Naslovna / Vesti

Diklofen lek od 50 mg povlači se iz upotrebe u Srbiji i Crnoj Gori

Priredio/la: I.V.|16:43 - 05. 09. 2024.

Diklofen lek hitno se povlači iz prometa a zameniće ga medikamenti drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu

diklofen lek Lek Diklofen povučen iz upotrebe Foto: Shutterstock

Diklofen lek, tablete od 50 miligrama, kompanije Galenika povlači se iz upotrebe, saopštio je danas Republički fond za zdravstveno osiguranje. RFZO je dobio obaveštenje proizvođača o povlačenju iz prometa leka diklofen koji se o trošku Zavoda obezbeđuje za bolničku primenu.

Lek Diklofen povlači se iz upotrebe zbog parametra nečistoće

Kako se navodi u saopštenju RFZO, odluka kompanije „Galenika“ o povlačenju leka doneta je zbog neodgovarajućih rezultata ispitivanja stepena čistoće. Povodom te odluke, RFZO ističe da se na listi lekova nalaze lekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu, tako da snabdevanje tržišta i dostupnost terapije ni na koji način nisu ugroženi.

Prema pisanju crnogorskih medija, tablete Diklofen preventivno su pre dva dana povučene iz veledrogerija i apoteka u Crnoj Gori zbog sumnje u neispravnost u kvalitetu leka, iako za pacijente koji ga uzimaju trenutno ne postoji bezbednosni rizik, kako navodi Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore. Postupak povlačenja leka u Crnoj Gori sprovodi se na osnovu sumnje u neispravnost u kvalitet leka, s obzirom na to da je tokom redovnih ispitivanja stabilnosti, koje sprovodi proizvođač, dobijen rezultat izvan specifikacije za parametar nečistoće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo