Naslovna / Vesti

Lečenje karcinoma – Imunoterapija je vrh ledenog brega koji će tek dati rezultate i u Srbiji

Priredio/la: D. T.|10:21 - 02. 03. 2024.

Moćićemo da dajemo imunoterapiju za karcinom pluća za širi krug pacijenata, imunoterapiju za najagresivniji vid karcinoma dojke takozvani trostruko negativni, ciljane terapije za učestali metastatski rak prostate, nove terapije za karcinom jetre i imunoterapiju za raniju fazu melanoma. Što se tiče karcinoma dojke u ranoj fazi imaćemo sve što je registrovano na zemaljskoj kugli, kaže onkolog prof. dr Lazar Popović

kongres onkologa Prof. dr Lazar Popović: Godine 1975. takozvano petogodišnje preživljavanje pacijenta, kada se radi o svim malignim bolestima, bilo je oko 49 odsto. U Americi danas taj procenat iznosi skoro 80 odsto. Foto: Milena Anđela Mišić Atanacković

Lečenje karcinoma je napredovalo velikim koracima. Paradigma lečenja u onkologiji promenila se u poslednjih desetak godina, imunoterapija je napravila zaokret u lečenju pacijenata, naglašavaju stručnjaci.

Prema preciznim američkim statistikama, 1975. godine takozvano petogodišnje preživljavanje pacijenta, kada se radi o svim malignim bolestima, bilo je oko 49 odsto. U Americi danas taj procenat iznosi skoro 80 odsto, a sve ovo je uticalo na bolje ishode lečenja, rekao je onkolog prof. dr Lazar Popović uoči 13. Međunarodnog onkološkog kongresa koji je počeo u Novom Sadu.

Kongres koji je važan i za lekare i za pacijente

Na Kongresu u organizaciji Francusko-srpskog onkološkog udruženja, Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za onkologiju Vojvodine, koji traje do 3. marta, učestvuje više od 300 lekara, od čega 20 iz inostranstva. Stručnjaci iz Srbije i sveta razmeniće iskustva kada je u pitanju lečenje karcinoma dojke, gastrointestinalnih tumora, karcinoma pluća, uroloških maligniteta, a posebna tema biće imunoterapija malignih bolesti.

– U onkologiji se udvostručuje znanje za 70 dana, to je teško ispratiti, a lepo je kada ljudi koji su radili na inovacijama i kliničkim studijama i pored dostupnosti interneta dođu i razmene iskustva. Mnogo mladih doktora ide na usavršavanje u inostranstvo. Kolege iz sveta znaju i da mi imamo dobre stručnjake i da mnogo radimo, pa nas uključuju u studije, tako da neki naši pacijenti mogu da dobiju inovativnu terapiju i pre registracije. Sve ovo je veoma važno za pacijente i za nas kao lekare i naučnike – navodi prof. Popović.

Lečenje karcinoma – imunoterapija daje odlične rezultate

Skrining, inovativne terapije, edukacija stručnjaka, uticali su na bolje ishode lečenja. Prof. dr Popović podseća da za maligne bolesti znamo 2.000 godina, ali da se tek u poslednjih 50 godina razvija sistemsko lečenje. Prvi citostatici su se pojavili 60- tih godina prošlog veka, od tada do danas registrovano je više od 400 lekova za lečenje malignih bolesti

– Prvo smo imali citostatike, hormonsku terapiju, od 2000. godine pojavljuju se ciljane terapije i od tada se više ne razvijaju citostatici, a 2010. dobijamo imunoterapiju koja ne cilja malignu bolest, nego budi naš imuni sistem protiv malignih ćelija. Sada sa imunoterapijom imamo fantastične rezultate i to je vrh ledenog brega, imunoterapija će tek da pruži rezultate. U ovom momentu u svetu se radi na oko 1.700 kliničkih studija. Sada je u toku nešto što kombinuje imunoterapiju i ciljanu terapiju to su konjugati antitela – ističe dr Popović.

Konjugati antitela nova su klasa lekova koji se razvijaju i ciljaju samo ćelije raka. Preciznim antitelom stručnjaci pronađu određeni receptor na malignoj ćeliji i na to telo zakače citostatik sa malom toksičnošću za pacijenta i visokim dozama ubica malignih ćelija.

Uskoro nova lista imunološke terapije za lečenje karcinoma

Kada je u pitanju dostupnost imunoterapije lekari u Srbiji nemaju sve, ali situacija je sve bolja, objašnjava dr Popović. Imunoterapija za metastatski melanom primenjuje se 7 godina, a od pre pet godina za jedan od oblika karcinoma pluća.

-Nova lista koja će uskoro biti dostupna uključiće čitav niz novih terapija. Moćićemo da dajemo imunoterapiju za karcinom pluća za širi krug pacijenata, imunoterapiju za najagresivniji vid karcinoma dojke takozvani trostruko negativni, ciljane terapije za učestali metastatski rak prostate, nove terapije za karcinom jetre i imunoterapiju za raniju fazu melanoma. Što se tiče karcinoma dojke u ranoj fazi imaćemo sve što je registrovano na zemaljskoj kugli. U sledećem koraku nadamo se da ćemo dobiti imunoterapiju za metastatski karcinom bubrega i imunoterapija za ginekološke malignitete, pre svega za karcinom grlića materice koji se nažalost kod nas još često dijagnostikuje u uznapredovaloj fazi. Ovaj karcinom u razvijenim zemljama maltene više ne postoji zbog vakcinacije, kod nas ga i dalje ima i zato nam je potrebna adekvatna terapija – ističe prof. dr Popović.

Jedan od vodećih skupova onkologa

Poslednjih godina, Međunarodni onkološki kongres u Novom Sadu postao je jedan od najvećih i najposećenijih onkoloških skupova u Srbiji. Prvi kongres organizovan je 2009. godine, kao rezultat entuzijazma i zalaganja prof. dr Darjane Jovanović sa Instituta za onkologiju Vojvodine i prof. dr Žan Pjer Lotza upravnika onkologije, iz bolnice Tenon u Parizu.

Prof. dr Lazar Popović je naglasio da je osnivač kongresa dr Lotz više od 70 puta bio u Novom Sadu, puno uradio na lečenju pacijenata u Srbiji, donosio je lekove i neke vodio na lečenje u Francusku. Dr Lotz je dobio ključeve grada Novog Sada i proglašen je za počasnog građanina Novog Sada.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Aniko Dvorski
13:01, 02. 03. 2024.
Odgovori

Ima li nade za mezotelijum pleure? Primiti neku novu terapiju?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo