Naslovna / Zdravlje

Da li su prošireni kapilari medicinski ili samo estetski problem

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 14. 03. 2023.

– Prošireni kapilari se najčešće javljaju na nogama, mogu se pojaviti i na licu ali ređe. Oni izgledaju kao crvena ili plava paukova mreža. Obično se naleze u ravni kože i izgledaju neprijatno, naročito na ženskim nogama – na početku novog ePodcasta kaže dr Dario Jocić, vaskularni hirurg

Prošireni kapilari ili paukolike vene su vidljive promene na površini kože koje signaliziraju da postoji problem sa povratnim venskim tokom. Ukoliko uočavate ovaj problem važno je znati da kapilari nisu isto što i proširene vene, učestali su nego što mnogi ljudi misle, mnogi faktori mogu dovesti do njihovog razvoja i nisu samo estetski problem.

Dr Dario Jocić, vaskularni hirurg u novom ePodcastu nam priča sve što bi trebalo znati o kapilarima.

– Kapilari su faza venske bolesti. Venska bolest ima faze od Co do C6, prošireni kapilari su C1 faza venske bolesti i oni ukazuju na to da osoba ima problem sa venama. Prošireni kapilari su najčešće estetski problem, jer ne prave tegobe pacijentima u smislu bolova i drugih otežavajućih okolnosti. Međutim, ponekada mogu ukoliko su veći i naglašeni u kasnijim godina života mogu da dovedu do krvarenja i ukažu da ispod njih postoji ozbiljan problem sa venama – upozorava dr Dario Jocić.

U prošloj epizodi ePodcasta imali smo razgovor o tome KAKO PREPOZNATI RANE SIMPTOME ORALNOG KARCINOMA

Dr Dario Jocić nam je takođe dao odgovor na pitanje mogu li se i na koji način lečiti prošireni kapilari:

Ukoliko prošireni kapilari stvaraju komplikacije u smislu krvarenja i bolova, onda ih svakako treba lečiti. Ukoliko je to samo estetski problem, onda odluku o tome donosi pacijent i lekar zajedno. Tretman kapilara se radi kombinovanom terapijom: laserom i određenim injekcijama. Metoda je neinvazivna, bezbolna i bezbedna – kaže dr Dario Jocić, vaskularni hirurg.

U ePodcastu koji se nalazi na početku teksta pogledajte i odgovor na pitanje kada prošireni kapilari treba da nas zabrinu i koja dijagnostika se sprovodi.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan je od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim hiruškim metodama. Prvi je u regionu uveo metodu lečenja vena medicinskim lepkom. Osnivač Centra za savremeno lečenje vena, autor je i koautor više desetina radova.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika“ youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo