Naslovna / Zdravlje

Nedostatak vitamina D može da dovede do teškog invaliditeta

Priredio/la: I. V. |11:30 - 25. 02. 2023.

Nedostatak vitamina D tokom dugog vremenskog intervala može da dovede do tri  zdravstvene komplikacije, koje dalje mogu da se razviju u tešku invalidnost

nedostatak vitamina D Vitamin D kontroliše nivo kalcijuma i fosfora u telu Foto: Shutterstock

Nedostatak vitamina D, koji traje tokom dugog vremenskog perioda, može da dovede do teške invalidnosti. Stručnjaci britanskog National Institute for Health and Care Excellence upozoravaju da nedostatak vitamina D može da uzrokuje pojavu tri zdravstvena problema koja vode u stanje invalidnosti.

Nedostatak vitamina D može da uzrokuje 3 zdravstvena problema

Vitamin D pomaže u regulisanju količine kalcijuma i fosfata u telu, a savet stručnjaka je da tokom jeseni i zime treba razmisliti o uzimanju dnevnog dodatka vitamina D. S obzirom na to da ljudsko telo stvara vitamin D iz direktne sunčeve svetlosti na koži, tokom oblačnih, sumornih i mračnih zimskih dana, moguće je da uopšte ne dobijamo ovaj vitamin. Taj nedostatak, posebno ako se beleži u dugom vremenskom intervalu, kako naglašavaju lekari, može da dovede do zdravstvenih komplikacija, koje dalje mogu da se razviju u tešku invalidnost – osteomalaciju, osteoporozu i lakih preloma kostiju.

Osteomalacija

Osteomalacija je stanje kada kosti počinju da omekšavaju, na dodir su meke i slabe. Osteomalacija ili „meke kosti“ je bolest koja slabi kosti i može da uzrokuje njihovo lakše lomljenje. To je poremećaj smanjene mineralizacije, što dovodi do toga da se kost razlaže brže nego što može ponovo da se formira. Stanje koje se javlja kod odraslih, dok kod dece, neadekvatne koncentracije vitamina D mogu da izazovu rahitis. Budući da je kost živo tkivo stare koštane ćelije neprestano se zamenjuju novim. Unutar kosti nalazi se meka, lagana struktura zaštićena slojevima kalcijuma i fosfora, koji formiraju spoljnu školjku.

Vitamin D kontroliše nivo kalcijuma i fosfora u telu. Na primer, vitamin D pomaže telu da izvuče  kalcijum iz hrane kako bi mogao da se koristiti za jačanje kostiju. Bez adekvatnog snabdevanja vitaminom D, manje je dostupnog kalcijuma i fosfora za stvaranje jake zaštitne spoljašnje koštane ljuske. Meke i slabe kosti su sklonije bolnim prelomima, kao što su pad ili jednostavni udarci.

Postoje i drugi znaci koji upozoravaju na osteomalaciju:

  • Bol u kostima i zglobovima
  • Bol i slabost mišića, posebno nakon vežbanja
  • Poteškoće u hodu i promena u načinu hodanja (geganje)
  • Grčevi u mišićima
  • Osećaj „bockanja iglica“ u rukama i stopalima zbog niskog nivoa kalcijuma.

Osteoporoza

Osteoporoza uzrokuje da kosti postanu slabe i lomljive. Blagi pokreti, poput saginjanja ili kašljanja, mogu da uzrokuju lomljenje kosti ako se razvije ovo stanje. Kada čovek ima osteoporozu najčešće se prelomi javljaju u kuku, zglobu ili kičmi. Simptomi osteoporoze mogu da budu:

  • Bol u leđima, uzrokovan prelomom ili srušenim pršljenom
  • Gubitak visine tokom vremena
  • Pognuto držanje.

Krte, lako lomljive kosti

Nedostatak Vitamina D tokom dužeg vremenskog perioda može da dovede do krtosti kostiju koje se lome mnogo lakše nego što se inače očekuje. Lako lomljive kosti, odnosno lom kostiju koji je  uzrokovan „traumom niskog nivoa“ može da izazove značajan bol i tešku invalidnost, upozoravaju stručnjaci National Institute for Health and Care Excellence. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo