Naslovna / Zdravlje

Žene koje ne jedu meso imaju veći rizik od preloma kuka, kažu naučnici

Priredio/la: I. V. |11:00 - 15. 12. 2022.

Od žena koje sve jedu, do onih koje konzumiraju samo ribu ili onih kojima je meso  povremeno na meniju, vegetarijanke su bile jedina grupa sa povećanim rizikom od preloma kuka

Vegetarijanke Vegetarijanke, žene koje ne jedu meso, u većem su riziku od preloma kuka Foto: Shutterstock

Vegetarijanke, žene koje su izbacile meso iz svoje ishrane ili ga nikada nisu ni jele, imaju  33 odsto veći rizik od preloma kuka u poređenju sa onima koje konzumiraju meso, otkrila je studija naučnika sa University of Leeds, sprovedena na više od 26.000 žena srednjih godina u Velikoj Britaniji.

Od 4 grupe ispitanih – vegetarijanke su najrizičnija

Istraživanje University of Leeds objavljeno ovog avgusta u časopisu BMC Medicine, istraživalo je rizik od preloma kuka kod žena koje povremeno jedu jedu meso, kod pesketarijanki – koje jedu ribu i mosrke plodove, ali ne i meso drugih životinja, kao i kod vegetarijanki i žena koje spadaju u kategoriju redovnih mesojeda.

Među 26.318 žena, koje su u vreme kada su odabarane za studiju bile u dobi od 35 do 69 godina, 822 slučaja preloma kuka su primećena tokom 20 godina studija – što je predstavljalo nešto više od 3 odsto populacije posmatranog uzorka. Nakon prilagođavanja faktorima kao što su pušenje i godine starosti, vegetarijanke su bile jedina grupa sa povećanim rizikom od preloma kuka. Ova studija je jedna od retkih koja upoređuje rizik od preloma kuka kod vegetarijanaca i mesojeda gde je pojava preloma kuka potvrđena na osnovu bolničke dokumentacije. Naučnici naglašavaju da postoji potreba za dodatnim istraživanjem tačnih uzroka zašto su vegetarijanke u većem riziku od preloma kuka.

Vegetarijanke su riziku jer vege ishrana može da bude „zdrava ili nezdrava“

Vođa studije, dr James Webster, istraživač  sa School of Food Science and Nutrition u Lidsu rekao je da „njihova studija naglašava potencijalnu zabrinutost u vezi sa rizikom od preloma kuka kod žena vegetarijanaca“. Međutim, i ne upozorava ih da prestanu sa takvim načinom ishrane. Kao i kod svake ishrane, važno je znati lične sklonosti i koje hranljive materije su potrebne za uravnotežen zdrav način života.

– Vegetarijanska ishrana može da varira od osobe do osobe i može da bude zdrava ili nezdrava, baš kao i ishrana koja uključuje životinjske proizvode. Međutim, zabrinjavajuće je da vegetarijanska ishrana često ima manji unos hranljivih materija, koje su povezane sa zdravljem kostiju i mišića. Ove vrste hranljivih materija generalno se u izobilju nalaze u mesu i drugim životinjskim proizvodima nego u biljkama, kao što su proteini, kalcijum i drugi mikronutrijenti – naglašava dr Webster.

Mali unos ovih hranljivih sastojaka, kako navodi, može dovesti do niže mineralne gustine kostiju i mišićne mase, što vegetarijanke može da učini podložnijim riziku od preloma kuka. Zbog toga je posebno važno za dalja istraživanja da se bolje istraže faktore koji utiču na povećan rizik kod vegetarijanki, bilo da imaju nedostatke nekih hranljivih materija ili problem sa težinom, kako bi stručnjaci mogli da im pomognu da naprave zdrav izbor.

Biljna dijeta postaje sve popularnija

Vegetarijanska ishrana stekla je popularnost poslednjih godina, a istraživanje YouGov iz 2021. pokazalo je da oko 7 odsto Britanaca spada u vegetarijance. Često se doživljava kao zdravija opcija ishrane, sa prethodnim dokazima koji pokazuju da vegetarijanska ishrana može da smanji rizik od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući dijabetes, bolesti srca i rak, u poređenju sa ishranom „svaštojeda“. 

Otkrivanje rizika od preloma kuka kod vegetarijanaca stoga postaje sve važnije za javno zdravlje. Koautorka studije, profesorka Janet Cade, vođa grupe za nutricionističku epidemiologiju u School of Food Science and Nutrition u Lidsu podseća da je „prelom kuka globalni zdravstveni problem sa visokim ekonomskim troškovima koji uzrokuje gubitak nezavisnosti, smanjuje kvalitet života i povećava rizik od drugih zdravstvenih problema“.

– Ishrana zasnovana na bilju povezana je sa lošim zdravljem kostiju, ali, nedostaju dokazi o povezanosti sa rizikom od preloma kuka. Ova studija je važan korak u otkrivanju  potencijalnog rizika, koji bi ishrana zasnovana na biljkama, mogla da predstavlja tokom dugog perioda – istakla je profesorka Cade.

Kako indeks telesne mase utiče na prelom kuka

Istraživački tim je otkrio da je prosečan indeks telesne mase BMI među vegetarijankama  bio nešto niži od proseka među ostalim ispitanicama. Prethodna istraživanja, kako podsećaju, pokazala su vezu između niskog BMI i visokog rizika od preloma kuka. Niži BMI može da ukaže na manju težinu, što može da znači lošije zdravlje kostiju i mišića i veći rizik od preloma kuka. Potrebno je dalje istraživanje kako bi se utvrdilo da li je nizak BMI razlog za uočeni veći rizik kod vegetarijanki.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo