Naslovna / Vesti

Otvorena vrata u šest domova zdravlja, vakcinacija dece protiv HPV bez zakazivanja 

Priredio/la: V.St.|10:59 - 17. 04. 2024.

U šest beogradskih domova zdravlja počela je nedelja otvorenih vrata, kada će roditelji moći da  vakcinišu svoju decu protiv humanog papiloma virusa bez zakazivanja

HPV Učesnice „Nedelje otovrenih vrata za vakcinaciju protiv“ Foto: Jelena Babić Foto: Jelena Babić

U odnosu na broj dece oba pola u 10 generacija za koje je moguća besplatna imunizacija, do sada je prvom dozom protiv HP virusa vakcinisano svega 5,6 odsto devojčica i dečaka, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno  zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Vakcina protiv HPV o trošku RFZO

Prema poslednjim raspoloživim podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“ do 12. aprila dato je  ukupno 75.615 doza vakcine. Prvu dozu devetovalentne vakcine protiv oboljenja izazvanih HPV  primilo je ukupno 36.888 dece uzrasta od 9 do 19 godina, od toga 75,8 odsto činile su devojčice, a  24,2 odsto dečaci. Broj dece uzrasta 9 do 14 godina koji je primio prvu dozu HPV vakcine iznosi 20.839,  od kojih je 59,2 odsto potpuno vakcinisano i drugom dozom. Broj dece uzrasta 15 do 19 godina koji  je primio prvu dozu HPV vakcine iznosi 16.049, od kojih je 65 odsto potpuno vakcinisano sa tri doze,  u skladu sa uzrastom. Pored vakcinacije dece, od 4.4.2024. godine započeta je i vakcinacija studenata  uzrasta 19 do 26 godina u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, pri čemu je prvu dozu vakcine  primio 1.701 student. 

Iako je Srbija još u junu 2022. godine obezbedila vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces  imunizacije devojčica i dečaka, stiče se utisak da veliki broj roditelja i dece i dalje nije upoznat o  mogućnosti dobijanja vakcine i zaštite od HPV. Iz tog razloga organizovana je svojevrsna nedelja  otvorenih vrata i to u domovima zdravlja Voždovac, Zemun, Novi Beograd, Čukarica, Rakovica i Stari  grad, u kojima će roditelji moći da dovedu svoju decu da ih zaštite od HPV i bez prethodnog  zakazivanja kod pedijatara.

Otvorena vrata uoči Evropske nedelje imunizacije

Pored Beograda, Otvorena vrata za HPV imunizaciju organizovana su i u južno-bačkom okrugu,  Sremskoj Mitrovici, Rumi, Požarevcu, Obrenovcu i dr. I to sve uoči Evropske nedelje imunizacije koja  se obeležava od 22-28. aprila. 

U toku nedelje otvorenih vrata pregledi kod pedijatara neće morati da se zakazuju. Svako dete će  pre vakcinacije vakcinom protiv HPV-a biti pregledano od strane pedijatra. S obzirom da imamo  dobru saradnju i sa školama na teritoriji Opštine Voždovac, obavestili smo i sve rukovodioce škola o nedelji otvorenih vrata. DZ Voždovac je do sada imao dosta dobar odziv, vakcinisali smo veliki broj dece na našoj opštini HPV vakcinom. Nadamo se da će to tako i ostati – kaže dr Aleksandra Sekulić  Frković, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Voždovac. 

HPV vakcina se preporučuje i dečacima

Glavni uzročnik raka grlića materice je Humani Papiloma Virus (HPV). Najalarmantniji podatak jeste da danas prve simptome raka grlića materice najčešće dobijaju žene u dobi od 32. do 35. godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je ovaj tip raka bio učestaliji kod žena u  kasnijoj životnoj dobi. Međutim, i pored toga što protiv ovog oboljenja postoje dva vida prevencije,  imunizacija i redovni ginekološki pregledi, Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice od kojeg godišnje gotovo 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi bitku sa ovom bolešću. Treba imati u vidu da je visok obuhvat imunizacije dečaka takođe veoma bitan, jer je  dokazano da postoji povećana stopa oboljevanja od raka anusa, penisa i usne duplje, za šta je takođe  odgovorna dugotrajna infekcija određenim tipovima HPV-a. 

Govoreći o preventivnim pregledima odraslih žena dr Julijana Banovac, načelnica ginekologije u  Domu zdravlja Voždovac ističe da žene koje imaju svest o redovnim ginekološkim pregledima, kod  lekara dolaze redovno. 

– U odnosu na prethodne godine, stiče se utisak da je ta svest o preventivnim pregledima podignuta  na viši nivo, tako da imamo veći odziv žena koje dolaze na preventivne preglede. Napravili smo  diskretan pomak po pitanju pregleda, ali rezultati bi trebali da budu još bolji. Bitno je pokrenuti žene  iz ciljne populacije da u što većem broju posećuju ginekologa i odrađuju preventivne preglede. Naš  dom zdravlja je od 2012. godine uključen u proces sprovođenja skrininga na rak grlića materice, tako  da mi pozivamo pacijentkinje i na taj način pokrivamo kategoriju stanovništva od 25 do 64 godine  koja je uključena u skrining program – objašnjava dr Banovac. 

Povećanje svesti kod opšte i stručne javnosti o važnosti HPV imunizacije

Krajem prošle godine Udruženje pacijentkinja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“  je podelio priznanja najuspešnijim domovima zdravlja koji su najviše doprineli u podizanju svesti o  ovoj bolesti, kao i obuhvatu imunizacije protiv HPV u Srbiji. 

– Mi imamo i manje uspešne domove zdravlja gde je procenat vakcinisane i zaštićene dece veoma  mali. Tamo gde se lekari pedijatri trude da roditeljima objasne korist od vakcinacije, tu je i veći  obuhvat zaštićene dece. To samo ukazuje da moramo više da radimo na povećanju svesti kako kod  opšte, tako i kod stručne javnosti i podizanju obuhvata vakcinacije u sredinama, odnosno domovima  zdravlja gde je obuhvat mali. Iz tog razloga, organizovanje akcija kao što su otvorena vrata u  domovima zdravlja pokazuje da aktivnije radimo svi zajedno na ovom polju, jer iako je Srbija  obezbedila vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces imunizacije devojčica i dečaka, veliki  broj roditelja i dalje nije dovoljno informisan o mogućnostima dobijanja vakcine i zaštite od HPV – kaže Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo