Naslovna / Psihologija

Moć praštanja, lepih želja i pozitivnih misli u prazničnom okruženju

Priredio/la: Ma.R.|9:00 - 07. 01. 2024.

Očekivane lepe želje u prazničnoj atmosferi mogu da naprave jednu iznenađujuću interakciju, koja će nam pomoći i da ono što nije dobro a što nas tišti možda baš u praznično vreme ostavimo za sobom

Praštanje praznici Praznici su odlična prilika da zagrlimo, oprostimo, oslobodimo sebe raznih pritisaka Foto: Shutterstock

Praštanje, pozitivne misli, smirivanje postojećih tenzija ili ljutnje, lepe želje i nada u optimističnije dane… Sve ovo može biti sinonim i za praznike, sa velikim uticajem na mentalno zdravlje.

Praštanje, sumiranje utisaka, preispitivanje…  Sve je to sinonim i za praznike

Sezona praznika ne nosi za sve ljude obavezno pozitivne emocije. Nova godina i Božić podrazumevaju i određeno sumiranje utisaka onoga što smo živeli u prošlosti, kraćem ili dužem periodu koji je iza nas. Ali, i priliku da neke nepravde koje smo doživeli ostavimo za sobom, sa čije god strane da su došle. Očekivane lepe želje u prazničnoj atmosferi mogu da naprave jednu iznenađujuću interakciju, koja će nam pomoći i da ono što nije dobro a što nas tišti možda baš u praznično vreme ostavimo za sobom.

Kako praštanje može da doprinese poboljšanju mentalnog zdravlja

Skoro svako od nas je iskusio neku nepravdu. Bilo da je u pitanju bivši saradnik, kolega, prijatelj ili član porodice, zadržavanje na negativnim osećanjima može naneti veliku štetu našem zdravlju. Zašto se toga ne bismo rešili baš za praznike?

Oprostiti osobi koja vam je nanela nepravdu nikada nije lako, ali zadržavanje na tim događajima i njihovo proživljavanje iznova i iznova može ispuniti um negativnim mislima i potisnutim besom. Odluka da oprostite otvoriće vam jedna potpuno nova vrata i više nećete biti zarobljeni prošlim postupcima drugih. Konačno ćete se osećati slobodno – kaže dr Jullia Porcarro, psihijatar iz Mančestera i porodični psihoterapeut.

Porcarro je praktično potvrdila navode brojnih studija da praštanje može imati snažne zdravstvene koristi, povezane sa nižim nivoima depresije, anksioznošću, besom, smanjenom zloupotrebom supstanci, većim samopoštovanjem i većim životnim zadovoljstvom.

Božić je vreme okupljanja porodice: Prilika da se stvari poprave, a odnosi učvrste

Novogodišnji i Božićnji praznici nose mnogo toga dobrog za naše mentalno zdravlje. Dr Rachel Goldmann, klinički psiholog i asistena na Medicinskom fakultetu NIU Grossman konstatuje da praznici pre svega okupljaju ljude.

– Godine nakon pandemije trebalo bi i više da slave sezonu okupljanja prijatelja i porodice. Okupljanje nas pre svega podseća da nismo sami, sugeriše zajedništvo, solidarnost i podršku. Upravo pandemija je pokazala tu razliku. Čovek je socijalno biće kome ima prirodnu potrebu da deli pozitivne emocije sa drugima, a jedna prirodna i logična šansa za to su upravo praznici, praznična trpeza, porodično okupljanje – podseća nas dr Goldmann.

Granica između pozitivnog i toksičnog i kako je odrediti

Ne dočekuju svi ljudi praznike u pozitivnom raspoloženju i ambijentu. Stručnjaci naglašavaju da to i nije obavezno i da praznici ne moraju biti demonstracija lažne sreće koju ne osećamo. Psiholozi naglašavaju da svaki čovek prirodno treba da stremi pozitivnim željama, ali ne po svaku cenu:

– Praznici podrazumevaju da i sebi i drugim ljudima želimo sve najlepše, da smo radosni, optimistični i da uživamo razmenjujući pozitivne želje. Sve to podstiče hormonsku aktivnost i potpomaže lučenje hormona zadovoljstva. No, ne znači da treba biti pozitivan „na silu“. Neko može biti tužan a želeti drugima pozitivne i lepe stvari – to je potpuno u redu. Važno je da tuga ne postane osećanje koje preovladava i preplavljuje nas – objasnila je dr Jullia Porcarro.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo