Naslovna / Zdravlje

Žene vegetarijanci su u većem riziku od preloma kuka, rezultati su nove studije

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 18. 08. 2022.

Vegetarijanci uglavnom imaju niži indeks telesne mase (BMI) od onih koji redovno jedu meso, a samim tim i manji unos proteina i manji unos vitamina – sve su to potencijalni faktori rizika za prelom kuka

vegetarijanci Vegetarijanci, a posebno žene, u većem su riziku od preloma kuka u starijoj životnoj dobi od onih koje u ishrani koriste sve namirnice Foto: Shutterstock

Vegetarijanci, a posebno žene, u većem su riziku od loma kukova u starijoj životnoj dobi od onih koje u ishrani koriste sve namirnice, kaže novo istraživanje. Kako lomovi kuka čine 90 odsto svih lomova kostiju kod starijih osoba, treba obratiti pažnju na faktore rizika koji mogu da se izbegnu ili umanje.

Vegetarijanci se hrane zdravije, ali…

Istraživanja koja kažu da neke osobe na vegetarijanskom načinu ishrane ne dobijaju dovoljno hranljivih materija za optimalno zdravlje kostiju i mišića, nisu novina. Iako se vegetarijanska ishrana često smatra zdravijom od one koja sadrži meso i može da smanji rizik od raznih bolesti, rezultate nekih studija ne bi trebalo zanemariti.

To se prvenstveno odnosi na individualne performanse svake osobe, sklonostika bolestima, način regovanja organizma na određene namirnice, alergije ili intoleranciju. Jednostavno – neka hrana jednima odgovara, drugima manje, nekima nikako. Kada se govori o tome kako se hrane žene vegetarijanci, a kakav je uticaj na bolesti, važno je imati u vidu primarnu predisponiranost za bolesti kostiju, osteoporozu prvenstveno.

U kom procentu su žene vegetarijanci imale veći rizik od loma kuka

Žene vegetarijanci imaju veću verovatnoću da dožive prelom kuka u kasnijoj životnoj dobi od onih koje često jedu meso. Ovo kažu rezultati jednog novog istraživanja rađenog u Velikoj Britaniji.

Istraživači su analizirali podatke o zdravlju i ishrani više od 26.000 žena. Studija je trajala 22 godine, a otkriveno je da su žene vegetarijanci koje su bile u ovakvom režimu ishrane, imale za trećinu veću šanse da slome kuk, u odnosu na one koji su redovno jele meso.

Važnost pravilnog kombinovanja namirnica najvažnija poruka za vegetarijance

Razlozi za veći rizik nisu u potpunosti jasni. Istraživači, međutim, sumnjaju da neki vegetarijanci možda ne dobijaju dovoljno hranljivih materija za maksimalno zdravlje kostiju i mišića, zbog čega su skloni padovima i prelomima.

– Poruka za vegetarijance je da ne odustaju od svog načina ishrane jer je zdrav i ekološki prihvatljiv. Ali, mora se voditi računa o dobrom planiranju kombinovanja namirnica, odnosno svih potrebnih hranljivih materija koje eliminišemo iz ishrane kada se ne jede meso ili čak ni riba, kod veganskog režima – kaže dr James Webster, istraživač sa University of Leeds.

I vegetarijanci i starije odobe predisponirane za više padova i lomova

Vegetarijanska ishrana se često smatra zdravijom od ishrane koja sadrži meso i može smanjiti rizik od dijabetesa, gojaznosti, srčanih bolesti i određenih vrsta raka. Međutim, studija objavljena u BMC Medicine prvenstveno naglašava važnost uravnotežene ishrane, koje god namirnice da su baza jelovnika.

– Postoji opravdano očekivanje da vegetarijanci, iz različitih razloga, a potencijalno zbog nižeg unosa važnih hranljivih materija, imaju slabije kosti i manju mišićnu masu.  Obe te stvari predisponiraju ljude za prelom kuka. Oko 90 odsto preloma kuka je povezano sa padovima koji su češći kod starijih ljudi. Oni već imaju tendenciju da budu slabiji i imaju lošije zdravlje i gustinu kostiju. Prisutna je i dodatna slabost, što povećava rizik od padova – dodao je dr Webster.

Saveti za poboljšanje zdravlja kostiju

Vegetarijanci uglavnom imaju manju težinu od osoba koje jedu meso, što je dobra okolnost za zdravlje. Međutim, zbog toga imaju i manje potrebnih masnoća, koje mogu na neki način da akumuliraju reakciju tela na padove, i da ih ublaže poput efekta jastuka.

Dr Webster je skrenuo pažnju na rezultate ličnih nalaza krvi ispitanica u studiji. Rekao je, zatim, da bi bilo dobro da takve osobe više jedu žitarice sa dodatkom gvožđa i B12. Tako bi imale zdravije kosti i osiguralo bi se da dobiju dovoljno proteina. Recimo, kroz hranu kao što su orasi, mahunarke i pasulj.

Zaključak: više žena vegetarijanaca je imalo lom kuka

Istraživači su koristili i podatke iz UK Women’s Cohort Study. U okviru nje su praćene žene tokom dužeg protoka vremena kako bi bolje procenila veza između načina ishrane i zdravlja. Rezultati za 26.318 žena starosti od 35 do 69 godina otkrili su da su 822 ispitanice (3 odsto), imale prelom kuka u periodu od otprilike 22 godine vegetarijanskog režima ishrane. Oko 28 odsto ovih žena su bile vegetarijanke. Jedan odsto ih je bilo na veganskom režimu ishrane.

Za osnovu zaključaka korišćena je stopa poređenja preloma kuka kod žena vegetarijanaca (onih koje jedu ribu, ali ne i meso) i onih koje ga redovno konzumiraju.

Šta je sa muškarcima vegetarijancima

Dr Webster je naveo i da je potrebno više istraživanja sa ciljem procene rizika za muškarce vegatarijance.  Neke prethodne studije su izvestile da i muškarci i žene vegetarijanci imaju lošije zdravlje kostiju u proseku u poređenju sa mesojedima, „ali da rizik od preloma kuka kod muškaraca vegetarijanaca i dalje ostaje nejasan“.

Poznato je da su žene inače više od muškaraca predisponirane za probleme sa gubljenjem gustine kostiju i pojavu osteoporoze. Mada od nje obolevaju i muškarci. Što se tiče sklonosti ka padovima i lomovima kuka, padaju i kosti lome oba pola. Ova sklonost ide zajedno sa godinama i starenjem.

Još jedna studija navodi iste rezultate, sa višim rizikom za vegane

U stručnom radu objavljenom 2020. godine, dr Tammy Tong sa University of Oxford je navela podatak da u poređenju sa onima koji jedu meso, vegetarijanci imaju 25 odsto veći rizik od preloma kuka. U njenoj studiji, rizik za vegane je bio još viši – čak 31 odsto.

– Vegetarijanci su u jednoj drugoj studiji imali niži indeks telesne mase (BMI) od onih koji redovno jedu meso. Taokđe, i manji unos proteina i manji unos vitamina D. Sve su to potencijalni faktori rizika za prelom kuka. Trebalo bi da ovi ljudi obrate posebnu pažnju na adekvatan unos proteina i drugih hranljivih materija važnih za zdravlje kostiju, uključujući kalcijum i vitamin D – dodala je dr Tong.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo