Naslovna / Psihologija

Preljuba i oproštaj: Ako rešimo da oprostimo, ne praštajmo partneru već sebi

Piše: Marijana M.Rajić|19:00 - 10. 11. 2022.

Istraživanja pokazuju da su osobe koje su doživele preljubu sklone različitim poremećajima mentalnog zdravlja: od anksioznosti i depresije, do promiskuitetnog ponašanja

preljuba Preljuba ili prevara je jedan od najnepovoljnijih i najštetnijih situacija sa kojima se parovi suočavaju Foto: Shutterstock

Preljuba. Teška reč. Ali i sinonim za bilo koju od sledećih: bes, panika, izdaja, praznina, gubitak, sumnja, tuga, suze. Sve su ovo stanja koja osobe koje su odlučile da potraže stručnu pomoć opisuju psihoterapeutima, ali i ono što, ako nam se preljuba dogodila, govorimo bliskim osobama sa željom da nas razumeju i da dobijemo podršku.

Preljuba je kao jak udarac u stomak od koga ostajemo bez vazduha

Mnogo je emocija koje prate otkriće da je emotivni partner varao. I sve su, kažu stručnjaci za mentalno zdravlje, očekivane, pa i opravdane. Spoznaja o preljubi partnera može da uništi savršenu sliku koju ste imali o budućnosti. Takođe, i da poljulja samopouzdanje ne samo u emotivnim, već i svim drugim odnosima. Možete početi da se preispitujete o tome da li i koliko vredite, ili jednostavno – ostati bez vazduha. Baš kao da ste dobili jak udarac u stomak. Ako se preljuba desila u braku, u pitanje dolaze ne samo vaši životi i odnosi već i dece, rodbine, zajedničkih prijatelja.

Mnoge osobe će vam reći da je preljuba za koju su saznali jedna od najgorih stvari koje je mogla da im se dogodi i koju su preživeli. Struka, u smislu posledica po mentalno zdravlje koje preljuba može da ostavi, stavlja je u niz traumatičnih događaja kakvi su bolest partnera, raskid ili razvod. Za neke je partner koji je prevario čak i doslovno „mrtav“.

Posledice koje preljuba može da ostavi na mentalno zdravlje

Jačina opisanog udarca u stomak upravo je samo deo percepcije prevarene osobe i objašnjenje zašto se prevara doživljava tako. Jednostavno, ona utiče na naše mentalno zdravlje, izazivajući pojačane simptome anksioznosti i depresije, kao i druge brojne nevolje.

– Preljuba ili prevara je jedan od najnepovoljnijih i najštetnijih situacija sa kojima se parovi suočavaju. Osoba koja je bila prevarena doživljava jaku emocionalnu i psihičku reakciju, koja ne može a da ne ostavi posledice – kaže Rosie Shrout sa University of Nevada, koautor opsežne studije o uticaju neverstva.

Preljuba partnera okidač za depresiju, ali i promiskuitetno ponašanje

U ovom istraživanju koje je objavljeno u Journal of Social and Personal Relationships, Shrout i njen kolega Daniel J. Veigel intervjuisali su 232 studenta koji su nedavno imali iskustvo preljube. Studija ne samo da je otkrila štetne posledice po mentalno zdravlje, već je one najčešće i definisala. Naime, oni koji su bili prevareni, imali su povećan obim simptomatskog ponašanja poput loših navika u ishrani, upotrebe različitih nedozvoljenih supstanci, promiskuitetnog i nezaštićenog seksa, prekomernog vežbanja ili, sa druge strane, anskioznosti, depresije i povlačenja u samoizolaciju.

Zbog čega se kod prevarenih javlja osećaj krivice

Kada se sagleda kombinacija faktora koja aktivira taj veliki psihički stres, ona se u najvećoj meri svodi na narušeno poverenje, smanjeno samopoštovanje, osećaj napuštenosti i gubitak kontrole, kaže psihoterapeut iz Njujorka i stručnjak za partnerske odnose Lisa Brateman. Ona kaže i  da se preverene osobe često pitaju kako su mogle da propuste znakove koji su na tako nešto ukazivali i često krive sebe za ponašanje partnera koji vara.

Upravo osećaj krivice takođe igra ogromnu ulogu u posledicama prevare na mentalno zdravlje. U spomenutoj studiji, Shrout i Veigel su otkrili da će ljudi koji su kod sebe razvili osećaj krivice za prevaru partnera, uz osećaj da je to njihova greška, da su tome doprineli ili mogli da spreče, verovatnije upustiti u rizična ponašanja nakon saznanja o preljubi.

Šta posle? Prekid ili oproštaj, i kome oprostiti?

Odgovor zavisi od više faktora. Međutim, ono u čemu su stručnjaci za mentalno zdravlje saglasni, jeste da je i u slučaju prevare, jedan od najboljih načina da povratite stabilnost sopstvenog mentalno zdravlja – oproštaj. Zvuči lako? Naravno da nije.

Međutim, kada se kaže „oproštaj“, stručnjaci misle na proces koji će nas osloboditi svih negativnih emocija. I ne radi se samo o tome da li ćete iz ovog ili onog razloga oprostiti partneru. Da bismo svoje mentalno zdravlje vratili u ravnotežu, moramo najpre dati šansu sebi, bilo da ostajemo u tom odnosu ili iz njega izlazimo. Oprostiti sebi zapravo znači rešiti se osećaja krivice, griže savesti, misli o osveti – ukratko, svemu onome što će nam u nastavku predstavljati teret i vraćati nas u loš psihofizički ambijent. Ovaj proces je bolan, spor i nije lak, ali je jedini lekovit. Pravi oproštaj, navode psiholozi i psihoterapeuti, protokom vremena će nas osloboditi besa i ogorčenosti, što je prvi preduslov da krenemo dalje, sa partnerom ili bez njega.

Zašto je oproštaj važan

Lekari sa klinke Mayo kažu: kada odlučimo da oprostimo, ne samo da se otvaramo vrata zdravijim odnosima, već i manjoj anksioznosti, stresu i osećaju neprijateljstva, „garda“ prema sebi i drugima, manjoj šansi za depresiju i poboljšanom samopoštovanju i samopouzdanju. Umanjuju se svi simptomi poremećaja mentalnog zdravlja koji prate otkrivanje preljube.

– Oprostite sebi što ste ljuti, tužni, što ste na momente možda i mrzeli i niste znali šta zaista želite. Oprostite sebi da biste se osećali dobro. Oprostite sebi što niste znali, ali nemojte se kriviti  što niste postavljali pitanja kada ste osećali da nešto nije u redu. Zakopajte svaki stid – zbog toga što ste otišli, zbog toga što ste ostali, za bilo koje osećanje koje ste imali pre afere, tokom ili posle nje.

Šta ako ostanete u odnosu sa partnerom koji vas je prevario

Ako odlučite da pokušate da popravite odnos sa partnerom i prevaziđete preljubu, postoje načini za to. Ali, ovaj proces mora biti u potpunosti zajednički. Ako oboje niste spremni za ogoljen, otvoren i iskren dijalog o tome šta se dogodilo i šta želite od partnerstva, neće biti ni „popravnog“. Lisa Brateman ističe da je jedna od prvih stvari koje se moraju desiti iskrenost i otkrivanje najskrivenijih osećanja kao deo procesa izlečenja. U početku će, upozorava ona, biti mnogo pitanja na koja treba odgovoriti.

Dajte sebi vremena

Neki stručnjaci upoređuju posledice prevare sa simptomima posttraumatskog stresnog poremećaja. Prevareni partneri često pate od flešbekova i potrebe da se stalno vraćaju detaljima neverstva.

– Dajte sebi dovoljno vremena da prevaziđete loša osećanja. Važno je da ponovo počnete da se osećate dobro, u vezi ili van nje. Budite ljubazni i pažljivi prema sebi i imajte strpljenja. Zaslužujete to. Uvek i jeste. Ako ustanovite da je putem oporavka teško ići samostalno, razmislite o tome da potražite stručnu pomoć – savetuju stručnjaci za mentalno zdravlje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor