Naslovna / Zdravlje

Osteoporoza ima 4 različita stadijuma, postoji li neki znak koji upozorava da nam kosti slabe

Priredio/la: Ma.R.|12:53 - 01. 02. 2023.

Osteopenija i osteoporoza nisu isto, i neće se svaka osteopenija koja karakteriše rane stadijume osteoporoze razviti u bolest

osteoporoza Postoje četiri stadijuma osteoporoze. Međutim, lekari smatraju da su prva dva stadijuma više nego konkretna najava, odnosno preteča bolesti Foto: Shutterstock

Osteoporoza je bolest slabljenja kostiju, odnosno promene njihove gustine. Kroz različite faze ovog oboljenja kosti se menjaju, postaju krte, slabe, sklonije su lomljenju, pa svaki pad ili druga povreda može i dodatno da se iskomplikuje.

Osteoporoza i tihi simptomi

Osteoporoza spada u takozvane „tihe bolesti“, jer obično ne osećamo simptome. Rezultat je da najčešće i ne znamo da imamo osteoporozu, dok ne dođe do loma. To je posebno izraženo u kasnijim stadijumima bolesti zbog postepenog smanjenja gustine kostiju. Gustina kostiju se odnosi na masu i snagu kosti. Prema International Osteoporosis Foundation, provera gustine kostiju je najbolji način da se sazna da li neko ima osteoporozu.

Postoje četiri stadijuma osteoporoze. Međutim, lekari smatraju da su prva dva stadijuma više nego konkretna najava, odnosno preteča bolesti.

1. Osteoporoza u prvom stadijumu

Prema američkom Nacionalnom institutu za starenje, ljudsko telo razgrađuje delove starih kostiju i zamenjuje ih. U prvoj fazi osteoporoze, gubitak kostiju i njihovo formiranje kostiju se razvijaju istom brzinom, istovremeno. To znači da naše kosti praktično gube više koštanog materijala nego što mogu da ga stvore.

Ova faza je uvek potpuno asimptomatska, odnosno, ovaj proces ne možemo da osetimo u smislu nekih jasnih manifestacija.

2. Druga faza osteoporoze i šta je karakteriše

Ova faza, iako druga u okviru same bolesti, prva je koja može da ukaže na pre nego što lekar nekome može da dijagnostikuje osteoporozu. Tada osoba već ima nižu koštanu masu ili gustinu kostiju nego što je uobičajeno za godine života. U medicini, ovu fazu opisuje osteopenija, a gubitak koštane mase se dešava brže od formiranja kostiju. Uprkos tome, obolela osoba možda i dalje ne oseća nikakve simptome, a manja je verovatnoća i da će se njihove kosti lomiti jer njihovo stanje još nije u fazi jačeg pogoršanja.

Međutim, National Health Service (NHS) napominje da se osteopenija ne razvija uvek u osteoporozu. Dobra okolnost je da postoje koraci koji mogu da se preduzmu sa ciljem smanjenja rizika od razvoja osteoporoze.

3. Faza tri i postavljanje dijagnoze

Kada je neko u trećoj fazi osteoporoze, lekar će mu verovatno dijagnostikovati ovo stanje i zvanično. Iako ni u ovoj fazi možda neće biti nikakvih simptoma, gubitak koštane mase sigurno premašuje nosrmalan rast i obnavljanje kostiju. To dovodi i do većeg rizika od preloma kostiju.

Čest je slučaj u ovoj fazi da se slomi kost i zbog nekog manjeg pada, koji ranije ne bi rezultirao prelomom

4. Osteoporoza u četvrtoj fazi

Faza 4 je najteža faza osteoporoze. Rizik od preloma kosti je daleko veći, a u ovoj fazi obolela osoba može početi da oseća simptome. Ozbiljni gubitak koštane mase ponekad dovodi i do uočljivih promena u posturi telaosobe, pa tako ona može da se „smanji“ fizički ili da ima pognuto i pogrbljeno držanje, poput paragrafa.

Postavljanje dijagnoze osteoporoze

Ukoliko sumnja da se radi o osteoporozi, lekar može naložiti test mineralne gustine kostiju (BMD). To je najčešći test za merenje BMD, a najčešća metoda je dvostruka apsorpciometrija X zraka (DEXA). Lekari koriste ove dijagnostičke metode za određivanje gustine kostiju centralnih kostiju, kao što su kukovi ili kičma. U rezultatima se za opis koristi T-skor, koji upoređuje koštanu masu osobe kod koje se sumnja na bolest sa prosečnom masom neke odrasle mlade osobe.

Skala T-skora po fazama je sledeća:

  • faza 1: T-skor između +1 i -1 označava tipični opseg
  • faza 2: T-skor između -1,0 i -2,5 ukazuje na osteopeniju; u ovoj fazi dijagnostike, lekari koriste i test alat za procenu rizika od preloma (FRAX)
  • faza 3: T-skor od -2,5 ili niži može ukazivati na osteoporozu, u ovoj fazi lekari propisuju terapiju jer postoji visok rizik od preloma
  • faza 4: u ovoj fazi osobe imaju T-skor od -2,5 ili niži, a često se ustanovljava nakon faraktura i ozbiljnijih lomova.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Bibi
21:09, 01. 02. 2023.
Odgovori

Postovanje,meni je pre 15-tak god.dijagnostikovana osteoporoza,sada imam 65 god.Dobila sam th.Alendronatska kiselina i Ca tabl.Medjutim posle 4-5 meseci koriscenja istih desilo se obilno krvarenje iz debelog creva.Dr.koja je ordinirala th.je preporucila da napravim pauzu,poslusala sam,pa krenula ponovo posle 2 meseca.Nekon samo 10 dana ponovo krvarenje …dr.mi je rekla da vise ne smem da koristim lekove za osteoporozu….sta sada?

Irina Kostandinovska
11:06, 03. 02. 2023.
Odgovori

Ne treba se toliko objasnjavati, samo da u kratkim crtama lekari upozore na najbitnije stvari koji se odnose na ovu bolest, pa makar to bila brosura sa kojom ce dati upustvo svakom pacijentu.Postoje i periferne stvari koje ukazuju na tu bolest a pacijenti nemaju pojma.

Zorana
19:58, 25. 02. 2023.
Odgovori

Ja sam osoba koja je otkrila osteoporozu posle 30 godina. Za to vreme imala sam bolove u kicmi. Lecili su me ,a da niko ne predlozi Dexu
Imala sam i probleme sa kalcifikacijom u zuci i bubregu
Na moju srecu pronasla sam lekara koji se i sam leci
Uradila sam 3 analize krvi
Hormon PTH Bio je duplo visi od normalne
Ca jonizujuci u granici
D vitamin 35
Moja terapija je vigantolom, Mg soft i K2
Primila sam i ampilu Prolija
Analizu krvi u pocetku dam radila mesecno
Posle 6 meseci radim na 2 meseca
Kazu da se leci uporno i dugo
Nadam se da cu uspeti
Svakodnevna brza setnja je obavezna

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo