Naslovna / Vesti

Većina građana Srbije ne zna koje bolesti izaziva HPV virus, ne postoji poverenje u vakcinaciju

Priredio/la: D. T.|13:00 - 08. 07. 2022.

Devojke obično ne znaju da mogu da se zaraze HPV virusom posle prvog seksualnog odnosa, ili ostanu trudne u 16. godini. Meni je dolazila devojka kojoj je partner rekao, da se posle prvog seksa nikada ne zatrudni – kaže ginekolog dr Mima Fazlagić

HPV Građani nemaju dovoljno podataka o HPV virusu, pa i ne postoji poverenje u vakcinaciju Foto: Shutterstock, Jakov Simović

HPV virus (humani papiloma virus) vodeći je uzročnik raka grlića materice, ovaj virus može izazvati i karcinome vagine, vulve, penisa, anusa, grla, usne duplje. Smatra se da svaka treća ili četvrta osoba ima HPV infekciju, koja može biti asimptomatska ili se manifestovati promenama na genitalijama. Građani nemaju dovoljno podataka o HPV virusu, pa i ne postoji poverenje u vakcinaciju, navode stručnjaci. S druge strane, žene koje se leče od raka grlića materice, nemaju dilemu i žele da vakcinišu svoju decu i unuke.

Građani uglavnom ne znaju da HPV može da izazove rak kod muškaraca i žena

Humani papiloma virusi velika su grupa virusa i označavaju se brojevima koji određuju tip virusa. Postoji više od 100 HPV virusa, većina uzrokuje bradavice na koži ili na sluzokoži usta, grla, vagine ili anusa. HPV visokog rizika mogu da uslove predkancerozne promene koje mogu tokom vremena da pređu u karcinom, posebno su rizični tipovi HPV 16 i 18.

Samo 31 odsto naših građana zna da HPV može da izazove rak kod muškaraca i žena, glase rezultati istraživanja Udruženja za borbu protiv raka jajnika i grlića materice “Progovori” i Udruženja žena „Naša ASKA”. Povodom početka HPV imunizacije u Srbiji, navedena udruženja su sprovela komparativno istraživanje o informisanju stanovništva o HPV. Tokom proleća i leta 2022. godine istraživanje je sprovedeno u 9 evropskih zemalja: Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Austriji, Portugalu, Rumuniji, Švedskoj i Srbiji.

Vakcina protiv HPV virusa stigla je 3. juna u Srbiju i od tada je o trošku RFZO-a, pre prvog seksualnog odnosa, mogu primiti deca i mladi oba pola, od 9 do 19 godina. Postoji više vrsta HPV vakcina, a u Srbiji se daje Gardasil devetovalentna vakcina koju je Američka uprava za hranu i lekove odobrila 2014. godine, a Evropska medicinska agencija 2015. godine, ova vakcine je od 2022. odobrena i od strane domaće Agencije za lekove.

Mladi čitaju samo ono što ima 140 znakova i veruju da se posle prvog seksa ne ostaje u drugom stanju

Nemamo poverenja u vakcine, ali se i manje konsultujemo s lekarima, svega 12 odsto građana proaktivno se obraća lekaru u vezi sa vakcinacijom deteta protiv HPV, naglašavaju stručnjaci.

– Veliki broj mladih je u našoj zemlji zaražen HPV virusom. Smatra se da je u svetu više od 80 odsto mladih od 17 do 23 godine zaražen. Kod nas je taj procenat i malo veći, sve ovo pokazuje da se kod nas ne koristi u dovoljnoj meri prezervativ. Mi lekari smo živeli u zabludi da su s dolaskom interneta informacije postale dostupnije. Mladi danas čitaju samo ono što ima 140 znakova, nema nekog dubljeg informisanja i obrazovanja. Devojke se zaraze HPV virusom posle prvog seksualnog odnosa, ili ostanu trudne u 16. godini. Meni je dolazila devojka kojoj je partner rekao, da se posle prvog seksa nikada ne zatrudni – kaže ginekolog i predsednica Udruženja žena “Naša Aska” dr Mima Fazlagić.

Masovna zaraženost HPV virusom

Masovna zaraženost HPV virusom uzrokovala je da se rak grlića materice javlja u većem procentu. Sa više od 1.300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja raka kod žena u Srbiji.

– Najalarmantnije je što se sada pik prvih simptoma raka grlića materice zapaža kod žena od 32. do 35. godine. Pre nekoliko decenija ovo je bila “bolest starijih žena –  ističe dr Mima Fazlagić.

Prema rezultatima istraživanja koje je saopštila dr Fazlagić, kod nas poverenje u HPV vakcinu iznosi 40,9 odsto, a u Evropi 80 odsto. Ovo su podaci koji su dobijeni online istraživanjem, od osoba koje su na neki način informisane o HPV virusu, da smo zaustavljali ljude na ulici podaci bi sigurno bili drugačiji, navode organizatori istraživanja.

Priče da HPV vakcina izaziva neplodnost iste kao i da je „zemlja ravna ploča“

Na društvenim mrežama veoma su agresivne informacije da ova vakcina izaziva neplodnost.
– Sve ovo ne zaslužuje niti komentar ni odgovor. Za covid 19 vakcine prvo se pričalo da izazivaju sterilitet, ali zar to nije opšta pojava, za svaku vakcinu postoje crne rupe interneta. To su priče u rangu sa tim da je “zemlja ravna ploča”. Sada je najvažnije da se se vakciniše populacija koja nije stupila u polne odnose. Državni projekat mora biti da zaštiti deo populacije gde će to imati najviše smisla – kaže za portal eKlinika dr Mima Fazlagić.

Prve doze HPV vakcine

Dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije Doma zdravlja “Simo Milošević” u Beogradu, navodi da je obezbeđena najsavremenija devetovalentna vakcina. Prema njenim podacima u ovom Domu zdravlja, vakcinisano je više od 180 dece, a među njima i 40 dečaka.

– Prvi put smo dobili 100 doza za celu Čukaricu i to smo za nedelju dana potrošili. Za sada smo zadovoljni odzivom i interesovanjem roditelja i imamo spisak roditelja koje ćemo pozvati kada stigne sledeći kontigent. Dete mlađe od 15 godina prima dve doze vakcine, dok stariji od 15 godina dobijaju vakcinu u tri doze, jer je kod mlađe dece imunogenost bolja. U slučaju da je neko već imao prvi seksualni kontakt treba da primi vakcinu, jer se sigurno nije odmah susreo sa svih 9 tipova virusa. Menstrualni ciklus nema veze s davanjem vakcine, a primanje vakcine ne isključuje jednog dana redovan odlazak na ginekološki pregled i upotrebu kontracepcije – objašnjava dr Mitrović.

Doktorka dodaje da sama upotreba kondoma bez vakcine nije dovoljna, jer se HPV prenosi i putem kože. Savet je da deca od 12 godine prime HPV vakcinu, ali vakcina se može dati istovremeno i sa vakcinama protiv difterije i tetanusa u sedmom razredu.

Mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose

Prema podacima Instituta za društvene nauke mladi danas, u odnosu na vreme od pre 25 godina, sve ranije stupaju u prvi seksualni odnos.

– Devojčice uzrasta iznad 14 godina sada već ulaze u seksualne odnose, taj broj nije velik, ali nije ni zanemarljiv, stavite se samo u ulogu roditelja ovog deteta. HPV vakcina štiti i od genitalnih kondiloma, koji su veliki problem kod adolescenata – kaže dr Mitrović.

Imunitet traje 10 godine i nema indicija da potom opada. Posle vakcinacije nisu zabeležene neželjene reakcije, osim što se neka deca plaše same igle, kaže za portal eKlinika dr Mitrović.

Rak grlića materice u nekim zemljama je iskorenjena bolest

Lekari ističu da iskustva zemalja kao što su Australija i skandinavske zemlje idu u prilog vakcinacije. U ovim zemljama kod više od 95 odsto građana iskorenjen je HPV, pa samim tim i rak grlića materice. Dr Mima Fazlagić potvrđuje da je rak grlića materice u nekim zemljama veoma retka bolest i dodaje da nas “samo znanje može spasti”. Prema zvaničnim podacima u Srbiji svakoga dana najmanje jedna žena umre, a četiri žene obole od raka grlića materice.

Violeta Ivković (65) iz Beograda imala je 36 godina kada je dobila dijagnozu raka grlića materice. Ona kaže da je vest o vakcinaciji za nju nešto najbolje i najbitnije.

Imam troje dece i sada četiti unučeta, za mene je vest o vakcinaciji nešto najbitnije, upravo zbog unučića, za koje verujem da će uskoro biti vakcinisani – ističe Violeta Ivković.

Konferencija povodom predstavljanja rezultata istraživanja o informisanosti stanovništva o HPV: Gorica Đokić, Violeta Ivković, dr Jelena Mitrović i dr Mima Fazlagić (Foto: Jakov Simović)

Rak grlića materice je bolest koja se može izbeći

Rak grlića materice je bolest koja se može izbeći, naglašavaju stručnjaci i navode podatak da je u Sloveniji ova bolest iskorenjena i uz pomoć vakcine protiv humanog papiloma virusa. Stručnjaci ističu i da je na osnovu iskustva zemalja koje već primenjuju imunizaciju, HPV vakcina pokazala bezbednost. Ova vakcina na svetskom tržištu postoji već skoro 20 godina. Institut za javno zdravlje „Batut“ ističe da nisu zabeleženi nikakvi ozbiljni rizici koju bi vakcinu činili nebezbednom.

„HPV vаkcinа је bеzbеdnа, еfikаsnа i štiti оd vеćinе kаrcinоmа uzrоkоvаnih HPV i gеnitаlnih kоndilоmа (brаdаvicа)… Nеmа pоdаtаkа kојi sugеrišu dа bi primеnа HPV vаkcinе mоglа imаti еfеktе nа plоdnоst. Pоstојi mоgućnоst dа lеčеnjе kаrcinоmа cеrviksа imа zа pоslеdicu nеmоgućnоst žеnе dа dоbiје dеtе. Tакоđе је mоgućе dа lеčеnjе prеcеrvikаlnih kаncеrоzа dоvеdе dо оštеćеnjа grlićа mаtеricе kоd žеnе, štо mоžе dоvеsti dо prеvrеmеnоg pоrоđаја ili drugih prоblеmа“ navodi Batut.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo