Naslovna / Zdravlje

Može li se sleep apnea izlečiti

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 21. 03. 2023.

Sleep apnea predstavlja vrstu poremećaja disanja u snu. Jedna grupa pacijenata, među kojima je 70 posto onih koji hrču, imaju prestanak disanja u snu i/ili izrazito smanjen protok vazduha kroz disajne puteve tokom sna, u trajanju dužem od deset sekundi – kaže na početku novog ePodcasta prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog

Sleep apnea predstavlja ozbiljan poremećaj koji uzrokuje da tokom sna “zaboravljamo da dišemo“ u stvari na trenutke zaista prestajemo sa disanjem. Da se ovaj poremećaj javlja tokom sna o tome nas najčešće obaveštavaju partneri. Međutim šta je sa osobama koje žive same?

Osobe koje žive same, kao što sam rekla nisu svesne prekida disanja tokom sna. Ono što oni osećaju kao simptom je hroničan umor, koji oni obično tumače da su malo više radili, jer su u pitanju ljudi u punoj snazi, između 30 i 50 godina života. Osobe koje imaju slip apneju primećuju da se goje a ne jedu puno, depresivni su, razdražljivi, prispava im se dok voze, sve su to posledice nedovoljnog sna – kaže u novoj epizodi ePodcasta prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog.

U prošloj epizodi ePodcasta imali smo razgovor o tome DA LI SU PROŠIRENI KAPILARI MEDICINSKI ILI SAMO ESTETSKI PROBLEM

Primarijus dr Tatjana Radosavljević odgovoriće nam i na pitanja kako se dijagostikuje sleep apnea i načini na koje se može lečiti.

Imala sam pacijente koji su imali po 120 prekida disanja u snu. Tu nam pomaže aparat koji se zove CPAP aparat, čija je svrha da preko maske, pacijent se uspavljuje s njim i on ima takav algoritam da u momentu kada se zatvori disajni put, on pojačava pritisak i kao zavesa u pozorištu grlo se otvara, preskaće se prekid disanja, pa tako svaki sledeći… – objašnjava prim dr Tatjana Radosavljeći.

Da biste saznali zašto se sleep apnea javlja i koliko prekida disanja tokom jednog sata sna se dijagnostikuje kao sleep apnea, pogledajte naš ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog je osnivač i vlasnik specijalističke pneumoftiziološke ordinacije Tara MD. Dugo godina je radila na Odeljenju intenzivne nege Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu, a potom kao lekar na odeljenju za naučno istraživački rad Klinike za pulomologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Učesnik je stručnih kongresa u zemlji i inostranstvu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Gordana
20:51, 21. 03. 2023.
Odgovori

Postovana Dr .Radosavljevic moj suprug ima sleep apnea
kako mogu doci do vaseg broja telefona
unapred zahvalna

Dušan Karanjac
6:10, 22. 03. 2023.
Odgovori

Ležao sam 2005.god. u bolnici na odeljenju intenzivne nege, zahvaljujući Dr Tatijani Radosavljević evo i danas sam još uvek u funkciji.Koristim aparat Vivo 30 preko noći i hvala Bogu dobro sam.
Hvala dr Tanji od ❤️

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo