Ishrana bogata masnom morskom ribom, koja je riznica omega 3 masnih kiselina, može produžiti životni vek čoveka u proseku za dodatnih pet godina, rezultati su najnovije španske studije. Najbolje izglede za duboku starost imaju ljudi sa normalnim krvnim pritiskom i holesterolom, i nepušači koji unose dovoljne količine omega 3 masti.
Omega 3 su polinezasićene masne kiseline veoma zastupljene u određenim namirnicama. Pretpostavlja se da je viši nivo omega 3 u krvi, jedan od garanata dugovečnosti i moćan saveznik koji može pomoći da život još dugo traje i posle 65. rođendana.
Nije tajna i odranije je poznato da ove masti imaju blagotvorno dejstvo na ljudsko zdravlje, a najnovija studija Američkog časopisa kliničkog nutricionizma (The American Journal of Clinical Nutrition) otkrila je da ishrana bogata omega 3 mastima može produžiti životni vek ljudi.
Moćna uloga omega 3 masti
Ove kiseline, doprinose formiranju ćelijskih membrana i smatraju se „esencijalnim“ jer ih telo ne može samostalno proizvesti.
Omega 3 masti, kako navodi istraživanje, obezbeđuju energiju za telo i koriste se za formiranje eikozanoida, koji utiču na kardiovaskularni, plućni, imunološki i endokrini sistem.
Postoje tri osnovne vrste omega3 masnih kiselina to su alfa-linolenska kiselina, eikosapentaenska kiselina i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Suplementi DHA se obično koriste tokom trudnoće, jer mogu pomoći u razvoju fetusa, posebno kada je u pitanju mozak i čulo vida.
Ishrana bogata omega 3 mastima
Bogati prirodni izvori omega 3 masnih kiselina su laneno ulje, soja, ulje uljane repice, određene vrste ribe, kao što su losos, tunjevina i sardine, čija semenke.
Jedna od najjeftinijih vrsta ribe skuša, je kako se smatra i najboljim izvorem omega 3 masti, sadrži i vitamin B 12, selen. Preporuka je sveže pripremljena skuša.
Ishrana bogata omega 3 mastima umanjuje rizik od pojave kancera, Alchajmerove bolesti, reumatoidnog artritisa.
Najduže žive nepušači koji unose dovoljne količine omega 3 masti
U najnovijoj studiji učestvovali su stručnjaci Bolnice del Mar u Barseloni, s ciljem da otkriju vezu između omega 3 masti i dugovečnosti. Oko 2.240 učesnika je praćeno tokom 11 godina, a svi oni su bili podeljeni na četiri grupe: nepušače sa viskom nivoom omega 3, pušače sa visokim nivoom omega 3, nepušače sa niskim nivoom omega 3 masti u krvi i pušače sa niskim nivoom omega 3 masti.
Ljudi sa visokim nivoom omega 3 masti u krvi koji ne puše su imali najduži životni vek. Pušači sa visokim nivoom omega 3 i nepušači sa niskim nivoom omega 3 su bili izjednačeni. Na kraju ljudi sa niskim nivoom omega 3 masti koji puše su imali najlošije izglede.
– Ovo potvrđuje ono što smo videli u poslednje vreme. Veći nivo ovih kiselina u krvi, koji je rezultat redovne zastupljenosti masne ribe u ishrani, povećava očekivani životni vek za skoro 5 godina – kaže autor studije dr Aleik Sala Vila.
Značaj uvida u omega 3 kiseline
On smatra da redovni pušači imaju za 4,7 godina kraći životni vek. Najbolji rezultati koji vode ka dubokoj i vitalnoj starosti dobijaju se povećanjem nivoa omega 3 masnih kiselina u ishrani, i redovnom kontrolom visokog krvnog pritiska i holesterola, smatraju doktori.
Uvid u nivo omega 3 masti u krvi je značajan, kao i nivo holesterola i krvni pritisak, s tim da se mnogo brži i jeftiniji rezultati dobijaju dobrim nivoom omega 3 masti, pa nastojte da više koristite morsku ribu u ishrani, savetuju stručnjaci.
Prerano je za definitivne zaključke
Naravno na dužinu života ne utiče samo način ishrane, već i dosta ostalih činilaca, kao što je stres, nepovoljni uticaji životne sredine, izloženost hemijskim uticajima, dostupnost čiste vode, vazduha, fizička aktivnost…
Stručnjaci zato planiraju da rade slična istraživanja i u Americi. Dosadašnji zaključci su sugerisali da masna vrsta ribe ima uticaj na moždane funkcije i dugovečnost. Pre bilo kakvih konačnih zaključaka očekuju se rezultati više nezavisnih strana koji će potvrditi ili odbaciti ovu tvrdnju.