Naslovna / Psihologija

Koji simptomi ukazuju na poremećaj u ponašanju

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 04. 04. 2023.

Poremećeno ponašanje, u smislu agresije, impulsivnosti, niske stope tolerancije na frustracije, bežanje iz škole ako govorimo o deci i adolescentima, razni drugi oblici kršenja zakona normi, problemi sa autoritetima, ako traje duže od 6 meseci, onda možemo da dijagnostikujemo poremećaj u ponašanju – kaže na početku novog ePodcasta Jovanka Lalović, porodični psihoterapeut

Poremećaj u ponašanju pripada grupi poremećaja koji se manifestuje narušavanjem prava drugih sa ciljem da se oni ponize ili povrede. Deca sa poremećajem ponašanja se često procenjuju kao „loša deca“ zbog njihovog delikventnog ponašanja i odbijanja da prihvate pravila. Smatra se da oko pet odsto desetogodišnjaka ima poremećaj u ponašanju, pri čemu je broj dečaka nego kod devojčica u odnosu 4:1.

U novoj epizodi ePodcasta Jovanku Lalović, psihoterapeuta pitali smo šta se tačno podrazumeva pod poremećajem u ponašanju,  kako se i kada javlja ovaj problem i koji su faktori rizika za razvoj ovog poremećaja?

– Da bi se razvio poremećaj u ponašanju postoji nekoliko faktora. Na prvom mestu je struktura ličnosti pojedinca, zatim okruženje u koje spada: porodica, društvo, škola i šira socijalna zajednica i naravno dostupnost raznih elemenata koji mogu da podstaknu poremećaj u ponašanju – kaže naša sagovornikca Jovanka Lalović.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o tome KAKO NADOKNADITI NEDOSTATAK VITAMINA D

Jovanka Lalović odgovorila nam je i na pitanje kako se ovaj poremećaj dijagnostikuje i šta se može preduzeti da bi se ovaj poremećaj otklonio.

– Ako se posumnja na postojanje poremećaja u ponašanju najbolje odmah potražiti pomoć stručnjaka jer postoje određeni načini kojima to može da se utvrdi tj. dijagnostikuje da li je poremećaj u ponašanju ili je neka razvoja kriza koja će da prođe – objašnjava Jovanka Lalović, porodični psihoterapeut.

Da biste saznali šta roditelji mogu da urade ako njihove dete ima ovaj poremećaj i šta se može desiti ako se ovaj poremećaj ne leči na adekvatan način, pogledajtete naš ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Jovanka Lalović, porodični psihoterapeut radi u Centru za adolescenciju i adikcije u Beogradu. Ima dugogodišnje iskustvo u radu sa bolestima zavisnosti. Pored porodične i Shema terapije (engl. Schema therapy), bavi se poremećajima u ponašanju i poremećajima ličnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo