Naslovna / Vesti

Kako se pravilno koristi hitna kontracepcija

Priredio/la: V.St.|13:00 - 26. 09. 2024.

Hitna kontracepcija nije zamena za redovnu zaštitu i ne treba se koristiti često. Iako može biti izuzetno efikasna u sprečavanju neželjene trudnoće, naročito ako se primeni odmah nakon nezaštićenog odnosa, njena učestala upotreba nosi rizike i nije namenjena za kontinuiranu zaštitu

hitna kontracepcija Kristina Kovačević: Efikasnost hitne kontracepcije najviše zavisi od vremena koje je proteklo između seksualnog odnosa i upotrebe hitne kontracepcije Foto: Shutterstock/Farmaceutska komora Srbije

Hitna kontracepcija obuhvata metode kontracepcije koje se mogu primeniti nakon seksualnog odnosa u cilju sprečavanja ili odlaganja ovulacije i, posledično, sprečavanja trudnoće. Efikasnost hitne kontracepcije dostiže 95-99 odsto ukoliko se primenjuje pravilno i u kratkom vremenskom periodu nakon seksualnog odnosa.

Kada se preporučuje primena hitne kontracepcije

Najčešća metoda hitne kontracepcije je primena leka levonorgestrela (pilula za dan posle), kojeg farmaceut u apoteci može da izda bez lekarskog recepta, a u izuzetnim situacijama ginekolog može da postavi intrauterini uložak sa bakrom, takozvanu bakarnu spiralu.

– Kada nam se žena u apoteci obraća za pomoć kod hitne kontracepcije, pre izdavanja leka procenjujemo koliko je vremena prošlo od seksualnog odnosa i da li se može preporučiti primena hitne kontracepcije, a ukoliko da, koja i na koji način bi je trebalo primeniti. Tablete sa levonorgestrelom za hitnu kontracepciju farmaceut može da izda bez lekarskog recepta samo ženama i devojkama starijim od 16 godina, ukoliko od odnosa nije prošlo više od 72 sata i ukoliko ne kasni menstruacija. Prilikom izdavanja, farmaceut će upitati i za redovnost menstrualnih ciklusa, jer je važno isključiti mogućnost trudnoće. Ukoliko su prisutni simptomi krvarenja ili jakog bola u stomaku, ženu upućujemo lekaru. Upućivanje lekaru se savetuje i kod žena koje boluju od Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa, jer su to bolesti koje mogu ugroziti resorpciju lekova i umanjiti efikasnost hitne kontracepcije. Vrlo je važno prilikom zahteva za hitnom kontracepcijom u apoteci, naglasiti ukoliko ste u proteklih mesec dana primenjivale lekove poput karbamazepina, rifampicina, fenitoina, preparata kantariona i drugih lekova – objašnjava spec. farm. Kristina Kovačević, farmaceutkinja iz Farmaceutske komore Srbije.

Šta je cilj primene hitne kontracepcije

Cilj primene hitne kontracepcije je da se efikasno spreči nastanak neželjene trudnoće. Stoga su farmaceuti u apotekama tu da preporuče najbolji metod hitne kontracepcije i pruže savetovanje o pravilnoj primeni i dodatnim informacijama koje mogu biti od koristi.

– Efikasnost hitne kontracepcije najviše zavisi od vremena koje je proteklo između seksualnog odnosa i upotrebe hitne kontracepcije. Najveća efikasnost tableta sa levonorgestrelom je u prvih 12 sati od nezaštićenog odnosa, ali se može primeniti i do 72 sata nakon odnosa. Levonorgestrel je lek koji se primenjuje oralno, najčešće kao pojedinačna doza. Efikasnost može biti smanjena kod gojaznih žena – ističe Kovačević.

Najvažnije o piluli za hitnu kontacepciju

Pilula za hitnu kontracepciju, najčešće sadrži sintetički hormon levonorgestrel, i deluje tako što sprečava ili odlaže ovulaciju – oslobađanje jajne ćelije iz jajnika. Ako ovulacija ne nastupi, spermatozoidi nemaju jajnu ćeliju koju bi oplodili, što sprečava mogućnost trudnoće.

Osim toga, pilula može promeniti strukturu sluzokože materice, što otežava implantaciju oplođene jajne ćelije, i zgusnuti cervikalnu sluz, čineći prolaz spermatozoidima kroz matericu otežanim. Međutim, pilula ne izaziva prekid već započete trudnoće, i nije abortivno sredstvo.

Nije zamena za redovnu kontracepciju

Hitna kontracepcija ne predstavlja zamenu za redovnu kontracepciju, ne štiti od narednih nezaštićenih odnosa niti od seksualno prenosivih bolesti. Stoga, ovim putem skrećemo pažnju na to da je redovna kontracepcija preporučeni vid prevencije neželjene trudnoće (kontraceptivne tablete, prezervativi), a da hitna kontracepcija postoji da se žena zaštiti od neželjene trudnoće u nepredviđenim situacijama, kao što je npr. pucanje prezervativa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo