Naslovna / Vesti

Operacija mioma materice bez reza 

Priredio/la: Lj.P.|12:00 - 22. 12. 2023.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine urađena po prvi put revolucionarna minimalno invazivna procedura tretmana mioma postupkom transvaginalne radiofrekventne ablacije mioma (Moving shot“ tehnika)

operacija mioma Strah od postojanja i porasta mioma (benignog tumora) predstavlja dodatno opterećenje za većinu žena Foto: Shutterstock

Miomi materice predstavljaju najčešće benigna ginekološka oboljenja i oni se javljaju kod više od polovine žena do pedesete godine života. Kod nekih žena ne izazivaju tegobe, dok kod drugih mogu izazvati obilna i učestala krvarenja iz materice, bolove, infertilitet (neplodnosti) i brojne druge tegobe. Strah od postojanja i porasta ovog benignog tumora predstavlja dodatno opterećenje za većinu žena.

Novom metodom transvaginalne radiofrekvente ablacije mioma operisane su tri žene, koje su nakon dva sata puštene iz Klinike, bez dodatnih tegoba i sposobne da se vrate redovnim životnim aktivnostima, saopštieno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine.

Transvaginalna radiofrekventna ablacija

– U potrazi za efikasnim i minimalno invazivnim tretmanom poslednjih godina je razvijena procedura transvaginalne radiofrekventne ablacije mioma („Moving shot“ tehnika), koja se do sada sa uspehom primenjivala u određenim centrima u Španiji i Italiji. Procedura je u pravom smislu minamlno invazivna, sprovodi se tretman mioma bez reza, primenom ultrazvučno vođene radiofrekventne ablacije i sama procedura se pokazala pouzdanom, efikasnom, visoko uspešnom, ali pre svega bezbednom i komfornom – kažu u UKCV.

Edukovani u Firenci

Prepoznavši važnost procedure i njene benefite za brojne pacijentkinje sa miomima materice upravnik Klinike profesor dr Đorđe Ilić je u prethodnom periodu prošao kroz obuku za primenu ove procedure u referentnom evropskom centru u Firenci, gde je uz pomoć vodećih stručnjaka iz ove oblasti uspešno obučen i sertifikovan za sprovođenje same procedure, kao i za dalju edukaciju ginekologa u našoj sredini.

Svega nekoliko nedelja po kompletiranju obuke u inostranstvu, od strane prof. dr Đorđa Ilića i njegovog tima sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCV uspešno su sprovedene prve procedure transvaginalne radiofrekventne ablacije mioma uz dalju edukaciju kadra u istom aktu. Sve tri pacijenkinje kojima je sprovedena procedura su nakon dva sata otpuštene sa klinike bez reza, dodatnih tegoba i sposobne da se vrate svojim redovnim životnim aktivnostima – navode u UKCV.

operacija mioma

Prof. dr Đorđe Ilić i tim Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCV nakon uspešno sprovedene prve procedure transvaginalne radiofrekventne ablacije mioma Foto: UKCV

Do sada je rađena klasična operacija

Dosadašnji operativni tretman mioma podrazumevao je klasičnu operaciju ili primenu endoskopskih metoda poput histeroskopije i laparoskopije koje se uspešno više decenija sprovode na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCV. Operativni tretman nosi određene rizike po pacijentkinju, diskomfor i opterećenje, kako žena i njihovog kvaliteta života, tako i zdravstvenog sistema, a neprekidni zadatak medicine kao struke i nauke je iznalaženje novih minimalno invazivnih modaliteta lečenja – istakli su u UKCV.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Majda
17:34, 22. 12. 2023.
Odgovori

Moving shop operacija u Belgiji su mi napravili pre 11 godine i izvadili 500gr. Mioma jajnike su ostavili jer nisu do dan danas bolesni i moji hormoni su u redu posto jajnike funkcionisu dobro imam 61 godina i preporucujem svima da ne cekaju kao ja 8 godina miom je bio u mene i bojala sam se da se operisem dok sam imala spiralu 8 godina miom je bio 2cm od kad sam izvadila spiralu poceo da raste pozdrav svima iz Belgie

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo