Naslovna / Vesti

„Pacijenti su svetinja“: Svečano obeleženo 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“

Priredio/la: Ma.R.|15:18 - 11. 10. 2023.

Uz pohvale koje dolaze sa svih strana, iz zemlje i inostranstva, najdraže su one koje dolaze od pacijenata

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Predsednik Vučić na svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ Foto: Nikola Tomić/Telegraf.rs

Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 45 godina postojanja i rada Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz ogroman broj uglednih zvanica iz zemlje, regiona i inostranstva.

Prof.dr Milovan Bojić: Permanentna borba i impresivni razvoj, pacijent svetinja

Svečanosti je simbolično svojim prisustvom uveličao i Zoran Milićević, pacijent koji najduže nosi veštačko srce na svetu. Njemu je, prema rečima direktora Instituta „Dedinje“ prof. dr Milovana Bojića, ova intervencija uspešno urađena pre 6 godina.

Prof.dr Milovan Bojić je podsetio prisutne na 45 godina vreme permanentne borbe i kako je rekao, impresivnog razvoja, borbe za mesto i status lidera u ovoj oblasti i kod nas i u svetu.

Profesor dr Milovan Bojić Foto: Nikola Tomić/Telegraf.rs

– Uz pohvale koje dobijamo sa svih strana, najdraže su one koje dolaze od pacijenata. Svaki radnik Instituta Dedinja zna da je za njega pacijent svetinja. Od početnih 60 došli smo do današnjih gotovo 1000 zaposlenih i nastavne baze za tri medicinska fakulteta – naglasio je prof. dr Bojić.

Predsednik Vučić: Zahvalnost svima koji su zaslužni za spašavanje ljudskih života

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najpre čestitao jubilej, a nakon toga govorio o značaju Instituta i u našoj zemlji i u regionu. Zahvalio se Milovanu Bojiću za sve što je uradio prethodnih godina, ali i prethodnom direktoru prof.dr Bošku Đukanoviću.

– Zahvaljujem se i svim radnicima, lekarima, vrednim sestrama, svima koji su uvek držali do ugleda ove institucije i koji su uvek znali kako da doprinose rastu njenog ugleda. Potrudićemo se da se ubrzaju sve procedure oko radova na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, jer je ova institucija oduvek spašavala ljudske živote – naglasio je Vučić.

Predsednik je rekao i da će u naredna dva meseca biti obezbeđeni aparati za magnetnu rezonancu, mamografi i ultrazvučni aparati u velikom broju gradova i opština.

Impresivne brojke govore same za sebe

Svečanosti su pored velikog broja uglednih zvanica iz zemlje i inostranstva prisustvovali i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministarka prosvete prof.dr Slavica Đukić Dejanović i drugi.

Foto: Nikola Tomić/Telegraf.rs

Na Institutu „Dedinje“ se godišnje obavi više od 2.000 kardiohirurških operacija, od toga 1.750 operacija iz domena vaskularne hirurgije, oko 4.000 dijagnostičkih invazivnih kardiovaskularnih procedura, 2.000 dilatacija i više od 700 najsloženijih elektrofizioloških procedura.

Kako se navodi na sajtu Instituta, od osnivanja do danas u toj instituciji je lečeno više od 200.000 pacijenata, urađeno više od 50.000 kardiohirurških i vaskularnih operacija i 135.000 koronarografija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo