većim ispunjavanjem roditeljskih potreba. Kao dodatnu prednost, studija je utvrdila, da iako ova roditeljska tehnika zahteva brigu i energiju za održavanje, takođe je pružila roditeljima osećaj ispunjenosti.

Šta je roditeljstvo zasnovano na autonomiji?

Roditeljstvo zasnovano na autonomiji podrazumeva omogućavanje detetu da samostalno deluje u razumnim granicama. Ovom tehnikom roditeljstva odrasla osoba komunicira sa detetom bez ikakvog osuđivanja i tako mu omogućava da istražuje sopstvene strategije i rešenja, bez straha od prekora ili kazne. Na taj način dete dobija priliku da samo kreira, ali i odgovara za svoje postupke i da snosi posledice. Kada ne postoji roditeljsko mikroupravljanje, roditeljstvo zasnovano na autonomiji ustvari promoviše osećaj kompetentnosti deteta, njegove zrelosti, sposobnosti, odlučnosti, snalažljivosti… U kontekstu trenutne pandemije, roditeljstvo zasnovano na autonomiji znači da dete preuzima veću odgovornost za kvalitet svojih školskih zadataka u online školi, kao što bi to činilo i da se nalazi u redovnoj nastavi, kao i pre pandemije. U isto vreme, ova tehnika takođe vraća, odnosno oslobađa roditeljima neko vreme koje im je potrebno da bi radili od kuće.

Metode studije – tronedeljni roditeljski dnevnik

Korišćenjem upitnika za roditelje, istraživači su pratili prevalenciju (ukupan broj obolelih) i efekat roditeljstva zasnovanog na autonomiji tokom 3 uzastopne nedelje za vreme pandemije 2020. godine u Nemačkoj. U prvoj fazi istraživanja 970 roditelja popunilo je upitnik. Za drugu fazu, 562 roditelja se složilo da popunjavaju „noćne upitnike“ tokom perioda studije. Istraživači su svakom roditelju, na kraju svakog dana pružili priliku da obnovi roditeljsko iskustvo tokom dana. Svaki upitnik sadržavao je 21. pitanje, a među njima su bila i ona koja su od roditelja tražila da identifikuju izjave koje najbolje opisuju meru autonomije koju su tog dana dozvolili detetu, uključujući:

„Koliko god je to moguće, dopustio sam svom detetu da danas odluči šta je želelo da uradi.“
„Koliko je god bilo moguće, moje dete je moglo da radi ono što mu se danas sviđalo.“
Pored toga, roditelji su ocenjivali osećaj dobrobiti takve roditeljske metode za svoju decu, kao i efekat ispunjavanja sopstvenih potreba, za taj dan.

Na kraju, roditelji su odgovorali i na pitanja o količinu vremena koje su tog dana proveli sa detetom, bez obzira da li je dete tog dana obavljalo bilo kakve školske zadatke, kako su provodili dane vikenda, praznike ili druge slobodne dane, i kako su sprovodili brigu po pitanju korona virusa tog dana.

Autonomija je korisna i za decu i za roditelje

Na kraju treće nedelje, roditelji su popunili poslednji upitnik koji je obuhvatio njihova osećanja u vezi sa ponašanjem svoje dece, sopstvenim osećajem i ukupnim emocionalnim stanjem porodice. Prema koautoru studije Florianu Schmiedeku, takođe iz Leibniz Institute za istraživanje i informisanje u obrazovanju u Frankfurtu, nalazi iz dnevnih upitnika pokazuju da je roditeljstvo koje podržava autonomiju korisno za dobrobit i dece i roditelja.

Ojačana povezanost članova porodice

– Pomoći roditeljima u svakodnevnom izboru roditeljskog ponašanja mogao bi biti efikasan način za poboljšanje porodične klime i blagostanja dece u krizi poput pandemije covid 19 – navodi Florian Schmiedek i dodaje da je studija takođe otkrila da je roditeljstvo zasnovano na autonomiji poboljšalo porodičnu koheziju, zajedništvo, jer su roditelji imali više energije i smanjen stres. Autori studije takođe zaključuju da ponašanje roditelja koje podržava autonomiju može da ima pozitivne efekte ne samo na dete na koje se ovaj metod primenjuje, već i na socijalni sistem, porodicu, roditelje, u izazovnim vremenima kao što je pandemija korona virusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo