Naslovna / Psihologija

Loša komunikacija boli i povređuje oba partnera u vezi ili braku: Psiholog o tajnama dijaloga po dolasku bebe

Marijana M. Rajić|18:00 - 17. 02. 2024.

– Kombinacija različitih poruka iz porodice, medija, društvenih mreža i okruženja u celini trebalo bi da svaku mamu odvede do glasnog pitanja ko je, šta je, i kako se oseća u teškim momentima spoznaje da dolaskom bebe više u njenom životu ništa nije isto – naglašava Jovana Ružičić, psiholog

Partnerski odnosi Jovana Ružičić Jovana Ružičić: Biće sve u redu, ali svi akteri moraju da se uključe. Nije dobro ako „sveža“ mama nema od koga da potraži pomoć Foto: Shutterstock/Gor Gevorgyan

Partnerski odnosi su na velikim, gotovo svakodnevnim iskušenjima bilo da je reč o vezama ili brakovima. Efikasna i transparentna komunikacija partnera od suštinskog je značaja ne samo za uspešno obavljanje nove roditeljske uloge, već i za očuvanje dobrih međusobnih odnosa na svim nivoima. To, naglašavaju stručnjaci – nije fraza.

Partnerski odnosi po dolasku bebe: Bez obzira na umor i stres, potiskivanje emocija je pogrešno

Roditeljstvo i materinstvo su teme kojima se sagovornica eKlinika portala Jovana Ružičić posvetila u potpunosti. Može se reći da je to i njena misija, zbog koje se vratila u Srbiju iz Amerike. Za psihologa, osnivača i direktorku „Centra za mame“ nema tabu tema, a o različitim iskušenjima sa kojima se mame susreću govori otvoreno i na manje konvencionalan način. Jedino tako, kaže, bez obzira da li su u pitanju novi izazovi ranog roditeljstva ili neki drugi, može se doći do suštinskih odgovora:

– Kada beba dođe na svet rađaju se i nove mame i tate, ali i novi parovi. U tim trenucima važno je pričati o aktuelnim promenama. Bez obzira na umor i stres, veoma je bitno uzeti u obzir osećanja partnera, kako ne bi dolazilo do potiskivanja emocija. Važno je biti svestan ličnih emocija, jer su one deo svih nas. Kada je mama dobro dobro su i svi ostali, a da bi to bilo tako mnogo toga mora da bude drugačije nego što je sada. O većini ne tako „slatkih“ okolnosti se ne govori glasno i to je koren brojnih problema – upozorava Ružičić.

Upravo to su i bile teme nedavno održanog panela „Pričajmo o roditeljstvu“, na kome je jedan od učesnika bila i Jovana Ružičić.

Zamke zanemarivanja emocija: Mame niko ne upozorava da dolaze i teški momenti

U razgovoru za naš portal Ružičić jednostavno ilustruje ličnim primerom prethodnu konstataciju da kada je mama u tom osetljivom periodu dobro, ni za bebu ne treba brinuti. Naime, u prvoj poseti pedijatru kada je njena beba imala mesec dana, doktor je pogledavši najpre našu sagovornicu rekao da bebu maltene ne mora ni da gleda. Prosto, mama je bila dobro i nasmejana. Tu rečenicu Ružičić nije zaboravila, pa je i danas često koristi u smislu dobrog putokaza za nove mame i tate:

U tom radosnom ali traumatičnom momentu za celu porodicu, ključno je razumevanje i uvažavanje emocija. To ne važi samo za sreću koju dolazak bebe donosi, već i za one teške emocije koje se ne mogu izbeći u tom pre svega za mame ranjivom periodu („možda za ovo nisam sposobna, neću moći da uradim sve najbolje…“). Mame niko prethodno ne upozori da dolaze i teški momenti neadekvatnosti. Društvene mreže su preplavljene frazama tipa „stvar je samo u dobroj organizaciji“. To je daleko od istine, jer nemaju svi iste kapacitete. Ne mogu sve mame da stignu da obave neophodno, da vežbaju, posvete se sebi i vraćanju kilaže, na primer. Za razliku od nekih „selebriti“ mama prisutnih u javnosti koje imaju čitav tim za pomoć, većina onih „običnih“ prosto nema taj luksuz – naglašava Jovana Ružičić.

Partnerski odnosi zavise i od sagledavanja ličnog „ja“ novopečene majke

Mama nije samo i jedino mama. Ona je, istina uz primarnu roditeljsku ulogu i nečija ćerka, supruga, unuka, prijateljica, koleginica… U čitavoj ovoj postavci veoma važna je i uloga društva, odnosno ono što kao poruku majke dobijaju iz svog okruženja. Često se, ističe psiholog i direktorka „Centra za mame“, to lično mamino „ja“ potpuno zanemari, što može da ugrozi i bebu ali i partnerski odnos:

– Porodilje dobijaju u „nasleđe“ veoma različite porodične poruke, u zavisnosti od njihovog prethodnog porodičnog ambijenta. Dalje, u novoj ulozi drugačije doživljavamo mnoge stvari koje smo na određen način percepirale u detinjstvu ili kasnije. Često gotovo ništa iznutra nije onako kako izgleda sa strane. Tako će nam kada dođe roditeljstvo, mnoge stvari koje su naši roditelji radili izgledati neverovatno, neshvatljivo, pa i šokantno. Iz njih bi trebalo izvući dobre primere i mnogo šta uraditi potpuno suprotno. Kombinacija svih tih poruka iz porodice, medija, mreža, društvenog okruženja u celini, trebalo bi da svaku mamu odvede do spoznaje ko je, šta je, gde je, kako se oseća u tom momentu i da to apsolutno nikako ne zaboravi.

Prihvatanje činjenice da više ništa nije isto: Važno je shvatiti da će kasnije biti lakše

Jovana Ružičić ohrabruje sve mame konstatacijom da šokantna promena života neće trajati večno:

– Veoma je važno ne osuđivati sebe ako prihvatanje činjenice da se sve menja ne ide glatko i prigrliti sebe u potpuno novoj ulozi. Ritam života se menja, menjaju se naše potrebe, kao i svih oko nas. Spoznaja da sada imamo nekoga ko u potpunosti zavisi od nas diktira i režim bez slobodnog dana ili odmora, posebno u tim prvim, ranim mesecima. No, važno je reći da neće sve biti toliko intenzivno no unedogled. Otežavajuća okolnost je ako mama u tom periodu sama, to je možda i ključna stvar. Ukoliko, međutim, partner pokaže jednu dozu svesti da supruga, odnosno mama deteta treba i mora da ima makar minimum vremena ne samo za odmor već i neke svoje važne rituale, ključ za rešavanje potencijalnih problema je tu. Komunikacija je svakako baza, uz obostrano otvoreni razgovor o svakoj emociji. Biće sve u redu, ali svi akteri moraju da se uključe. Nije dobro ako mama nema od koga da potraži pomoć – ističe Ružičić.

SOS linija „Centra za mame“ na raspolaganju za svaku vrstu pomoći

Direktorka „Centra za mame“ i psiholog kaže da je neadaekvatna partnerska komunikacija čest razlog zbog koga se mame javljaju na SOS liniju za podršku i broj 0603393390.

–  Nemaju sa kim da porazgovaraju tako da ih razume. Povređuje ih komunikacija koja ne ide glatko. To nije ništa čudno, a gotovo da je uobičajeno kada dođu deca. Prisutna su očekivanja koja veoma često nisu ispunjena. Naša SOS linija neretko služi baš za ovakav uvod, priču o bračnim problemima koje produbljuje nedostatak komunikacije. Važno je reći da to povređuje obe strane, a nije dobro ni za bebu – rekla je za eKlinika portal Jovana Ružičić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo