Naslovna / Vesti

Nematode: Paraziti u vodi i njihova opasnost po zdravlje

Priredio/la: Vesna Stanimirović|13:06 - 21. 08. 2024.

Nematode, poznate kao valjkasti crvi, su mikroskopski paraziti koji se često nalaze u zemljištu, rekama, morima i izvorima vode. Njihovo prisustvo može značajno uticati na kvalitet vode za piće, menjajući njen izgled, miris i ukus. Iako mnoge vrste nematoda nisu štetne za ljudsko zdravlje, važno je razumeti koje vrste mogu izazvati zdravstvene probleme i kako se javljaju u vodi

nematode Nematode, poznate kao valjkasti crvi, su mikroskopski paraziti koji se često nalaze u zemljištu, rekama, morima i izvorima vode Foto: Shutterstock

Nematode, ili valjkasti crvi, predstavljaju mikroorganizme koji se često sreću u zemljištu, rekama, morima, jezerima, pa čak i izvorima vode. Ovi mikroskopski paraziti, kojih postoji više od 80.000 vrsta, od kojih preko 15.000 vodi parazitski način života, mogu uticati na kvalitet i sigurnost vode za piće. Kada se njihov broj u vodi poveća, neophodno je primeniti odgovarajuće mere dezinfekcije kako bi se uklonili iz vodenih resursa.

Uzroci pojave nematoda u vodi

Nematode se u vodi obično javljaju usled kontaminacije iz zagađenog zemljišta ili zbog tehničkih problema tokom tretmana vode u vodovodu. Posebno su česte u bunarskoj vodi koja se retko kontroliše ili u bunarima koji nisu pravilno izgrađeni i obezbeđeni.

Opasnost po ljudsko zdravlje

Iako su nematode najčešće bezopasne, neke mogu izazvati zdravstvene probleme.

  • Ankilostome, na primer, prenose se putem zaražene vode i zemlje i mogu izazvati anemiju.
  • Ascaris lumbricoides, poznate kao velike dečje gliste, uzrokuju bolove u stomaku, proliv, svrab i gubitak težine.
  • Trihinela, koja se prenosi konzumacijom zaraženog svinjskog mesa, takođe može izazvati tegobe.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, prisustvo do 10 jedinki nematoda po litri vode obično ne predstavlja rizik za zdravlje.

Zanimljivosti o nematodama

Nematode, poznate i kao valjkasti crvi, mogu varirati u dužini od nekoliko milimetara do čak dva metra. Ovi paraziti su posebno prisutni u toplim tropskim područjima, a većina infekcija dolazi iz inostranstva. Deca su naročito podložna ovim infekcijama, dok lečenje obično daje dobre rezultate, iako potpuno iskorenjivanje ostaje izazov.

Infekcije nematodama

Otprilike 60 vrsta nematoda može zaraziti ljude, pri čemu se najčešće šire u crevima. Neke vrste mogu migrirati u različite delove tela. Uglavnom ulaze u ljudski organizam putem kontaminiranih ruku, vode ili hrane, a neki mogu ući i kroz kožu. Neke od najčešćih vrsta koje izazivaju infekcije su:

  • Ascaris lumbricoides (ljudski valjkasti crv): najčešća infekcija valjkastim crvima, pogađa oko milijardu ljudi širom sveta.
  • Ankilostomijaza
  • Drakunkulijaza (bolest gvinejskog crva)
  • Filarioza: uzrokuju je filarijski crvi koji mogu izazvati ozbiljne bolesti, poput limfatične filarioze (Wuchereria bancrofti) i kožne filarioze (Loa loa).

Simptomi infekcije

Simptomi zavise od vrste crva, a mnogi zaraženi nemaju nikakve tegobe. Značajni simptomi uključuju visoku temperaturu, bolove u stomaku, alergijske osipe, mučninu, povraćanje, dijareju, kao i respiratorne probleme poput kašlja i otežanog disanja.

Lečenje i prevencija infekcija

Lečenje nematodnih infekcija uključuje primenu antiparazitskih lekova, poboljšanje sanitarnih uslova i edukaciju o ličnoj higijeni. Prevencija infekcija nematodama oslanja se na održavanje higijene i izbegavanje kontaminirane hrane, kao i pranje voća i povrća kontaminiranom vodom. U rizičnim područjima preporučuje se konzumacija samo kuvane hrane, izbegavanje zelenog povrća i salata, kao i redovno pranje ruku. U nekim slučajevima, profilaktička upotreba lekova može biti preporučena, posebno tokom putovanja u područja gde su nematode uobičajene.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo