Zaslađivači bez kalorija mnogima deluju kao bezbedna zamena za šećer — naročito onima koji pokušavaju da skinu višak kilograma, regulišu šećer u krvi ili jednostavno „paze na ishranu“. Međutim, novo istraživanje upozorava da ni oni nisu bezopasni. Na meti naučnika sada je eritritol — zaslađivač (zamena za šećer) koji se često koristi u keto proizvodima, napicima bez šećera, žvakama i „fit“ užinama.
Samo jedan napitak može izazvati promene u moždanim ćelijama
Istraživači sa Univerziteta Kolorado u Bolderu došli su do zabrinjavajućih podataka: količina eritritola, koju unesemo iz samo jedne limenke zaslađenog pića može negativno uticati na zdravlje krvnih sudova u mozgu, pokazuje novo istraživanje predstavljeno na skupu American Physiology Summit 2025. U laboratorijskim uslovima, eritritol je izazvao nagli porast oksidativnog stresa i smanjio proizvodnju azot-monoksida — molekula koji pomaže krvnim sudovima da se šire i omoguće dobru cirkulaciju.
Drugim rečima, eritritol je u ćelijama stvorio okruženje koje može doprineti razvoju srčanog ili moždanog udara.
Šta se zapravo dešava u telu?
Zamislite da ćelije naših krvnih sudova odjednom postanu izložene talasu štetnih molekula — tzv. slobodnih radikala. Upravo to se desilo u ovom istraživanju kada su ćelije bile izložene eritritolu: količina tih molekula bila je skoro duplo veća nego u normalnim uslovima.
Kao odgovor, ćelije su pokušale da se brane pojačanjem proizvodnje enzima koji „gase“ slobodne radikale. Ipak, u toj borbi narušena je proizvodnja azot-monoksida — ključnog molekula za zdravu cirkulaciju.
Dr Tomas Holand, lekar i naučnik sa Instituta za zdravo starenje u Čikagu, objašnjava da bez dovoljno azot-monoksida krvni sudovi gube elastičnost, teže se šire i manju količinu krv dovode do organa — uključujući i mozak. To, dugoročno, može povećati rizik od moždanog udara i pogoršanja kognitivnih funkcija.
Da li treba da izbacimo eritritol iz ishrane?
Autorka studije, Auburn Beri, upozorava da osobe koje brinu o zdravlju srca i mozga treba da budu obazrive:
– Naši nalazi pokazuju da i nezaslađeni, niskokalorični proizvodi mogu imati negativne efekte. Važno je da znamo šta unosimo i da budemo umereni.
Dr Holand dodaje da, iako ovo nije klinička studija, nalazi se poklapaju sa ranijim istraživanjima koja su eritritol povezivala sa srčanim i moždanim udarom. Zato savetuje da, kada god možemo, biramo prirodnije alternative.
Šta onda koristiti umesto eritritola?
Stručnjaci preporučuju sledeće:
Stevija i ekstrakt voća monk su trenutno među bezbednijim opcijama koje ne izazivaju oksidativni stres,
Prirodni zaslađivači poput meda i sirupa od urmi mogu biti dobar izbor u malim količinama — sadrže i antioksidanse, ali i dalje podižu nivo šećera u krvi,
Najvažnije — navikavanje na manje slatko. Manje zaslađeni ukusi mogu doprineti boljem zdravlju, bez gubitka uživanja u hrani.