Naslovna / Zdravlje

Dr Anđelka Grujičić: Šta se dešava 20 minuta, a šta posle 15 godina od prestanka pušenja

Piše: Branka Lazić|8:30 - 21. 06. 2021.

Ostavljanje duvana je stvar lične odluke, poručuju lekari, jer čovek ipak može da drži kontrolu nad ovim porokom

ostavljanje cigareta-pušenje-štetno za zdravlje Tokom vremena pušenje ubije oko polovinu korisnika Foto: Shutterstock

Evropa beleži značajno veću zastupljenost pušača u odnosu na ostatak sveta, jer čak oko 28 odsto odraslih Evropljana puši, u odnosu na 21. procenat, koliko se procenjuje da globalno ima pušača. A prema podacima iz 2019. u Srbiji puši 33, 9 odsto muškaraca, a 30,1 procenat žena, starijih od 15 godina. Na nečiju kritiku da bi trebalo da sotave cigarete najveći broj pušača obično izjavljuje – „Još jedino to zadovoljstvo mi je ostalo, zar i toga da se odreknem? ili „Ne pušim ja mnogo, samo…“ Ustvari, bezbroj je izgovora za ostavljanje cigareta. I da nije  jednostavno ostaviti duvan, nije. Ali je ipak  moguće.

Srbi u vrhu spiska zemalja sa aktivnim pušačima

Prelomni trenutak za ostavljanje ovog poroka bude kada je već kasno, i kada je pušenje uzelo danak zdravlja pušača. Svi znaju da nije lako osloboditi se ove ružne navike, jer nikotin i druge toksične supstance iz duvanskog dima stvaraju zavisnost. Mi smo u Srbiji u nezavidnoj poziciji, u samom vrhu po aktivnim pušačima. Prema podacima iz 2019. u našoj zemlji puši 33, 9 odsto muškaraca, a 30,1 procenat žena, starijih od 15 godina. To govori o malom padu u odnosu na 2013, kada je rađeno prethodno istraživanje – kaže za eKlinika portal specijalista  socijalne medicine dr Anđelka Grujičić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Kako navodi, prošla, 2020. godina, bila je veoma delikatna zbog pandemije covida 19 i druga manja istraživanja su pokazala da tokom pandemije nije došlo do pada broja pušača u našoj zemlji.

Šta se dešava kada čovek prestane da puši

Kada se govori o motivima i načinima ostavljanja duvana brojna istraživanja su pokazala da postoje kratkoročni i dugoročni efekti prestanka pušenja.

– Duvan je štetan, prvenstveno za disajne puteve i kardiovaskularni sistem. Zato treba pomoći pušačima da shvate da kad god ostave ovaj porok svakako čine mnogo za svoje zdravlje – ističe dr Grujičić, koja daje kratak vodič šta se dešava 20 minuta, a šta posle 15 godina od prestanka pušenja.

Već 20 minuta nakon prestanka pušenja rezultati krvnog pritiska su bolji, kao i rad srčanog ritma, pokazuju istraživanja. Bolja je cirkulacija nogu i ruku.

12 sati kasnije nivo ugljen-monoksida u krvi opada i poboljšava se snabdevanje kiseonikom

 2 nedelje do 3 meseca kasnije kapacitet pluća počinje da se poboljšava, smanjuje se rizik od srčanog udara, cirkulacija se poboljšava i funkcija pluća se povećava

1 mesec do 9 meseci kasnije nadražujući kašalj se smanjuje, problemi sa disanjem postaju blaži

12 meseci kasnije rizik od razvoja koronarne bolesti je prepolovljen

5 do 15 godina kasnije rizik od infarkta je znatno niži, smanjuje se za 50 odsto, uporediv sa rizikom kod nepušača    

10 godina kasnije rizik od umiranja od raka pluća upola je manji od nego kod pušača, rizik od razvoja različitih karcinoma je znatno smanjen (usna šupljina, grlo, jednjak, bubrezi, bešika i pankreas)

15 godina kasnije rizik od razvoja koronarne bolesti srca smanjuje se na nivo kao i kod nepušača.

Kako se osloboditi žudnje za cigaretom

Čovek treba da pokuša da odloži trenutak pušenja koliko god može. To treba da bude početak kada će pušač shvatiti da ipak može da drži kontrolu nad porokom. Postavlja se kao lični izazov i svaki dan treba postaviti još duži vremenski period odolevanja trenutku kada se “zapali” cigareta. Duboko disanje pomaže jer opušta – 10 puta duboki udah, a zatim izdah pomaže da se želja za cigaretom smanji. Dosta tečnosti, takođe, konkretno vode, može zameniti cigarete. Odvratite pažnju sa žudnje nekim aktivnostima koje će skrenuti pažnju, kao što su dobra knjiga, šetnja, film, muzika, plivanje, tuširanje… – saveti su dr Anđelke Grujičić.

Tokom vremena pušenje ubije oko polovinu korisnika

Poznato je da je pušenje važan faktor rizika za nastanak raka pluća i mnogih drugih karcinoma, za pojavu respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, kao i za prevremeni smrtni ishod.

Zadatak zdravstvenih radnika je da utvrde koje su intervencije koje podstiču osobu da prestane sa pušenjem najefikasnije, jer je prestanak pušenja  najvažnija mera za očuvanje zdravlja, ali i poboljšanje zdravstvenog stanja mnogih hroničnih bolesnika. Ključni korak ka vraćanju zdravlja je odvikavanje od pušenja – naglašava sagovornica eKlinika portala i dodaje da istraživanja pokazuju da je posledica pušenja uzrok oko 7,2 miliona smrtnih slučajeva u svetu godišnje.

– To u praksi znači da tokom vremena pušenje ubije oko polovinu korisnika. Statistika pokazuje da bi mnogi želeli da se odreknu ovog poroka. Da bi to i uspeli potrebna je pomoć zavisnicima od duvana u savladavanju kako fizičke tako i psihičke komponente nikotinske zavisnost na nivou svake države. Istraživanja su pokazala da čak dvostruko više zavisnika uspeva da se oslobode cigareta ukoliko postoje različite mere, kao što su programi odvikavanja ili supstitucione terapije, koje bi bile pokrivene obaveznim zdravstvenim osiguranjem – navodi dr Anđelka Grujičić.

Obične ili elektronske cigarete isto zlo po zdravlje

Zbog intezivnije zakonske regulative u kontroli duvana, na globalnom nivou, od 2.000. godine duvanska industrija je našla zamenu za tradicionalne cigarete.

– Na tržištu su par decenija unazad prisutne elektronske cigarete koje se baziraju na zagrevanju tečnog punjenja, a u novije vreme beleži se porast popularnosti nove generacije uređaja čija tehnologija se bazira na zagrevanju duvana (umesto sagorevanja kod običnih cigareta). Broj korisnika ovih uređaja je u stalnom porastu – ističe naša sagovornica.

– Atraktivan dizajn “novih” cigareta je posebno opasan za  mlade. Poruka koja se šalje je da su ovi uređaji “bezdimni” i tako “bezbedniji po zdravlje”, iako je poznato da oni takođe oslobađaju iste štetne supstance kao i tradicionalne cigarete i veoma su opasni. Povećava se broj korisnika, a još uvek ne postoje validni naučni dokazi da su ovi nazovi “bezdimni” uređaji bezbedniji za zdravlje. Prekratak je period od njihove pojave da bi se to pouzdano tvrdilo. Ono što je važno naglasiti jeste da oni  sadrže nikotin, koji je sredstvo zavisnosti, a uz njega i brojne druge štetne supstance, od kojih su neke dokazano kancerogene – objašnjava dr Grujičić i podseća da nema razlike između obične cigarete i one “bezdimne”. Uostalom, kako kaže, na kutiji ovog proizvoda postoji jasno upozorenje da šteti zdravlju i izaziva zavisnost, a to govori dovoljno. Ovi uređaji, po rečima naše sagovornice, uglavnom nisu prepoznati u aktuelnim regulativama većine zemalja, uključujući i Srbiju, te bezbedno lebde u zakonskom međuprostoru, dok im poplularnost vrtoglavo raste.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Cira
11:20, 21. 06. 2021.
Odgovori

Sa tri kutije od jednom ni jedna 8 godina bez cigara samo reci neee

dragan
17:03, 09. 07. 2021.
Odgovori

Posle tridest godina pusenja napokon shvatio da vise volim sebe od cigara i jednostavno prestao da pusim, ignorisem da mislim o cigarama , ni malo mi ne smeta ako beko u mojoj okolini pusi i dalje me ne vuce da zapalim i tako vec cetiri godine ,nadam se da cu ostatak zivota provesti bez te ruzne navike.

djole
10:59, 23. 07. 2021.
Odgovori

Bio sam pušač nepune 34 godine, od 1970.-2003. sa prosečno dveipo kutije na dan. Odluka je bila čvrsta, ali sam nesebičnu stručnu pomoć dobio od dr Petra Borovića na časovima odvikavanja. Činjenica je da se, zahvaljujući poštovanju programa efukacije nisam ugojio ni gram! Zdravstvena korist nije baš vidljiva, ali ako za sav period apstinencije uračunamo samo tri evra dnevno, ja sam u proteklom vremenu uštede dovoljno novca za potpuno novog golfa poslednje generacije ili za Renoov suv Kađar! Ili za put oko sveta, ako vam se više sviđa.
Supruga je pre više godina prešla na bezdimne cigarete i u prvoj nedelji prestala da kašlje. Znam da nije isto, ali za vas koji ne možete da donesete čvrstu odluku, bolje i vrabac u ruci. Evo još jedne korisne potvrde. Kad je preuzeo naš automobil, kupac nam je rekao da je Megan sjajan, odlično očuvan, ali da ga ne bi kupio da se u njemu pušilo! Međutim, pušila je te bezdimne cigarete. One ni u stanu ne ostavljaju onaj težak, neprijatan miris duvana.

Dragan
22:47, 28. 03. 2023.
Odgovori

Uspeo posle više pokušaja. Knjiga Alan Ker „Kako lako prestati sa pušenjem na jutjubu. Besplatna audio knjiga. Tako sam uspeo.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor