Naslovna / Psihologija

Narcisoidnost i kako da opstanemo u društvu narcisa

Priredio/la: S.St.|19:00 - 22. 06. 2023.

Ekstremna narcisoidnost može preći u mentalnu bolest koja se zove narcisoidni poremećaj ličnosti

narcisoidnost i narcisi Narcisi su ubeđeni da su superiorni, čak i kada to nije realnost Foto Shutterstock

Narcisoidnost je, jednostavno rečeno, sklonost da visoko mislimo o sebi i da imamo malo ili nimalo obzira prema drugima. Narcis je sebičan, sujetan i nezasit kada je reč o pažnji. Ali postoji raspon. Samo zato što imate neke od ovih osobina ne znači da ste mentalno bolesni.

Kada narcisoidnost postane problem

Stručnjaci bi mogli da kažu da narcisoidnost postaje problem kada te osobine počnu da utiču na naše odnose i iskrivljuju našu spoznaju sebe. Ekstremna narcisoidnost može preći u mentalnu bolest koja se zove narcisoidni poremećaj ličnosti. Naš život vrti se oko naše potrebe za odobravanjem. Ne razumemo ili ne brinemo o tuđim osećanjima. Ubeđeni smo da smo posebni i potrebno nam je da i drugi to potvrde.

Ogledalce, ogledalce, ko je najlepši na svetu

Narcisoidnost je termin koji vodi poreklo iz poznatog grčkog mita o lepom mladiću Narcisu koji nije mogao da se odvoji od sopstvenog odraza. Narcis je bio lep. Narcisi, s druge strane, ne moraju da budu lepi da bi verovali da to jesu. Oni su ubeđeni da su superiorni, čak i kada to nije realnost.

Neutaživa glad za pohvalama

Pohvala. To je ono što narcis želi od vas. Sve vreme. Njihov je apetit za tim neograničen. I ide samo u jednom pravcu, tako da ne očekujte ništa zauzvrat. A ako taj stalni tok laskanja i divljenja prestane makar na sekund, oni mogu vrlo brzo postati neprijateljski raspoloženi ili agresivni.

Nije ih briga ni za koga

I zaista, nije. Osećanja drugih ljudi nisu na radaru narcisa niti u okviru njihovog interesovanja. Obično nikada ne razvijaju empatiju. Oni vas vide kao sredstvo za postizanje onoga što žele ili kao prepreku na njihovom putu. Ponekad im nije namera da budu neosetljivi. Jednostavno su slepi za to kako utiču na vas.

Narcisi su nasilnici

Narcisova naduvana slika o sebi često prikriva strah o tome da nisu dovoljno dobri, uspešni. Kada im neko povredi ego ili ih uvredi, narcisi mogu da napadnu. Oni ponižavaju, omalovažavaju i zastrašuju. Mnoge studije povezuju narcisoidnost sa višim nivoima agresije i nasilja.

Romansa sa narcisom

Možda u početku ne mogu da se vide i prepoznaju znaci upozorenja. Narcisi su često šarmantni i popularni. Ali vremenom mogu postati hladni, manipulativni i okrutni. I često su neverni, uvek u potrazi za impresivnijim ili lepšim partnerom.

Sličan se sličnom raduje

Pomislili biste da narcisi čuvaju i pokazuju naklonost prema partnerima koji hrane njihov ego ili koji trpe njihovu neosetljivost. Ali to obično nije slučaj. Narcisi se povezuju sa svim tipovima ličnosti. Ipak, verovatnije je da će završiti u vezi sa drugim narcisom.

Narcisi kao saradnici

Narcisi ostavljaju dobar prvi utisak i ističu se na razgovorima za posao. Ali oni mogu biti loši zaposleni. Narcisi precenjuju svoje veštine i sposobnosti i kritikuju i omalovažavaju tuđe. Oni će učiniti sve što je potrebno da impresioniraju. Upadaće u privatne razgovore, davati neželjene savete i besramno krasti ideje. O njima loše misle i govore i zaposleni kojima su šefovi, osim onih koji su i sami narcisi.

Nije baš sve tako loše

Izvesna doza narcisoidnosti može biti dobra stvar. Može izgraditi vaše samopoštovanje i pružiti vam radost. Manje je verovatno da ćete biti depresivni, usamljeni ili obeshrabreni. „Normalni narcisi” su često odlični govornici i vizionari. To je možda razlog zašto su više plaćeni i više zarađuju u korporativnom svetu.

Ako mislite da je neko narcis…

Samo ih pitajte! Oni su iznenađujuće voljni da vam kažu tačno ko su. Nije da misle da s njima nešto nije u redu. Čak mogu da misle i da vam kažu da ste naivčina što i sami niste narcis. Oni se sigurno neće izviniti za svoje ponašanje ili način na koji žive i funkcionišu.

Vaš partner je narcis

Mogu da vas uljuljkaju velikim snovima kada je život dobar. Ali kada fantazija nestane, možda ćete postati koren svih njihovih problema. Ne prihvatajte i ne primajte se ni na jednu iskrivljenu sliku. Pomaže ako:

  • ih ne opravdavate kada lažu ili povređuju druge
  • shvatite da će i vama učiniti isto
  • se fokusirajte na sopstvene snove i ciljeve

Kako da se ponašamo sa narcisom

Postavite granice. Odlučite gde je vaša granica. Držite se toga čak i kada pokušavaju da vas kazne, šarmiraju ili maltretiraju.

Nežno kritikujte. Mogu da se naljute ako ugrozite njihovu predstavu o sebi. Fokusirajte se na to kako se osećate zbog njihovog ponašanja, a ne na njihove namere.

Okrenite se i odšetajte ako se naljute. Pokušajte ponovo kada se smire.

Nemojte se svađati. Verovatno vas neće čuti i mogu napadati vaše motive.

Lečenje narcisoidnosti i narcisa

Narcisi ne žele stručnu pomoć. Na kraju krajeva, defanzivnost je jedno od njihovih obeležja. Osim toga, ne postoji dokazano lečenje. Neki stručnjaci kažu da terapija razgovorom može pomoći narcisima da bolje razumeju kako njihovo ponašanje utiče na druge. Neki terapeuti mogu pokušati efikasnije tretmane namenjene za stanja sa sličnim osobinama, kao što je granični poremećaj ličnosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
maida babic
7:57, 23. 06. 2023.
Odgovori

procitaj

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo