Naslovna / Zdravlje

Kako nadoknaditi nedostatak vitamina D

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 28. 03. 2023.

– Simptomi deficita vitamina D su višestruki. Najkarakterističniji znaci nedostatka ovog vitamina su bol u mišićima i kostima, česti padovi imunog sistema a mogu biti i potpuno nespecifični, zato je važno obratiti pažnju na svaku promenu u organizmu – na početku novog ePodcasta objašnjava Ana Todorović, nutricionista – dijetetičar

Vitamin D neophodan je za zdrave i jake kosti, snaži imuni sistem i odlična je zaštita od virusa. Nova istraživanja navode da bi ovaj vitamin mogao biti dobro sredstvo u borbi protiv dijabetesa. U nekoliko studija dokazano je da je nizak nivo ovog vitamina usko povezan sa skraćenim životnim vekom i verovatnoćom razvoja bolesti srca, dijabetesa, karcinoma, depresivnim stanjima, kao i infekcijama.

Ana Todorović, nutricionista- dijetetičar nam u novom ePodcastu  priča koje namirnice imaju najviše vitamina D.

– Namirnice koje obiluju vitaminom D su masne ribe poput skuše, lososa, haringe ali ima ga i u žumancu jajeta, ceđenoj pomorandži i pečurkama.

U prošloj epizodi ePodcasta smo saznali Može li se sleep apnea izlečiti

Obično kažu da je dovoljno i 15 do 20 minuta provesti na suncu dnevno i u organizamu će biti dovoljno ovog dragocenog vitamina.

Treba naglasiti da postoje određena zdravstvena stanja kod kojih je potrebno povećati dozu vitamina D. Međutim, to nikako ne treba primenjivati na svoju ruku, već potrebne doze propisuje lekar – kaže Ana Todorović.

Na kraju današneg ePodcasta Ana Todorović nam objašnjava koje vreme u toku dana je najbolje za uzimanje D vitamina.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dipl. ing. Ana Todorović, specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar iz oblasti Javno zdravlja, inženjeringa oprerativnog i strateškog menadžmenta radi u Savetovalištu Doma zdravlja Savski venac, u Beogradu. Poslednjih 14 godina rada, posvetila je savetovanjima vezanim za pravilnu ishranu, promenu navika i poboljšanja zdravstvenog stanja različitih populacionih grupa: dece, adolescenata, trudnica, dojilja, gojaznih, pacijenata sa dijabetesom i hipertenzijom.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika“ youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo