Vesti

FDA odobrila lek za ulcerozni kolitis: Novi tretman normalizuje izgled crevne sluznice

Priredio/la: I. V.

Za inflamatornu bolest creva koja uzrokuje upalu i čireve u digestivnom traktu važno je kako novi lek deluje na crevnu sluznicu

Tremfya (guselkumab) lek za ulcerozni kolitis  američka Uprava za hranu i lekove FDA odobrila je za upotrebu i to za lečenje odraslih sa umereno do teško aktivnim ulceroznim kolitisom. Tremfya je prvi i jedini inhibitor interleukina-23 dvostrukog dejstva odobren za lečenje aktivnog ulceroznog kolitisa. Odobren je za primenu kao indukciona doza od 200 mg intravenozno, do 8 nedelja, i daje ga zdravstveni radnik.

Ulcerozni kolitis je neizlečivo stanje sa prekomernom upalom u crevima

Ulcerozni kolitis je inflamatorna bolest creva koja uzrokuje upalu i čireve u digestivnom traktu. Bolest utiče na unutrašnju sluznicu debelog creva, koja se naziva i rektum. Kod većine ljudi, simptomi se obično razvijaju tokom vremena, a ne iznenada. Ulcerozni kolitis može da bude  iscrpljujuć i ponekad može da dovede do komplikacija opasnih po život. Spada u neizlečiva stanja koja podrazumevaju prekomernu upalu u crevima, što dovodi do simptoma kao što su bol u stomaku i dijareja. Stručnjaci napominju da su rana dijagnoza i lečenje ključni za poboljšanje ishoda. Do sada je postojalo nekoliko novih tretmana koji mogu značajno da smanje znake i simptome bolesti i dovedu do dugotrajne remisije, a najvoviji tretman čak menja izgled  crevne sluznice.

Lek za ulcerozni kolitis postigao endoskopsku remisiju

Odobrenje leka zasnovano je na rezultatima studije faze IIb/III QUASAR programa, koja je pokazala da je polovina pacijenata koji su primali lek od 200 mg subkutano svake četiri nedelje i 45 procenata pacijenata koji su primali Tremfya od 100 mg na svakih 8 osam nedelja, postigli primarnu krajnju tačku kliničke remisije u 44. nedelji u odnosu na 19 procenata pacijenata koji su primali placebo.

Za godinu dana, 34 odsto pacijenata koji su primali dozu od 200 mg i 35 procenata onih koji su dobijali 100 mg leka postiglo je endoskopsku remisiju u poređenju sa 15 odsto pacijenata koji su koristili placebo.

– Tretman Tremfyjom rezultirao je značajnim poboljšanjem hroničnih simptoma ulceroznog kolitisa, i što je najvažnije, normalizacijom endoskopskog izgleda crevne sluznice – naglasio je dr David T. Rubin sa University of Chicago Medicine i vodeći istraživač QUASAR programa.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.