Naslovna / Zdravlje

Kontracepcija u Srbiji i dalje bauk, kako se štitimo od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti

Piše: Danijela Tadić|17:00 - 26. 09. 2022.

Kod nas se kontracepcija ne koristi u dovoljnoj meri i još uvek veliki broj žena i muškaraca nema dovoljno znanja o kontracepciji. Prekinuti odnos nije kontracepcija i vrlo često, pogotovo mlade žene ostanu na taj način trudne Najčešće se koristi kondom, ali ne u dovoljnoj meri i na ispravan način, kaže ginekolog dr Mima Fazlagić

kontracepcija Kontracepcija podrazumeva metode koje se koriste za sprečavanje neželjene trudnoće. U Srbiji se najviše koristi kondom Foto: Shutterstock i Jakov Sinović

Kontracepcija podrazumeva metode koje se koriste za sprečavanje neželjene trudnoće. Stručnjaci smatraju da se u Srbiji najviše upotrebljava kondom kao zaštita od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti. Veliki problem su predrasude, tako da neke mlade osobe više veruju neproverenim podacima sa društvenih mreža, nego naučno zasnovanim činjenicama. Ginekolozi naglašavaju da pilula za dan posle nije kontracepcija.

Svetski dan kontracepcije 26. septembar

Kampanja Svetskog dana kontracepcije, 26. septembra, pokrenuta je 2007. godine na globalnom nivou, sa ciljem da se ukaže na važnost upotrebe različitih metoda kontracepcije i odgovornog seksualnog ponašanja. Pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje je jedno od osnovnih ljudskih prava, koje podrazumeva, kako ističu stručnjaci, bezbedne seksualne odnose na zadovoljstvo oba partnera, bez prinude i nasilja i straha od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

Kod nas se kontracepcija ne koristi u dovoljnoj meri i još uvek veliki broj žena i muškaraca nema dovoljno znanja o kontracepciji. Prekinuti odnos nije kontracepcija i vrlo često, pogotovo mlade žene ostanu na taj način trudne. Najčešće se koristi kondom, ali ne u dovoljnoj meri i na ispravan način – kaže za portal eKlinika ginekolog dr Mima Fazlagić.

Mladi se više oslanjaju na internet

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, vodeći rizici po zdravlje mladih su, pored upotrebe psihoaktivnih supstanci i visokog nivoa povreda, niska stopa kontraceptivne zaštite, a mladi se danas više oslanjaju na neproverene podatke, nego na stručno mišljenje.

-Pre trideset i više godina savetovališta za mlade su bila mnogo aktivnija nego danas. Verovatno se danas mladi oslanjaju na internet, ali činjenično stanje pokazuje da to nije dovoljno ni adekvatno – upozorava dr Fazlagić.

Pilula za dan posle samo u urgentnim situacijama

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, upotreba modernih metoda kontracepcije sprečila bi 308 miliona neplaniranih trudnoća. Kada se desi neželjena trudnoća mnoge žene koriste pilulu “za dan posle”. Reč je o postkoitalnoj kontracepciji, zapravo hitnoj kontracepciji. Ova pilula sadrži visoke doze hormona koji zaustavljaju ovulaciju, a deluje tako što onemogućava oplodnju jajašca i mogućnost da se eventualno oplođeno jaje implementira u matericu.

– Pilula za dan posle se koristi za sprečavanje trudnoće posle rizičnog odnosa. Može se uzeti do 72 sata nakon rizičnog odnosa. Nije efikasna 100 odsto, baš kao što nijedan lek nije efikasan 100 procenta. U velikoj meri može da spreči neželjenu trudnoću ako se pravilno koristi. Jedina kontraindikacija je alergija na tabletu. Nije hormonska bomba, ali nije kontracepcija i namenjena je samo urgentnoj upotrebi posle rizičnog odnosa – precizira dr Fazlagić.

Kontracepcija se bira u dogovoru sa stručnjakom

Stručnjaci navode da kontracepciju ne bi trebalo da biramo na osnovu toga što baš taj oblik i vrsta sredstva nekom drugom odgovara.

– Osim kondoma za koji podrazumevamo da se koristi stalno i preporučujemo ga i kao zaštitu od trudnoće i kao zaštitu od polno prenosivih bolesti, sve druge vrste kontracepcije bi trebalo izabrati u dogovoru sa ordinirajućim ginekologom – kaže dr Mima Fazlagić.

Kako se koristi kondom?

Prema podacima poslednjeg istraživanja zdravlja stanovništva Republike Srbije, 26,8 odsto mladih od 15 do 19 godina je stupilo u seksualne odnose (29,5 odsto dečaka i 24,5 odsto devojčica). U odnosu na 2013. godinu, kada je taj broj iznosio 33,odsto zabeleženo je smanjenje broja mladih od 15 do 19 godina koji su stupili u seksualne odnose. Podaci govore i da je 2,9 odsto mladih stupilo u seksualne odnose pre 15. godine života. Problem je što neke mlade osobe ne koriste kontracepciju na ispravan način.

-Znamo da su mladi kod nas između 17 i 23 godine i do 80 odsto zaraženi HPV virusom, pa je jasno da se kondom, tako reći, uopšte ne koristi na ispravan način – navodi dr Fazlagić

Neželjena dejstva kontracepcije

Kada su u pitanju neželjena dejstva primene hormonske kontracepcije dr Fazlagić navodi da su one uobičajene kao i kod primene bilo kog preparata.

-One se javljaju u malom procentu i nastaju zbog naše genetike. Naš organizam ima neku od mutacija koje dovode do toga da se ispolje neželjena dejstva leka. Hormonska kontracepcija se uvek primenjuje uz konsultaciju ginekologa i on će za svakog svog pacijenta predložiti najbolju vrstu kontracepcije – objašnjava dr Fazlagić.

Neznanje i predrsude

Dr Fazlagić navodi da  je neznanje kombinovano s predrasudama najveća prepreka.

Mlade devojke nisu dovoljno informisane, ne veruju nauci i sklone su formiranju mišljenja na osnovu informacijama sa foruma i tamne strane interneta – kaže dr Mima Fazlagić.

Rašireno je verovanje da pilule za kontracepciju, dovode do hormonskih poremećaja praćenih gojaznošću, maljavošću. Stručnjaci negiraju ova neželjena dejstva i navode da se u dogovoru sa ginekologom pilule koriste u terapijske svrhe, upravo kako bi sprečile ili ublažile maljavost.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ружно паче
17:03, 27. 09. 2022.
Odgovori

Докле год су нам овакве ствари и сличне баук, бићемо заостало друштво…и докле год мушкарци буду размишљали само о томе где да се „уштекају“ а девојке да их „почешу гдеих сврби“ не мислећи о последицама „качења“ полних болести, нема напретка за нас….

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo