Naslovna / Vesti

Maligne bolesti jedan od najvećih izazova današnjice, smatraju mladi Evropljani

Priredio/la: D. T.|17:00 - 15. 11. 2022.

Dobro fizičko i emotivno zdravlje, odgovarajući partner i zadovoljavajući posao predstavljaju tri najvažnija faktora za osnivanje porodice

maligne bolesti Maligne bolesti, ekološke katastrofe i neodrživa potrošnja i proizvodnja najveći su izazovi savremenog sveta, smatraju mladi Foto: Shutterstock

Maligne bolesti, pretnje po životnu sredinu i neodrživa potrošnja i proizvodnja najveći su izazovi savremenog sveta, smatraju mladi Evropljani rođeni posle 1981. godine.

Zdravlje i medicina stubovi društva

Generacija Z, osobe rođene posle 1997. godine i generacija milenijalaca, ljudi rođeni između 1981 i 1996. godine, njih 39 odsto saglasno je da su zdravlje i medicina jedni od najvažnijih stubova održivog društva, a maligne bolesti najveći izazov za svetske stručnjake i zdravsvene sisiteme. Mladi u Evropi navode da sen zalažu za očuvanje životne sredine (87 odsto milenijalca i 82 odsto generacije Z). Devojke su spremnije da promene svoje navike kako bi pozitivno uticale na očuvanje životne sredine u odnosu na muškarce (85 prema 78 odsto).

Devojke navode i rodnu nejednakost i nedostatak inkluzije od muškaraca kao jedan od problema, devojke češće razgovaraju o fizičkom i emotivnom zdravlju od mladića, navode nedavne ankete u kojima je učestvovalo više od šest hiljada mladih u deset evropskih zemalja.

Kako se mladi informišu o zdravstvenim temama?

Kada je reč o praćenju saveta o zdravom načinu života, zdravstveni radnici (55 odsto), Agencije za lekove (43 odsto), i zvanični nalozi javnih ili privatnih lica na društvenim mrežama (37 odsto) tri su glavna izvora informacija, a nakon njih slede ostali kreatori sadržaja o zdravstvenim temama: 35 odsto Evropljana se oslanja na njih, a naročito mlade žene (38 odsto), navode organizatori ovog istraživanja.

Zašto je mladima bitno dobro fizičko i emotivno zdravlje?

Dobro fizičko i emotivno zdravlje, odgovarajući partner i zadovoljavajući posao predstavljaju tri najvažnija faktora za osnivanje porodice. Oko 33 odsto mladih istaklo je da bi „ujedinjena i mirna Evropa“ bila važan faktor kako bi oni postali roditelji. Devojke ističu značaj psihološke stabilnosti više od muškaraca (55 prema 44 odsto). Za generaciju Z, materijalna i finansijska stabilnost je podjednako značajna kao i psihološka, dok je za milenijalce psihološka najvažnija.

U anketi je učestvovalo više od 6.000 ispitanika, iz 10 evropskih zemalja (Austrija, Francuska, Nemačka, Mađarska, Italija, Norveška, Poljska, Portugal, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo