Naslovna / Vesti

Rak prostate često ne daje simptome i ne može da se prevenira, redovni pregledi čuvaju zdravlje

Priredio/la: D. T.|11:11 - 22. 11. 2023.

Karcinom može biti lokalizovan samo u prostati, regionalno proširen na okolne limfne čvorove i uznapredovali, metastatski, kada se putem krvi i limfe širi u kosti, jetru, pluća ili druge organe

rak prostate Prostata je mala žlezda kod muškaraca, u obliku oraha kojoj je glavna uloga da sa semenim kesicama učestvuje u stvaranju semene tečnosti, koja olakšava kretanje spermatozoida Foto: Freepik

Rak prostate: budi brži, zakaži pregled i pobedi, slogan je kampanje kojom Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i ove godine poziva muškarce da malo vremena posvete svom zdravlju i dođu na redovni pregled kod urologa. Samo na ovaj način moguće je otkriti problem na vreme i početi terapiju koja može da spase čoveku život.

Rak prostate vodeći uzrok umiranja od malignih bolesti kod muškaraca

Rak prostate je jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti muškaraca. U Evropi je najčešći karcinom muškaraca, a u Srbiji je, po učestalosti, odmah iza raka pluća i debelog creva. Godišnje oboli do 3.000 muškaraca i premine oko 900.

– Redovni urološki pregledi, rana dijagnoza i pravovremeno lečenje su ključni. Kada se rano otkrije, rak prostate se može izlečiti – objašnjava viši naučni saradnik dr Davorin Radosavljević, predsednik UMOS-a i rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Dr Radosavljević kaže da za rak prostate ne postoji prevencija i da je zato važno rano otkrivanje ove bolesti.

– Faktori rizika za nastanak raka prostate su starija životna dob, nasledni faktori i etnička pripadnost, na koje se, na žalost, ne može delovati, međutim, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost se preporučuju kao faktori koji povoljno utiču na opšte zdravlje” – naglašava dr Radosavljević.

Šta nam otkriva PSA test?

Prof. dr Zoran Džamić, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da muškarci koji u bližoj porodici imaju slučajeve raka prostate treba od druge polovine pete decenije da krenu na redovne urološke preglede.

– Ukoliko nije prisutna porodična anamneza, dovoljno je nakon 50-te godine starosti jedanput godišnje uraditi PSA test iz krvi (prostata specifični antigen, protein koji se sintetiše samo u prostati) i otići na pregled kod urologa. PSA nije tumor specifičan marker, već organ specifičan pa tako povišena vrednost PSA u krvi ne mora da znači da muškarac ima rak prostate, već to može biti posledica benignog uvećanja prostate ili zapaljenskog procesa. Da bi se jasno utvrdilo šta je uzrok i procenio rizik za razvoj raka prostate, važno je da urolog obavi pregled (PSA, digitorektalni pregled, ultrazvuk) – kaže prof. Džamić.

Prof. dr Džamić precizira da rak prostate često ne daje nikakve simptome dok bolest ne uznapreduje, s tim što se može javiti poremećaj u kvalitetu mokrenja – učestalo mokrenje, čekanje na mlaz, imperativni nagon na mokrenje, nemogućnost zadržavanja mlaza, noćno mokrenje, kao i krv u mokraći.

– Ukoliko je nešto od navedenog prisutno treba se obratiti odmah lekaru opšte medicine koji će dalje uputiti pacijenta. U uznapredovaloj fazi bolesti javljaju se bolovi u kostima, pre svega karlice, koji se mogu širiti na noge. Ukoliko se posumnja na postojanje raka, radi se biopsija prostate. Ako se histopatološki potvrdi rak, procenjuje se proširenost bolesti, a zatim se pacijent upućuje konzilijumu, gde se donosi odluka o najboljem načinu lečenja. Ako je bolest lokalizovana na samu prostatu, bez metastaza, može se izlečiti. Hirurgija, to jest odstranjenje cele prostate, je zlatni standard u lečenju ranog karcinoma – objašnjava prof. Džamić.

ARTA lekovi odlažu progresiju bolesti i poboljšavaju kvalitet života

Stručnjaci ističu da je tokom poslednjih 15 godina ostvaren veliki napredak u terapiji raka prostate, uvođenjem modernih hirurških procedura (laparoskopija, robotska hirurgija) kao i lekova nove generacije za različite faze bolesti koji su
visokoefikasni i pacijenti ih dobro podnose.

– Republički fond za zdravstveno osiguranje je 2017. godine stavio na Listu lekova inovativnu terapiju za pacijente u fazi metastatskog kastraciono-rezistentnog karcinoma prostate što nam je omogućilo efikasnije lečenje. Međutim, zalaganje urologa i medikalnih onkologa je da se i u hormon senzitivnoj fazi bolesti, pri pojavi metastaza, kao standard lečenja metastatskog hormonski osetljivog karcinoma prostate, u terapiju uvedu ARTA lekovi jer imaju značajnu prednost u preživljavanju, odlaganju progresije bolesti i daju poboljšan kvalitet života – ističe dr Radosavljević.

Individualni pristup pacijentu

Naučni saradnik prim. dr Suzana Matković iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, naglašava da je izuzetno važan idividualni pristup svakom pacijentu. Lečenje zavisi od stadijuma i agresivnosti bolesti, životnog doba, zdravstvenog stanja pacijenta, ali i od njegovih želja i očekivanja. Karcinom može biti lokalizovan samo u prostati, regionalno proširen na okolne limfne čvorove i uznapredovali, metastatski, kada se putem krvi i limfe širi u kosti, jetru, pluća ili druge organe.

– U terapiji uznapredovalog karcinoma prostate, treba slediti osnovne onkološke principe, a to je da se najbolji rezultati i ishod bolesti postižu kada se ona leči što ranije najefikasnijim lekovima. Stoga je neophodno uvođenje inovativnih lekova koji deluju na androgene receptore (takozvani ARTA lekovi) u ranijoj fazi bolesti, pri pojavi prvih metastaza u hormonski osetljivom karcinomu prostate. Danas se ti pacijenti u našoj zemlji leče samo androgen deprivacionom terapijom (kastracijom) pri čemu i rezultati velikih kliničkih studija i realne kliničke prakse u svetu nedvosmisleno pokazuju da to nije dovoljno. Uvođenjem ARTA lekova uz androgen deprivacionu terapiju bi se značajno odložilo dalje napredovanje bolesti. Uz produženje života obolelih i očuvanje dobrog kvaliteta života, kao i socijalne i radne aktivnosti, značajno bi se smanjili troškovi nege i lečenja komplikacija bolesti – kaže dr Matković.

Eksperti pozivaju muškarce da brinu o svom zdravlju i jednom godišnje odu na pregled kod urologa. Zaključuju da je rano prepoznavanje raka prostate, pravovremeno i adekvatno lečenje, od velikog značaja za pacijente i za zdravstveni sistem u celini.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo