Naslovna / Vesti

Da li ste znali? I sasvim male količine uobičajene zamene za šećer može štetno uticat na mozak i krvne sudove

Priredio/la: V.St.|15:00 - 24. 05. 2025.

Mnogi od nas veruju da su zaslađivači bez kalorija bezbedna alternativa šećeru. Ali, da li je to baš tako? Novo istraživanje pokazuje da već količina eritritola iz samo jednog napitka može narušiti zdravlje mozga i krvnih sudova — i to zabrinjava

zamena za šećer Novo istraživanje upozorava da uobičajene zamene za šećer nisu bezopasne Foto: Shutterstock

Zaslađivači bez kalorija mnogima deluju kao bezbedna zamena za šećer — naročito onima koji pokušavaju da skinu višak kilograma, regulišu šećer u krvi ili jednostavno „paze na ishranu“. Međutim, novo istraživanje upozorava da ni oni nisu bezopasni. Na meti naučnika sada je eritritol — zaslađivač (zamena za šećer) koji se često koristi u keto proizvodima, napicima bez šećera, žvakama i „fit“ užinama.

Samo jedan napitak može izazvati promene u moždanim ćelijama

Istraživači sa Univerziteta Kolorado u Bolderu došli su do zabrinjavajućih podataka: količina eritritola, koju unesemo iz samo jedne limenke zaslađenog pića može negativno uticati na zdravlje krvnih sudova u mozgu, pokazuje novo istraživanje predstavljeno na skupu American Physiology Summit 2025. U laboratorijskim uslovima, eritritol je izazvao nagli porast oksidativnog stresa i smanjio proizvodnju azot-monoksida — molekula koji pomaže krvnim sudovima da se šire i omoguće dobru cirkulaciju.

Drugim rečima, eritritol je u ćelijama stvorio okruženje koje može doprineti razvoju srčanog ili moždanog udara.

Šta se zapravo dešava u telu?

Zamislite da ćelije naših krvnih sudova odjednom postanu izložene talasu štetnih molekula — tzv. slobodnih radikala. Upravo to se desilo u ovom istraživanju kada su ćelije bile izložene eritritolu: količina tih molekula bila je skoro duplo veća nego u normalnim uslovima.

Kao odgovor, ćelije su pokušale da se brane pojačanjem proizvodnje enzima koji „gase“ slobodne radikale. Ipak, u toj borbi narušena je proizvodnja azot-monoksida — ključnog molekula za zdravu cirkulaciju.

Dr Tomas Holand, lekar i naučnik sa Instituta za zdravo starenje u Čikagu, objašnjava da bez dovoljno azot-monoksida krvni sudovi gube elastičnost, teže se šire i manju količinu krv dovode do organa — uključujući i mozak. To, dugoročno, može povećati rizik od moždanog udara i pogoršanja kognitivnih funkcija.

Da li treba da izbacimo eritritol iz ishrane?

Autorka studije, Auburn Beri, upozorava da osobe koje brinu o zdravlju srca i mozga treba da budu obazrive:

– Naši nalazi pokazuju da i nezaslađeni, niskokalorični proizvodi mogu imati negativne efekte. Važno je da znamo šta unosimo i da budemo umereni.

Dr Holand dodaje da, iako ovo nije klinička studija, nalazi se poklapaju sa ranijim istraživanjima koja su eritritol povezivala sa srčanim i moždanim udarom. Zato savetuje da, kada god možemo, biramo prirodnije alternative.

Šta onda koristiti umesto eritritola?

Stručnjaci preporučuju sledeće:

Stevija i ekstrakt voća monk su trenutno među bezbednijim opcijama koje ne izazivaju oksidativni stres,

Prirodni zaslađivači poput meda i sirupa od urmi mogu biti dobar izbor u malim količinama — sadrže i antioksidanse, ali i dalje podižu nivo šećera u krvi,

Najvažnije — navikavanje na manje slatko. Manje zaslađeni ukusi mogu doprineti boljem zdravlju, bez gubitka uživanja u hrani.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo