Naslovna / Psihologija

Sajber nasilje je možda u svakom našem mejlu ili četu, kako ga prepoznati

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 02. 08. 2022.

Svaka osoba ima pravo da se oseća sigurno i da bude zaštićena od bilo kog vida nasilja: apsolutno niko ne zaslužuje i ne treba da bude maltretiran, ni u realnom životu, ni putem interneta

sajber nasilje Sajber nasilje može da usledi od strane bukvalno svake osobe sa kojom komuniciramo, a sve što stavimo na mreže, lako se „okrene“ protiv nas Foto: Shutterstock

Digitalno nasilje je, uz ekspanziju korišćenja modernih tehnologija i interneta kao neizbežnog dela našeg svakodnevnog funkcionisanja, takođe postalo izuzetno rasprostranjeno. Neosetno, naše uživanje u „kuckanju“, može da pređe u ozbiljno uznemiravanje, pa i sajber nasilje.

Ogroman broj doživljava, a dosta njih i prijavljuje sajber nasilje

Sajber nasilje (sajber maltretiranje) je vrsta nasilja do koga dolazi putem korišćenja elektronskih uređaja, odnosno tehnologije i njenih proizvoda. Zahvaljujući njima, dostupan nam je internet, društvene mreže, elektronska pošta, kao i sadržaji poput vesti, tekstova, fotografija, video materijala.

Nažalost, maltretiranje putem interneta postaje uobičajeno i praktično se seli iz realnog života u naše telefone, kompjutere, tablete. Prema statistikama američkog Pev Research Center, gotovo 60 odsto tinejdžera u Sjedinjenim Američkim Državama prijavljuje da su uznemiravani ili maltretirani na mreži.

Ako znamo da bilo koji vid nasilja ne prijavljuje ni približno realan broj osoba koje ga dožive, jasno je da je sajber nasilje nešto što je svakodnevno, i nažalost, gotovo normalna pojava. To objašnjava i ovako visok procenat prijava.

Koje aktivnosti na internetu mogu da izazovu sajber nasilje

Iako internet i društvene mreže imaju ogroman broj koristi, od saznavanja potrebnih informacija do održavanja kontakata sa prijateljima koji su daleko, otvaraju razne mogućnosti za modele „sajber“ maltretiranja.

Sajber nasilnik može da bude bilo ko sa kim smo u internet komunikaciji. Preduslov da postaneno žrtva ovog vida nasilja su sledeći načini korišćenja digitalnih servisa:

  • obično surfovanje
  • onlajn igrice (gejming)
  • četovi i forumi
  • sajtovi
  • elektronska pošta
  • društvene mreže
  • aplikacije

Svi su na mreži neprekidno, i to je pogodno za sajber nasilje

Ponekad može da bude veoma teško izbeći digitalno nasilje, jer najveći deo svog vremena gotovo svi provodimo na mreži. Upravo zbog toga, sajber nasilnici mogu da nas uznemiravaju i maltretiraju u bilo koje doba dana ili noći.

Takođe, mnogi od njih su svesni da kada bilo koju ličnu informaciju ili fotografiju objavimo na mreži, može da bude veoma teško, pa i nemoguće ukloniti ih. Oni to obilato koriste, i može da im posluži kao dobar argument za razne vidove manipulacije, pretnji ili ucena.

Različite vrste maltretiranja putem interneta

Kako da znate da nas neko maltretira putem interneta? Evo nekih uobičajenih pojava koje ukazuju da je posredi sajber nasilje:

  • sajber uhođenje: neko vas konstantno prati, sve vaše objave, kretanja i aktivnosti
  • pretnje i agresivno komentarisanje
  • omalovažavanje: objavljivanje postova, poruka ili komentara koje ciljaju da vas uvrede na osnovu rase, etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili religije
  • isključivanje (eliminisanje ili brisanje“ nekoga iz do tada zajedničkih aktivnosti u grupama ili grupnim komunikacijama)
  • govor mržnje: prozivke, pretnje ili direktno verbalno nasilje u porukama ili komentarima
  • uznemiravanje: neprekidno slanje uznemirujućih ili pretećih poruka
  • lažno predstavljanje: neko se pretvara da nije onaj za koga se izdaje ili kako se predstavlja
  • javno deljenje nečijih privatnih informacija ili fotografija bez dopuštenja
  • razni vidovi prevare i manipulacija u vezi sa ličnim ili poslovnim informacijama.

Sajber maltretiranje i sajber nasilje: ima li posledica

Kao i maltretiranje i nasilje u svakodnevnom životu, sajber maltretiranje može da ima negativne posledice i za žrtvu i za nasilnika.

Da li će sajber nasilnik snositi pravne posledice, zavisi od zakona i njegovog sprovođenja. Posledice po mentalno zdravlje su najveća šteta koju sajber nasilje može da izazove u slučaju žrtve. Kod osoba koje su bile izložene ovom vidu nasilja, zabeležen je povećan rizik od depresije, zloupotrebe droga ili alkohola, rizičnog seksualnog ponašanja i samoubilačkih misli. Rizici su veći kod pripadnika LGBT zajednice i mladih ljudi. Međutim, baš svaka osoba može da postane žrtva sajber nasilja.

Sve što objavite na mreži može da bude upotrebljeno „protiv vas“. To može da utiče na vaše brojne buduće socijalne,  poslovne, i druge odnose.

Niko ne zaslužuje i ne treba da bude žrtva bilo kod vida nasilja – prijavite ga

Svaka osoba ima pravo da se oseća sigurno i da bude zaštićena od bilo kog vida nasilja. Apsolutno niko ne zaslužuje da bude maltretiran, ni u realnom životu, ni putem interneta. Svakako, u virtualnom svetu treba biti oprezan, prvenstveno u komunikaciji sa nepoznatim osobama. No, nasilje nad nama mogu da čine i poznate osobe prema kojima ne umemo da postavimo granice – nema mnogo  razlike u odnosu na realan život.

Ako vas neko uznemirava, ne odgovarajte na poruke. Razgovarajte o tome sa osobama od poverenja i obavezno ih obavestite o tome. Blokirajte broj nasilnika i u imeniku, i na mrežama. Sačuvajte („printskrinujte“) poruke u kojima ste maltretirani, a ako maltretiranje ne prestaje, obavezno se obratite nadležnim organima. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sonja
7:17, 03. 08. 2022.
Odgovori

Ko se oseća ugrožen neka izbriše aplikaciju…danas bi se ova omladina pre ubila nego bila bez’druženja’na internetu…to nije za žaliti…prijatelje imaju samo na mreži…strašno!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo