Naslovna / Psihologija

Po čemu možemo prepoznati suicidnu osobu

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 31. 01. 2023.

– Suicid je najveći poraz za osobu koje više nema, za porodicu koja je izgubila svog člana, za nas terepeute koji sve činimo da se to nikada ne dogodi, ni jednom našem pacijentu – kaže na početku novog ePodcasta prof. dr Slavica Đukić Dejanović, neuropsihijatar i psihoterapeut

Kako stručnjaci tvrde suicid (samoubistvo) retko je rezultat impulsivne odluke, obično se o takvom činu razmišlja duži vremenski period, pa zato kada je reč o našoj bliskoj osobi, možemo primetiti određene znake upozorenja.

–  Osobe koje dignu ruku na sebe, to mogu činiti iz različitih razloga. Ima onih koji potpuno racionalno, bilansno procenjuju da njihov život nema više smisla, nikada se nisu psihijarijski lečili, prave plan kako će to da urade. Oni su upadljivi za okruženje tako što se odjedanput izoluju, ostavljaju određene poruke svojim bliskim članovima, „kad mene jednoga dana ne bude“… – kaže u novoj epizodi ePodcasta prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Profesorka dr Slavica Đukić Dejanović, odgovoriće nam i na pitanja da li se u osnovi sucidnih misli krije neka bolest ili psihički poremećaj i šta mi možemo preduzeti ako nam bliska osoba (prijatelj, partner, dete) saopšte da će se ubiti?

Svi najavljuju, svi imaju taj apel, čak i histrionične osobe one koje žele da skrenu pažnju na sebe, čak i oni govore „ja ću se ubiti“ i nikako ne smemo olako shvatiti takvu rečenicu – upozorava prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

U prošloj epizodi ePodcasta dali smo odgovor na pitanje: Šta sve treba znati pre odluke o ugradnji implantata

Kažu ko jednom pokuša samoubistvo, pokušaće ponovo, da li u tome ima istine i šta možemo preduzeti saznaćete ako pogledate ceo ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o predavaču

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović je poznati neuropsihijatar, psihoterapeut, univerzitetski profesor a pored ovog posla dugo godina se bavi i politikom. Prof. dr Slavica Đukić Dejanović je bila direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu. Član radne grupe za izradu vodiča: Nacionalni vodič dobre kliničke prakse za dijagnostikovanje i lečenje shizofrenije. Autor je i koautor preko 200 naučnih i stručnih radova, od kojih je 31 rad indeksiran u SCI. Autor je sedam knjiga, dva udžbenika za redovne studente i koautor tri udžbenika za studente poslediplomske nastave.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Verica
20:51, 31. 01. 2023.
Odgovori

Na koji nacin vi psihijatri stvarate odnos poverenja sa pacijentom?Mislim da je to jako tezak poziv,a sve vise i vise je obolelih.U cemu je problem?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo