Vesti

Klimatske promene su povezane sa povećanim nasiljem nad ženama, otkrivaju istraživači

Priredio/la: A.P.

Nova studija istraživača sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) pokazuje da zemlje koje su pogođene ozbiljnim klimatskim promenama beleže veće stope nasilja nad ženama

Istraživanje, objavljeno u časopisu PLOS Climate, analiziralo je povezanost klimatskih događaja kao što su oluje, poplave, toplotni talasi i suše sa povećanim nasiljem među partnerima tokom dvogodišnjeg perioda. Za razliku od ovih događaja, klimatske promene poput zemljotresa i šumskih požara nisu pokazale jasnu povezanost sa nasiljem u partnerskim odnosima. Takođe, otkriveno je da zemlje sa višim bruto domaćim proizvodom (BDP) beleže niže stope nasilja među partnerima.

U analizi su istraživači povezali ekonomski status zemlje sa stopama nasilja među partnerima, koje su definisali kao svako fizičko i/ili seksualno nasilje. Studija se oslanja na podatke prikupljene iz 363 istraživanja sprovedena u 156 zemalja između 1993. i 2019. godine, kao i na podatke o klimatskim promenama iz perioda od 1920. do 2022. godine, obuhvatajući ukupno 190 zemalja.

Naučnici su istraživali zašto pojedine klimatske promene imaju veći uticaj na nasilje među partnerima, ali veruju da je za delovanje nekih promena potreban duži vremenski period od onog koji je obuhvaćen u istraživanju.

Kako bi dobili preciznije rezultate, istraživači pozivaju na redovnije prikupljanje podataka iz zemalja u kojima su žene često žrtve nasilja.

Jenevieve Mannell, glavni autor studije i profesor na UCL Institutu za globalno zdravlje, izjavila je:
– Postoji sve više dokaza da toplota i vlaga mogu povećati agresivno ponašanje, uključujući nasilje. Klimatske katastrofe unose stres i nesigurnost u porodice, što može dovesti do rasta nasilja. Tokom tih situacija, policija i društvene službe su često više fokusirane na katastrofu, dok žrtve partnerskog nasilja ostaju bez podrške.

Profesor Mannell je takođe dodala:
U kriznim situacijama koje prate klimatske promene, vlade često obezbeđuju privremena skloništa koja su prenatrpana i nesigurna, ne vodeći dovoljno računa o rizicima seksualnog nasilja u tim uslovima.

Studija ističe da se sve ovo dešava češće u zemljama sa patrijarhalnim društvenim normama, gde je nasilje nad ženama često prihvaćeno kao deo svakodnevice.

Istraživači veruju da napori za ublažavanje klimatskih promena i prilagođavanje njihovim posledicama mogu imati važnu ulogu u smanjenju nasilja nad ženama širom sveta.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.