Naslovna / Zdravlje

ORALNI KARCINOM: Kako prepoznati rane simptome

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 07. 03. 2023.

– Oralni karcinom predstavlja maligno oboljenje usne šupljine. U toj oblasti je najvažniji je karcinom mekih tkiva, mada se u oralni kancer ubrajaju i kanceri drugih tkiva kao što su pljuvačne žlezde, kosti i mišići – kaže na početku današnjeg ePodcasta dr sc. med. Ksenija Zelić Mihajlović, specijalista parodontologije i oralne medicine

Oralni karcinom je vrsta karcinoma koji pogađa tkiva u ustima. Može se razviti u bilo kom delu usta, uključujući usne, desni, jezik i nepce. Rak usne šupljine se češće javlja kod muškaraca nego kod žena, a rizik se povećava s godinama.

Dr Ksenija Zelić Mihajlović, specijalista parodotologije i oralne medicine u novom ePodcastu nam priča o tome da li oralni karcinom ima simptome i koje su najčešći faktori rizika za njegov nastanak.

Naučna studija je pokazala da je 80 posto osoba koje imaju oralni karcinom, su pušači. Zato je jedan od najvažnijih faktora koji može da dovede do oralnog karcinoma upravo duvanski dim – upozorava gošća ePodcasta dr Ksenija Zelić Mihajlović, specijalista parodontologije i oralne medicine.

U prošloj epizodi ePodcasta imali smo razgovor S GINEKOLOGOM O HPV INFEKCIJI I RAKU GRLIĆA MATERICE

Dr Ksenija Zelić Mihajlović nam je takođe dala odgovor i na pitanje da li je oralni karcinom izlečiv i koji su načini lečenja:

Oralni karcinom je izlečiv, kao i svi ostali karcinomi, ukoliko se otkrije na vreme. Leči se hirurški uklanjanjem promene koja se pojavila. Ukoliko lekari nisu sigurni da li je u pitanju maligna promena ili promena koja bi mogla postati maligna, prvo se radi biopsija.

U ePodcastu na početku teksta pogledajte i odgovor na pitanje može li se sprečiti pojava oralnog karcinoma.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Ksenija Zelić Mihajlović, završila Stomatološki fakultet u Beogradu 2008. sa visokim prosekom i praksom se bavi već 14 godina. Doktorirala je 2014. a 2016. dobija zvanje naučnog saradnika na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Specijalista je parodontopatologije i oralne medicine, bavi se lečenjem parodontopatije ali i istraživanjima vezanim za ovo oboljenje.

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo