Naslovna / Vesti

„Pričajmo o roditeljstvu“: Panel o izazovima ranog roditeljstva, emocionalnim i drugim dilemama

Priredio/la: Ma.R.|12:14 - 02. 02. 2024.

Majke i očevi različito doživljavaju tranziciju u roditeljstvu adaptirajući se na nove uloge i ritam života

Roditeljstvo Foto: Shutterstock

Kako bi se unapredili odnosi, rešile određene dileme roditeljstva i podstakla komunikacija, buduće mame i tate, kao i oni koji su postali roditelji, imaće priliku da sa stručnjacima podele znanja i iskustva u subotu, 3. februara sa početkom u 11 časova u Dorćol Platz-u.

Majčinstvo nosi različite izazove

U prvim godinama roditeljstva, mnogi roditelji se suočavaju sa različitim emocionalnim i psihološkim izazovima. Majke i očevi različito doživljavaju tranziciju u roditeljstvu, adaptirajući se na nove uloge i ritam života.

Majčinstvo često nosi sa sobom različite promene u emocionalnom, psihološkom, sociološkom, pa i profesionalnom segmentu, te je veoma važno za žene da nauče kako da se nose za novim i izmenjenim ulogama bez stresa. Sa druge strane, uloga očeva je posebno važna u podršci prilagođavanju na novi život sa bebom, kao i učešće u brizi za dete i očuvanje zdravih partnerskih odnosa. Uz to, efikasna komunikacija između partnera je od suštinskog značaja ne samo za uspešno obavljanje nove roditeljske uloge, već i za očuvanje partnerskih odnosa.

Komunikacija među partnerima od najvećeg značaja

Postavljanje realnih očekivanja i uspostavljanje ravnoteže u roditeljstvu i partnerskim odnosima zahteva predanost oba partnera, ali i otvorenu komunikaciju i razgovor.

Kako bi se unapredili odnosi, rešile određene dileme roditeljstva i podstakla komunikacija, buduće mame i tate, kao i oni koji su postali roditelji, će imati priliku da sa stručnjacima pričaju o roditeljstvu u subotu, 3. februara sa početkom u 11 časova u Dorćol Platz-u.

Na panelu će govoriti:

  • Senka Simonović, psiholog i dečiji psihoterapeut (emocionalni izazovi sa kojim se suočavaju majke)
  • Miša Stojiljković, novinar i psiholog (izazovi roditeljstva iz muškog/očinskog ugla)
  • Jovana Ružičić, psiholog, osnivačica i direktorka „Centra za mame“ (komunikacija i partnerstvo nakon dolaska bebe).

Moderator je Dolores Milošev Erdeg.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo