Naslovna / Vesti

Humani papiloma virus više nije nepoznat: Rak grlića materice može biti iskorenjen i kod nas

Priredio/la: Ma.R.|12:00 - 06. 03. 2024.

Najalarmantnije je što je sada pik pojavljivanja prvih simptoma raka grlića materice kod žena oko 32. do 35. godine života, upozoravaju stručnjaci

HPV virus karcinom grlića materice Infekcija HP virusom Foto: Shutterstock

Informisanost o Humanom papiloma virusu (HPV) u Srbiji je mnogo bolja, ali i dalje mala u poređenju sa Evropskim zemljama. Iako čak 85 odsto ispitanika zna da HPV infekcija može da izazove karcinom, kod nas je vakcinisano svega pet odsto dece.

Svakog dana kod u Srbiji umru dve žene od raka grlića materice

U zemlji u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog raka grlića materice, zabrinjavajući podatak jeste da je dve trećine ispitanika reklo da im pedijatri uopšte nisu preporučili imunizaciju dece protiv ovog virusa.

Ovo su podaci najnovijeg istraživanja o informisanosti stanovništva o HPV imunizaciji, koje je Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“ realizovalo tokom februara 2024. godine uz pomoć Udruženja žena „Naša Aska“.

Vakcina za devojčice i dečake od 9 do 19 godina u Srbiji besplatna

Rak grlića materice je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu i godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja. Sa više od 1.500 novoobolelih i približno 700 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod žena u Srbiji. Od juna 2022. država je prepoznala imunizaciju kao najefikasniju zaštitu od HPV, vakcina je besplatna za sve dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina.

– Nakon dve godine smo ponovili istraživanje kako bismo mogli da vidimo da li ljudi danas više znaju o HPV, da li su se promenili neki stavovi vezano za vakcinaciju. Kada pogledamo rezultate, vidi se da se po malo stvari pomeraju na bolje, ali to samo pokazuje da moramo da radimo i dalje kako bi ostvarili veće pomake. Ono što je značajno, jeste da građani danas znaju mnogo više o HPV i posledicama koje on izaziva. Zahvaljujući aktivnostima, pre svih udruženja pacijentkinja i medija ta informisanost je bolja, ali nam još uvek nedostaje znanja, odlučnosti i edukacije medicinskih radnika – kaže dr Mima Fazlagić, ginekolog i predsednica Udruženja žena “Naša Aska” koje je u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“ uradilo istraživanje o informisanosti o HPV i dodaje:

Masovna zaraženost mladih, jer ne koriste zaštitu

– Sa druge strane, kratko je vreme da bi se u praksi situacija promenila. I dalje je veliki broj mladih zaražen HPV virusom. Smatra se da je u svetu populacija od 17 do 23 godina zaražena preko 80 odsto ovim virusom. Kod nas je malo više, jer mladi ne koriste zaštitu. Ta masovna zaraženost HPV-om je uzrokovala da se rak grlića materice javlja u većem procentu. Najalarmantnije je što je sada pik pojavljivanja prvih simptoma raka grlića materice kod žena oko 32. do 35. godine života.

U zemljama u kojima je vakcina uvedena drastično smanjena stopa obolevanja

Rak grlića materice nastaje sporo i efekat na smanjenje učestalosti ovog oboljenja nastaje tokom više godina i decenija nakon uvođenja vakcine. Podaci pokazuju da je u zemljama gde je vakcina uvedena, već došlo do drastičnog smanjenja obolevanja. U Srbiji je vakcina protiv HPV uvrštena kao preporučena, ali ne i obavezna. Ono što je važno jeste da ta preporuka ne sme da ostane mrtvo slovo na papiru, nego da i zdravstveni radnici aktivno rade na promociji vakcine, jer je preporuka isto toliko jaka kao i ona koja važi i za obavezne vakcine.

HPV rak grlića materice

Dr Jelena Mitrović, pedijatar (Dom Zdravlja „Simo Milošević“ Čukarica, Dr Mima Fazlagić, ginekolog (Udruženje žena „Naša Aska“), Gorica Đokić (Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“) Foto: Jelena Branković

Vakcina protiv HPV ne sprečava samo karcinom grlića materice, već i druge maligne bolesti

– Jedna od najboljih vesti u prethodnom periodu je da je država o trošku RFZO omogućila vakcinaciju devojčica i dečaka protiv HPV. Ovu mogućnost treba iskoristiti i zato pozivamo roditelje da vakcinišu decu, jer se na ovaj način sprečava pojava karcinoma raka grlića materice, kao i rak penisa, vagine, anusa, ždrela i drugih, dok organizam nakon vakcinacije stvara antitela na HPV. Iskustva zemalja, kao što je Australija i skandinavske zemlje, pokazuju da je kod više od 95 odsto stanovništva iskorenjen HPV, a samim tim i rak grlića materice. Ako za ovako tešku bolest postoji vakcina, treba iskoristi tu mogućnost i sprečiti svaki mogući rizik da do nje ne dođe – istakla je Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“.

Cilj dalje osnaživanje javnosti i širenje svesti o potrebi većeg obuhvata vakcinacije

Međutim, dodala je Đokić, ono sto u ovom trenutku raduje jeste da je istraživanje pokazalo mnogu veću informisanost građana o HPV.

– To je podatak koji pokazuje da mi kao udruženje radimo dobru stvar kada je u pitanju podizanje svesti o vakcinaciji. Zato ćemo nastaviti sa aktivnostima sa ciljem osnaživanja i širenja svesti  o značaju HPV imunizacije i bolje informisanosti javnosti, kako bi obuhvat vakcinacije bio veći, a samim tim i sprečila bolest – istakla je Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo