Naslovna / Vesti

Diklofen se povlači, oglasila se i Agencija za lekove: Postoji li rizik za ljudsko zdravlje?

Priredio/la: D. T.|16:07 - 06. 09. 2024.

Važno je napomenuti da ovo povlačnje nema efekte na dostupnost redovne terapije i snabdevenost tržišta

diklofen Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije će i nadalje na transparentan način obaveštavati javnost o svim relevantnim informacijama o pitanjima iz njene nadležnosti Foto: Shutterstock

Diklofen lek, tablete od 50 miligrama, kompanije Galenika juče su prema odluci RFZO povučene iz upotrebe, a danas je to potvrdila i Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. U saopštenju Agencija za lekove navodi da proizvođač Galenika a.d. Beograd, Srbija sprovodi dobrovoljno povlačenje leka Diklofen, gastrorezistentna tableta, 20×50 mg sa tržišta Republike Srbije.

Postoji li rizik  od upotrebe leka diklofen?

Diklofen se povlači do nivoa veleprodaja i apoteka. Naglašavamo da nije prepoznat niti dokazan bilo kakav rizik po zdravlje ljudi, već je utvrđeno da proizvod ne odgovara u potpunosti propisanoj specifikaciji. Konkretno, tokom redovnog ispitivanja studije stabilnosti koje sprovodi proizvođač utvrđeno je da je rezultat za parametar nečistoće bio izvan specifikacijskih granica u manjoj meri, naglašava Agencija za lekove.

Dodaje se i da Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije nije prijavljena ni jedna neželjena reakcija koja se može dovesti u vezu sa ovim odstupanjem.

Pacijentima i dalje dostupni lekovi koji sadrže istu aktivnu supstancu

Važno je napomenuti da ovo povlačnje nema efekte na dostupnost redovne terapije i snabdevenost tržišta jer su pacijentima u Srbiji i dalje dostupni lekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu – diklofenak.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije će i nadalje na transparentan način obaveštavati javnost o svim relevantnim informacijama o pitanjima iz njene nadležnosti, i stručnim radom štititi građane Srbije od bilo kakvih rizika vezanih za lekove i medicinska sredstva. Kao i u ovom primeru, Agencija će u interesu zdravlja pacijenata i dalje sarađivati sa svim akterima na tržištu i drugim zainteresovanim stranama, naglašavaju iz Agencije za lekove.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo