Naslovna / Psihologija

Može li se brak „popraviti“ nakon preljube

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 24. 02. 2023.

Za mnoge parove, preljuba je, kako to moderna poređenja kažu,“poslednji ekser zakucan u mrtvački kovčeg njihove ljubavi“. Ipak, načini za prevazilaženje postoje, iako je taj put trnovit i stresan

Preljuba Za neke parove preljuba je kraj, a neki ipak nađu način da nastave dalje Foto: Shutterstock

Preljuba je jedna od najtežih prepreka za prevazilaženje u partnerskom odnosu, posebno u braku, ali takođe može biti i katalizator za pozitivne promene. Ovo tvrde stručnjaci za mentalno zdravlje, a zaključak donose na bazi urađenih studija. Gde je granica između istraživanja i realnog života?

Preljuba – za neke kraj, za neke možda i novi početak

Statistike na svetskom nivou kažu da je preljuba u braku razlog za oko 40 odsto razvoda. One su relevantne samo u faktičkom smislu, kao „suve“ brojke. Prvenstveno lokalno gledano, situacije su značajno različite i to zbog: društvenih i socioloških normi, finansijske situacije podneblja i pojedinca, stepena razvoja zajednice, psihološkog konteksta. Međutim,  ono u čemu su i stručnjaci ali i ispitanici saglasni, postoje alati koje je moguće upotrebiti kako bi bračni odnos ostao celovit. Taj put nije lak, naprotiv, veoma je trnovit i stresan. Ipak, uz realnost nekih od navedenih faktora, vrlo je verovatan i izvodljiv, čak i na našim prostorima.

Šta je zajedničko svim parovima koji su uspeli da prevaziđu preljubu

Za mnoge parove, preljuba je, kako to moderna poređenja kažu,“poslednji ekser zakucan u mrtvački kovčeg njihove ljubavi“. Studija koju je sproveo Austin Institute, potvrđuje da preljuba u braku čini nešto  37 posto razvoda u SAD. Na evropskim prostorima to je nešto više, pa je globalna stopa oko 40 odsto.

Naravno da nije lako „izlečiti“i sebe i brak nakon preljube. Ali, prema rečima bračnog i porodičnog terapeuta Amande D. Mahoney, pacijenti koji su uspeli da ostanu zajedno nakon što su preživeli preljubu, imaju jednu ključnu zajedničku tačku. Kod njih, naime, prema rečima terapeuta, postoji spremnost da se procesuiraju potencijalni simptomi koji su možda doprineli da do afere dođe. Tačnije, predmet fokusa nije sami čin preljube. Preljuba je posledica, a nešto drugo, možda, uzrok.

Međutim, to, prema njenim rečima, ne treba mešati sa opravdavanjem čina. Zaključak bi bio: ako ste u mogućnosti da shvatite sa svojim partnerom šta je to što nije funkcionisalo, a da ne igrate igru krivice, evo ključnog znaka da ima potencijala da se stvari poprave.

Proces: preljuba – preispitivanja – odluka

Stvari sigurno ne mogu lako da se poprave. Međutim, istraživanja beleže i slučajeve da su parovi koji su uspeli da prevaziđu preljubu, iz ovog procesa izašli jači. I oni, i njihova bračna zajednica. Reklo bi se da nema sredine: brak posle preljube ili puca, ili se dalje nastavlja odnosom koji je zdraviji. Iskustva su različita, ali je za najveći broj žena tipično da odluke ne donose „preko kolena“, posebno ako su tu i deca. Češće su muškarci ti koji se teže suočavaju sa preljubom. Ali, to ne važi samo za preljubu supruge, već i njihovu, kao i ukupnu situaciju. „Pokupe se i odu“ – zajednički je imenitelj velikog broja studija i svedočenja istih.

Žene su, međutim, kažu istraživanja a i praksa, mudrije. Većini je pakovanje i odlazak prvo što padne na pamet. I nivo svesnosti da se ovi problemi možda ne mogu prevazići bez pomoći stručnog lica raste, pa se tako veliki broj žena prvi javlja terapeutu, želeći najpre da osnaže sebe, pa da se onda suoče sa tim što im se desilo. Idealno je, ako postoje uslovi, da se odvojeno kod terapeuta nađe i supružnik, a da se onda, ako postoji volja za rešavanje i prevazilaženje problema, poentira bračnom terapijom.

Koji su neophodni koraci i činioci „popravnog“ ispita

Ako i vi i vaš partner želite da preduzmete neophodne korake da se preljuba prevaziđe a brak nastavi, to je izvodljivo. Jen Elmquist, terapeut za partnerske odnose savetuje:

  • kajanje je potrebno (onaj ko je učinio preljubu mora da iskaže žaljenje)
  • iskreno sagledavanje razloga zašto se preljuba dogodila (najteži korak koji zahteva ozbiljno preispitivanje, pa i priznavanje grešaka za koje smo odgovorni)
  • spremnost na nove kompromise
  • nipošto nemojte ponovo i ponovo tražiti „krivca“
  • upražnjavajte omiljene stare i otkrijte nove rituale u kojima uživate
  • nađite dovoljno vremena i za sebe i za vreme sa partnerom, decu prepustite nekome od poverenja na čuvanje
  • istražujte granice poverenja u intimnim odnosima
  • čuvajte intimu partnera i svog braka za sebe i ne delite je sa drugima
  • nemojte ulaziti u svađe ili koflikte sa supružnikom
  • ako vas muči krivica, ne verujete partneru, ne osećate se dobro, potražite savet stručnog lica.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo